Fairphone 5 oficiálně: nizozemský unikát drtí konkurenci nejen v softwarové podpoře

3
Fairphone 5 oficiálně: nizozemský unikát drtí konkurenci nejen v softwarové podpoře
Fotografie: Fairphone
  • Výrazného vylepšení se dočkal displej a selfie kamerka
  • Telefon obsahuje 10 uživatelsky snadno vyměnitelných modulů
  • Výrobce garantuje podporu alespoň do roku 2031

Nizozemská společnost Fairphone, která prosazuje skutečně environmentální a také etický přístup k výrobě smartphonů a další elektroniky, dnes představila zbrusu nový Fairphone 5. Novinka s poměrně ambiciózní cenou 700 eur (necelých 17 tisíc korun) přináší oproti předchozí generaci několik důležitých vylepšení, ale také ve světě Androidu zcela nevídanou softwarovou podporu.

Nový displej a 50Mpx selfie kamerka

Loňský Fairphone 4 byl často kritizován za displej s širokými rámečky, který byl navíc pouze typu IPS LCD. V tomto ohledu jsme se u Fairphonu 5 dočkali zásadního vylepšení, neboť máme nyní čest s 6,46" OLED panelem s rozlišením 2 700 × 1 224 pixelů, udávaným maximálním jasem až 880 nitů a 90Hz obnovovací frekvencí. Důležitou novinkou je rovněž modernější průstřel pro selfie kamerku namísto předešlého kapkovitého výřezu, který působil již značně zastarale. Samozřejmostí je zvýšená odolnost, kterou zajišťuje 0,7mm tlusté ochranné sklo Gorilla Glass 5.

V průstřelu pro selfie kamerku se pak nachází snímač o nadstandardním rozlišení 50 Mpx. Jedná se o 1/2,76" senzor Samsung JN1 s velikostí pixelů 0,64 mikrometrů skládající 4 pixely do 1. Potěší rovněž podpora záznamu videa ve 4K s 30 FPS na všechny fotoaparáty.

50Mpx snímače však najdeme i na zádech. Primární senzor je Sony IMX800 o velikosti 1/1,56" a má pixely o velikosti 1 mikrometru. Nechybí ani optická stabilizace, přičemž clona má vcelku standardní hodnotu f/1.88. Druhou kamerkou na zádech je ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 117 stupňů (a rozlišením 50 Mpx), který má automatické ostření a slouží i k pořizování makro snímků ze vzdálenosti již 2,5 cm. Třetí výřez ve fotomodulu slouží pro ToF senzor pro lepší orientaci v prostoru.

Netradiční čipset s nevídaně dlouhou podporou

Nový Fairphone pohání „průmyslový“ procesor Qualcomm QCM 6490, který by měl být výkonově srovnatelný se Snapdragonem 778G. Vhodný je podle qualcomm.com například pro IoT řešení, ale třeba i palubní kamery do automobilů


Důvodem pro jeho nasazení je velmi dlouhá softwarová podpora čipsetu jako takového, z čehož plyne i velmi dlouhá softwarová podpora telefonu. Výrobce se zavázal Fairphone 5 softwarově podporovat minimálně do roku 2031, tedy alespoň 8 let. Pokud vše půjde podle plánu, je plánována podpora po dobu celkem 10 let, přičemž uživajtelé mají garanci pěti velkých aktualizací operačního systému (telefon dorazí s Androidem 13). To a také fakt, že je zařízení vyrobeno ze 70 % z recyklovaných materiálů zaměstnanci, kterým jsou vypláceny adekvátní mzdy, dělá z Fairphonu 5 skutečně unikátní zařízení. Výrobce dokonce nabízí možnost ve stejné krabičce, v níž doručí zákazníkům Fairphone 5, nechat zaslat jejich staré zařízení, které pak ekologicky zlikviduje.

V případě nutnosti opravy Fairphonu 5 pak potěší, že je telefon rozdělen do 10 modulů, které lze snadno vyměnit. Mobil drží pohromadě klasické křížové šroubky, tudíž není potřeba žádného speciálního náčiní pro jeho otevření.

Z další výbavy stojí za zmínku solidní 256GB úložiště, 8 GB RAM a slot pro microSD o velikosti až 2 TB. Podporována je také eSIM, ale i klasická nanoSIM či Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, a pochopitelně i NFC.

Výdrž Fairphonu 5? Takřka nekonečná

Novinka dorazí na trh rovněž s mezigeneračně větší kapacitou baterie (4 200 mAh oproti 3 905 mAh) a podporou 30W nabíjení (oproti 20W u minulé generace). Během 20 minut by tak mělo dojít k nabití na 50 %. Uživatelé si navíc můžou objednat další bateriové články a při vybití je jednoduše měnit, a používat tak telefon i nadále. Škoda snad jen absence bezdrátového nabíjení, na druhou stranu má novinka stereo reproduktory i moderní USB-C 3.0. Vzhledem k modulárnímu složení nemá Fairphone odolnost dle IP68, nabídne však IP55 a také byl testován na odolnost proti pádům z výšky 1,8 metrů.

Fairphone 5

Rozměry162 × 75,5 × 10,5 mm, ? g
DisplejOLED, 6,46" (2 700 × 1 224 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 820 × 2 160 px, 30 FPS
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor4 200 mAh
Diskuze ke článku
Viktor Čistý
Viktor Čistý
TOHLE konečně VYPADÁ SKUTEČNĚ POUŽITELNĚ :))) 👍
Pc Wifi
Pc Wifi
z pohledu bezneho konzumenta je za takovy foun 700 éček ranec... nekdo mozna bude zrat tu konstrukci, nedejboze i ten ohled k prirode, ale kdo si to skutecne koupi ? Typuji ze za nejaky cas firma pujde do kopru a podpora na mnoho let s ní.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Jen ta cena je hardcore..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze