Dvě ze tří aliancí bezdrátového nabíjení se sloučí do jedné

1

Bezdrátové nabíjení nabízí mnohem větší pohodlí než klasické nabíjení přes kabel. Není proti divu, že si získává stále větší oblibu nejen mezi uživateli, ale i mezi výrobci. Tak jako v dalších oblastech, ani zde neexistuje jediný standard, ale hned tři. Dvě z aliancí Alliance for Wireless Power (A4WP) a Power Matters Alliance (PMA) dnes oficiálně oznámily, že se sloučí.

O plánech na sloučení obě organizace diskutují už rok a letos v lednu vydaly prohlášení, že ke konečnému splynutí dojde do konce tohoto roku. Každá z těchto skupin přinese do nové skupiny zdroje, partnerství a technologie, které dosud vyvíjely samostatně. Některá z těchto partnerství přitom fungují už nyní. Řada velkých firem, jako například AT & T, Qualcomm, Samsung nebo Powermat, jsou členy obou aliancí.

Uvést toto spojení do praxe nicméně může být složitější než jen podpis příslušných dohod. A4WP i PMA jsou sice na stejné vlně, co se týče budoucí strategie, ale to se nedá říct o jejich technologiích. A4WP používá rezonanční nabíjení, které proti ostatním technologiím bezdrátového přenosu energie nabízí rozšířený dosah. Toho chce využít například Intel a v příštích letech výrazně prosazovat bezdrátově nabíjené notebooky. Naproti tomu PMA používá ve svém systému stejně jako konkurenční standard Qi indukční nabíjení.

Bezdrátové nabíjení

Oba týmy jsou nicméně přesvědčeni, že je možné tyto rozdíly překonat a nabídnout řešení pro bezdrátové nabíjení nejen malých zařízení, jako jsou wearables nebo smartphony, ale i větších gadgetů, jako jsou tablety a notebooky.

Od spojení si nová skupina, která zatím ponese označení A4WP/PMA, slibuje zdvojnásobení své síly a tím i posílení své pozice pozice proti zbývající organizaci Wireless Power Consortium (WPC) a jejímu celosvětově rozšířenému standardu Qi. Ten podporují například Samsung, Microsoft, BlackBerry, HTC, Sony nebo výrobce nábytku Ikea. Spojená skupina A4WP/PMA by měla mít přibližně 170 členů, zatímco WPC jich letos v dubnu měla zhruba 240.

Zdroje: a4wppmamerge.wwwssr6.super, slashgear.com, readwrite.com

Diskuze ke článku
jano
the low-power 5W systems remains in the 75–80 percent efficiency range

kde su presne hodnoty ucinnosti a ako to, ze si proti tomuto este neotvoril pyskanu ziadny grinpisak ani eurouradnik?

ked bude bezdrotovo nabijat cely svet, to uz potom budu tie straty na uplne inej urovni ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze