Firefox OS 1.1 je venku, telefonů s ním se dočkají i v dalších zemích

7

Mozilla právě v těchto dnech postupně vydává důležitou aktualizaci svého operačního systému pro mobilní telefony. Firefox OS 1.1 přinese například podporu MMS nebo češtiny jako systémového jazyka. Společnost také oznámila rozšíření dostupnosti prvních Firefox telefonů na další světové trhy.

Firefox OS je sice ve vývoji již poměrně dlouhou dobu, stále mu však oproti konkurenci pár zásadních věcí chybí. Mnoho z těchto nedostatků napravuje zbrusu nová aktualizace Firefox OS 1.1, kterou Mozilla začala distribuovat teprve v posledních dnech. Kompletní výčet novinek, které update obsahuje najdete v seznamu níže.

Firefox OS 1.1

  • Podpora odesílání a přijímání MMS (multimediálních zpráv s obrázky, hudbou či videi)
  • Push Notifications API - vývojáři mohou využít push notifikace k poskytování upozornění různých aplikací (například kalendář)
  • Vyhledávání aplikací nově přímo na úvodní obrazovce
  • Vylepšení zprávy kontaktů - nově možnost importovat také kontakty z Googlu či Microsoft účtu (doposud pouze Facebook a SIM kontakty), zrychlené a zjednodušené přidávání nových kontaktů, při vytáčení čísla se v reálném čase ukazují relevantní kontakty z adresáře
  • Vyšší výkon - optimalizován systém a systémové aplikace, které se nyní načítají rychleji a běží plynuleji
  • V integrovaném prohlížeči přibyl nativní správce stahování
  • Vylepšení klávesnice - při psaní se automaticky opravují chyby
  • Novinky v integrovaném poštovním klientu - režim konceptu s automatickým ukládáním rozepsaného textu, podpora audio a video příloh
  • Zjednodušené vyhledávání v nativním hudebním přehrávači
  • Přidání zjednodušeného vytváření událostí v kalendáři a nově podpora upozornění na události
  • Podpora 15 nových systémových jazyků včetně češtiny

Aktualizaci si mohou do svých telefonů stahovat jak stávající uživatelé, tak i vývojáři. Mozilla dále upozorňuje, že již pilně pracuje na další verzi Firefox OS 1.2, která je funkčně již hotová, ale prozatím pro běžné nasazení vykazuje příliš mnoho chyb, které je potřeba ještě odstranit.

Dočká se další soused, Česko stále není na pořadu dne

Spolu s uvedením nové verze Firefoxu Mozilla také vydala tiskovou zprávu, ve které oznamuje, že se první telefony, tedy ZTE Open, Alcatel One Touch Fire, a Geekspone Keon, Peak a Peak+ prodávají velmi dobře, a tedy nic nebrání tomu zahájit další vlnu distribuce těchto telefonů. Prozatím se oficiálně prodávají pouze ve Španělsku, Polsku, Venezuele a Kolumbii. Nově z evropských zemí přibude Řecko, Maďarsko, Srbsko, Černá hora a dokonce i sousední Německo. Naopak o České republice nepadlo ani slovo. V Jižní Americe se již mohou začít těšit zájemci v Brazílii a dalších třech nespecifikovaných státech.

První generace telefonů s Firefox OS

TIP! Mozilla: Tablety s operačním systémem Firefox jsou za dveřmi

Distribuce telefonů do těchto států se udává na poslední čtvrtletí tohoto roku. Mozilla se tedy určitě bude snažit dostat telefony do prodeje ještě před Vánoci tak, aby za ně utržila pokud možno co nejvíc peněz a hlavně aby si ověřila, že mají na přeplněném trhu stále šanci. Příští rok se očekává další rozšíření telefonů na nové trhy a také představení nových modelů, které plánuje například i japonské Sony. Jak jsme vás již před časem informovali, Mozilla nehodlá zůstat pouze u levnějších telefonů, ale plánuje i high-end smartphony s Firefox OS.

Zdroje: blog.mozilla.org

Diskuze ke článku
petrb
Novy update resi dost zasadnich chyb a pozadavku uzivatele. Palec nahoru a jen tak dale. Ale s nazorem "instalacku na Android a je tu uspech", nesouhlasim. Doufam, ze Firefox pujde aspon v ramci svych moznosti, svou cestou, protoze Android neni zas az tak cool...
JaroB
No takým tempom pridávania funkcií predbehne WP už budúco rok :D Veľká škoda, že MS to trvá ako v lete na saniach :(
Marie
Myslím, že škoda ho hodnotit, ještě ani nezačal a už je mrtvý.
Někdo
Stačí vyvinout pár užitečných aplikací a intstalačku na Android a je tu úspěch ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze