Computex 2015: pohled do zákulisí

2

Computex je jedním z největších elektronických veletrhů na světě a druhým největším v Asii. Koná se každoročně začátkem června v živé tchajwanské megalopoli Tchajpeji, nad kterou ční elegantní ikonický mrakodrap Taipei 101. Domácí výrobci jako Asus, Acer, ale i další tu představují své novinky. Vy se nyní můžete podívat s námi do jeho zákulisí.

Computex 2015

Jak probíhá veletrh z našeho pohledu? Přílet v sobotu pro mě znamená celou neděli volnou na přípravu i krátkou prohlídku města a ochutnání výtečné kuchyně. Pondělí už je ale den tiskových konferencí. Těch bylo letos méně, protože například Acer všechny své novinky představil před měsícem v New Yorku.

Computex 2015 pohled do zákulisí

Pondělí startuje úvodní tisková konference veletrhu, kde jednotliví výrobci dostávají ceny za design a inovace. A jsou jak velká jména, tak malí vystavovatelé se svými zajímavými gadgety. Po ní se přesouvám na tiskovku Asusu, která se koná ve vysokém hotelu Humble house. Zde letos Asus představil svůj ZenFone Selfie, nové ZenPady nebo třeba hodinky ZenWatch 2. Po skončení úvodní prezentace je potřeba zápasit s ostatními novináři v chumlu kolem produktů a co nejdříve vše nafotit a natočit, abyste se na novinky mohli na mobilenet.cz co nejdříve podívat.

A pak je to boj s časem. Stihnu uploadovat velká videa, než tady vše rozeberou a vyhodí mě? Tentokrát jsem to úplně nestihl, datová SIMka s neomezenými daty mě ale zachránila a během pár desítek minut už jste měli možnost sledovat všechny videopohledy.

ASUS ZenPad S 8.0

Večer je pak ve znamení psaní prvních dojmů a kvůli časovému posunu se na Tchajwanu chodí vždy pozdě spát. Až tehdy, kdy skončí pracovní den v Česku a přestávají chodit urgentní e-maily. Druhý den už je klasicky ve znamení veletrhu. Moderní pětipatrová hala Nangang hostí stánky výrobců zvučných jmen jako Asus, Acer, Intel nebo Microsoft, tak malé vystavovatele s příslušenstvím všeho druhu. Dostat se na výstaviště rozsáhlou sítí metra vždy trvá dlouho, stejně tak přesuny po městě na tiskové konference a do dalších hal. S tím člověk musí počítat. V halách v centru Tchajpeje jsou pak doopravdy malé stánky s gadgety všeho druhu. Dají se tu objevit ale opravdu zajímavé věci. Ohebné baterie, NFC prsteny nebo šikovné kryty. Po několika hodinách hledání novinek na výstavišti je vždy čas zamířit do tiskového centra a uploadovat fotky, videa a texty do redakce, než se Česko probudí do nového dne.

V průběhu celého veletrhu ještě probíhají další tiskové konference. Třeba Microsoft na té své ukázal zajímavé nové notebooky s Windows 10 od Toshiby nebo Dellu, Intel zde pak oznámil sloučení dvou aliancí bezdrátového nabíjení nebo nové desktopové procesory.

Computex je pak z více než z poloviny doslova Mekkou pro overclockery, moddery, hráče a všechny, kdo si rádi staví nebo upravují počítače. Je tu nespočet firem vystavující větráky, někdy doslova šílené casy a po celý veletrh zde probíhají významná overclocerská setkání i soutěže.

Ve všech těchto oblastech jsme se na Computexu dočkali zajímavých inovací a zajímavostí, i když se na první pohled může zdát, že novinek od hlavních velkých firem nebylo tolik. Computex tak stále zůstává významným asijským veletrhem, který je lákavou destinací pro nejen pro geeky.

Diskuze ke článku
Michal
A tohle je přesně věc, díky které jste (minimálně pro mě) nejlepším webech tohohle druhu u nás v ČR. Kdo jiný nabízí "pohled do zákulisí". Hlavně pokračujte ve stejné cestě, jako doposud.
Daniel Růžička
vážím si práce, kterou děláte! Ale přečtu si článek a pak si pustím video, kde obrazový materiál doprovazí komentář na slovo stejný toho, co jsem si již jednou přečetl. Video tím pro mě ztrácí bonusovou hodnotu a vypínám. Upřímně řečeno je to pak z mého pohledu polovičatá práce...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze