watchOS 11 už vás nechce zahrnout údaji, ale sloučit je do jasných přehledů

watchOS 11 už vás nechce zahrnout údaji, ale sloučit je do jasných přehledů
Fotografie: Apple
  • Novinka bude sledovat například vaši celkovou sportovní zátěž nebo zdraví
  • Aplikace pro zdraví nabídne rady, tipy a triky
  • Rozšíří se nabídka widgetů i možností přizpůsobení

Na zahajovací přednášce konference WWDC nemohlo chybět ani představení další verze operačního systému pro chytré hodinky od Applu. Poslední watchOS nese označení 11. Jako obvykle se zaměřuje na obvyklé silné stránky hodinek: hlídání sportu a zdraví.

Co se sportu týče, najdete zde novou funkci Training Load pro sledování tréninkové zátěže. Vaše sportovní výkony tak už nebudou sledovány izolovaně, ale jako jakási křivka v čase, která vám ukáže, jak moc dáváte svému tělu zabrat. Apple odhadne vaše hodnocení námahy a vy ho můžete po tréninku upravit, abyste mohli v budoucnu lépe předvídat, jak zvýšit svůj výkon. Tedy podobné funkce, jaké poskytují hodinky zaměřené hlavně na sportovce, například Garmin.

Systém watchOS 11 konečně umožní udělat si den odpočinku pomocí kroužků aktivity. Umožňuje také nastavit vlastní cíle kroužků pro různé dny v týdnu. Případně celou vaši snahu zaplnit kroužky pozastavit, například kvůli nemoci či zranění.

Dalších novinek se dočkala aplikace Health, která sleduje vaše zdraví. I zde se dočkáme sjednocení naměřených údajů do jednoho přehlednějšího souhrnu. Ten se jmenuje Vitals , což je zcela nový způsob, jak si prohlížet zdravotní údaje a činit důležitá rozhodnutí o zdraví a kondici. Typicky po špatném spánku se bude aplikace snažit odhadnout, čím to bylo a dát vám rady pro případné zlepšení, ať už jde o sport, stres nebo konzumaci alkoholu. Tato funkce myslí také na těhotné ženy a sledování jejich stavu, který je v mnoha ohledech specifický.

Ještě více se rozšíří nabídka praktických widgetů, které máte rychle dostupné přímo z hlavní obrazovky. Můžete například okamžitě sledovat, jestli se neblíží déšť nebo si nechat okamžitě překládat konverzaci do cizího jazyka. Součástí nabídky widgetů je i tzv. CheckIn, kdy vám může někdo blízký dát rychle a snadno vědět, že v pořádku dorazil domů.

A samozřejmě by to nebyly Apple Watch, kdyby s každou novou verzí operačního nezvýšily svou stylovost. Novinka nabídne možnost využít jako ciferník libovolnou fotografii ze své knihovny. Umělá inteligence vám při tom pomůže se výřezem správné části, barevným laděním a výběrem fontu pro hodiny, aby vše tvořilo jednotný a působivý estetický zážitek.

Všechny tyto novinky budou nejprve uvolněny jako beta verze, běžní uživatelé se jich dočkají při pravidelných podzimních aktualizacích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze