EU nadělila Applu k uvedení iPhonů 16 astronomický daňový doplatek

1
EU nadělila Applu k uvedení iPhonů 16 astronomický daňový doplatek
Fotografie: Apple
  • Soudní dvůr EU nařídil Applu zaplatit částku převyšující 300 miliard Kč
  • Důvodem jsou podle EU neoprávněně uplatněné slevy na dani
  • Tim Cook dříve označil rozhodnutí EU za politicky motivované

Společnost Apple během včerejšího dne uvedla novou řadu iPhonů 16, sluchátka AirPods 4, ale například také jubilejní Apple Watch 10. Navzdory pozitivnímu přijetí ze strany veřejnosti i odborných redaktorů (i když o úspěchu rozhodnou nepochybně až prodeje) se však Apple tak docela radovat nemůže, neboť mu Soudní dvůr EU nařídil zaplatit astronomickou částku, v přepočtu z eur přibližně 326 miliard Kč, jak informuje server Financial Times. Stalo se tak ve stejný čas, kdy Soudní dvůr EU potvrdil zhruba 61miliardovou pokutu pro společnost Google.

Důvodem k udělení pokuty, respektive „daňového doplatku“ na základě dříve uplatněných slev na dani, je pak zjištění, že Apple využíval nezákonných daňových opatření pro snížení daňové povinnosti v Irsku, kde (v rámci EU) sídlí. Nejnovější rozhodnutí Soudního dvora EU nahrazuje rozhodnutí z roku 2020, které bylo učiněno ve prospěch Applu. Tentokrát však mají zástupci EU jasno a Irsko podle nich společnosti Apple poskytlo nezákonnou (daňovou) podporu, kterou má nyní od Applu získat zpět. Apple pak ve vyjádření pro Financial Times uvádí: „EU se snažila retroaktivně změnit pravidla a ignorovat skutečnost, že podle mezinárodního daňového práva již naše příjmy podléhaly zdanění v USA.

Jelikož představuje Soudní dvůr Evropské unie nejvyšší instanci v soudním systému EU, jedná se o konečné rozhodnutí, proti kterému se Apple již nebude moci odvolat. Pro úplnost dodejme, že Tim Cook (CEO společnosti Apple) v roce 2016 uvedl předešlé rozhodnutí Evropské komise v neprospěch Applu za politicky motivované.