Evropské komisi se nelíbí přístup Mety k uživatelům, hrozí jí obrovskou pokutou

1
Evropské komisi se nelíbí přístup Mety k uživatelům, hrozí jí obrovskou pokutou
Fotografie: Pixabay
  • Evropské komisi se nelíbí předplatná u Facebooku a Instagramu
  • Uživatelé by měli mít možnost platformy využívat bez cílených reklam i zdarma

Evropská komise informovala o tom, že se jí nelíbí předplatná u Facebooku a Instagramu, kvůli nimž začala firmu vyšetřovat letos v březnu. Podle předběžných zjištění EK reklamní model Mety, který praktikuje na Instagramu i Facebooku, není v souladu se zákonem o digitálních trzích (DMA).


Jde o to, že v listopadu 2023 spustila Meta v Evropské unii placený program (v ČR za 240 Kč měsíčně) pro Facebook a Instagram. Předplatitelé se díky němu vyhnou veškerým reklamám či doporučením a současně Meta potvrzuje, že nebude využívat informace v rámci jakýchkoliv reklam. Uživatelé samozřejmě mohou využívat služby platformy i bez předplatného, ovšem v tom případě již s cílenými reklamami a s tím, že Meta shromažďuje jejich osobní údaje. Právě to se nelíbí Evropské komisi.

Podle čl. 5 odst. 2 zákona o ochraně osobních údajů totiž musí musí tzv. strážci přístupu (více se o nich můžete dozvědět níže) požádat uživatele o souhlas s využitím jejich osobních údajů. Současně musí mít uživatelé možnost odmítnout a přitom mít přístup k méně personalizované, ale rovnocenné alternativě, což je u Facebooku a Instagramu aktuálně možné pouze v případě, že platíte předplatné. To podle Evropské komise není v pořádku a Meta má možnost na obhajobu svých kroků, šetření přitom musí být ukončeno nejpozději do 25. března 2025.

A co Metě hrozí v případě, že požadavkům Evropské komise nevyhoví? Komise může firmě udělit pokutu až do výše 10 % z celkového celosvětového obratu, v případě opakovaného porušení pak až 20 %. Kdyby došlo k systematickému nedodržování zákonů, může Evropská komise použít i další nástroje, jako je například povinnost správce přístupu prodat podnik nebo jeho část.

Co jsou to strážci přístupu?

Pojem strážci přístupu souvisí s aktem o digitálních trzích (Digital Markets Act – DMA), jehož cílem je zajistit konkurenční a spravedlivé trhy v digitálním sektoru Evropské unie. Evropská komise proto definovala tzv. gatekeepery (strážce přístupu), což jsou vlastně velké digitální platformy představující důležitou bránu mezi podniky a spotřebiteli. Komise tak v září 2023 vybrala šest firem (Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft), které musely do 7. března 2024, kdy zákon vstoupil do platnosti, splnit všechny povinnosti DMA.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Snad to klapne a Meta místo nás zaplatí poválečnou obnovu Ukrajiny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze