TikTok dočasně zakazuje tvorbu nových videí v Rusku

1
TikTok dočasně zakazuje tvorbu nových videí v Rusku
Fotografie: Solen Feyssia, unsplash.com
  • TikTok pozastavuje nahrávání nových videí a živých přenosů ve své aplikaci v Rusku
  • Důvodem je přijatý zákon
  • Až doposud zůstával TikTok stranou díky svému čínskému pozadí

Ruské invazi na Ukrajinu se někdy také přezdívá „tiktoková válka“. Tato sociální síť totiž slouží k pokrývání dění přímo v místech bojů. Díky svému čínskému provozovateli stála až doposud mimo uvalené sankce a také pozornost ruského státu. Sama síť je pak velice benevolentní vzhledem k nahrávanému obsahu, a tak síť původně určenou pro krátká videa dětských tanečků zaplnily válečné hrůzy – mnohdy však bez možnosti ověřit jejich pravost nebo autentičnost. I to se ale změní. Společnost TikTok pozastavuje nahrávání nových videí a živých přenosů ve své aplikaci v Rusku a jako důvod uvádí nově přijatý zákon o „falešných zprávách“.

Vzhledem k novému ruskému zákonu o nemáme jinou možnost než pozastavit živé vysílání a nový obsah v naší videoslužbě, dokud nezkoumáme bezpečnostní důsledky tohoto zákona,“ píše TikTok na Twitteru. „Naše služba zasílání zpráv v aplikaci nebude ovlivněna.


Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden podepsal zákon o falešných zprávách. Za šíření „nepravdivých informací“ o ruské armádě nebo za veřejné výzvy k sankcím proti Rusku hrozí pokuta nebo až 15 let za mřížemi. Rusko pokračuje ve své invazi na Ukrajinu a začalo zasahovat proti sociálním platformám a zahraničním médiím. Už zablokovalo Facebook, omezilo přístup na Twitter a zakázalo přístup na zpravodajské stránky BBC.

Minulý týden ruská komunikační agentura Roskomnadzor vyzvala TikTok, aby ze své platformy odstranil státem podporovaný obsah. TikTok později oznámil, že plánuje přidat označení „některým“ státem kontrolovaným médiím a údajně ztěžuje uživatelům přístup k ruským státním médiím v souladu s kroky Facebooku, YouTube a mnoha dalších. „Budeme nadále vyhodnocovat vývoj situace v Rusku, abychom určili, kdy budeme moci plně obnovit naše služby, přičemž bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou, uzavírá své prohlášení TikTok.