Nové Asus ZenPady naživo: elegance a USB-C (video)

1

Asus na tiskové konferenci na veletrhu Computex v Taipei představil několik novinek. Mezi nimi i přímého konkurenta Apple iPadu mini s označením ZenPad S 8.0, který má jemný displej a USB Type C, a také cenově dostupnější model ZenPad 8. Podívejte se na naše první dojmy, fotogalerii a samozřejmě videa přímo z Tchajwanu.

Asus na velké tiskové konferenci na své domácí půdě, v Taipei, představil nové tablety. Ty zakládají zcela novou řadu ZenPad a zařazují se po bok telefonů ZenFone nebo notebooků Zenbook. Že to Asus se svou novou řadou tabletů myslí vážně, dokazuje i jejich počet. Představil totiž rovnou čtyři nové modely a k nim obrovské množství příslušenství, u kterého klade důraz především na styl, ostatně jako u tabletů samotných. Jeden svými parametry míří přímo proti iPadu mini Jaké jsou novinky naživo?

Velikostní střed nabídky tvoří osmipalcová verze, která má, po vzoru iPadu mini, poměr stran 4:3. Ostatně novinka bude přímým konkurentem menšího jablečného tabletu a k tomu má uzpůsobenou i špičkovou výbavu. Je totiž ze všech nových tabletů bezkonkurenčně nejlepší.

ASUS ZenPad 8.0 a S 8.0 – první dojmy z Computex 2015

Elegancí a výbavou proti iPadu mini

S rovnými osmi palci má o 0,15 palce větší displej než Apple iPad, přesto má prakticky stejné rozměry, a to díky velmi tenkým rámečkům kolem displeje. Podle informací Asusu zabírá displej 74 % čelní plochy tabletu. Nový ZenPad je také krásně tenký, pouze 6,6 milimetrů (iPad mini 2 je o milimetr tlustší), přičemž k dispozici bude ještě verze s horším procesorem a menší RAM, která je také o pár desetin milimetrů tlustší. Do ruky díky zaoblené konstrukci padne velmi dobře a je také lehký, velmi lehký. Konstrukce je plastová, zadní panel je ale z příjemného matného kovu.

Tablet vypadá naživo velmi dobře a Asus si dal na designu záležet. Strukturované boky připomínají kůži a stylu dopomáhají i chromované hrany. Pochvalu si zaslouží displej s rozlišením 2 048 × 1536 pixelů, tedy stejným, jaké nabízí konkurent z USA. IPS panel má výborné pozorovací úhly, syté barvy a potěší i lepší oleofobní vrstva, díky které se tolik nezachytávají otisky prstů. Vyzdvihnout ale musím zejména výbornou jemnost. Displej bude opravdu chloubou.

ASUS ZenPad S 8.0

USB-C bude jen u nejvyšší varianty

Tablet pohání 64bitový Intel Atom 3580 Moorefield se čtyřmi jádry na 2,3 GHz, nešetří se ani na paměti RAM, jejíž hodnota dosáhla 4 GB. K dispozici bude i méně výkonná verze s pomalejším procesorem, 2 GB RAM, menším vnitřním úložištěm (maximálně 32 GB místo 64 GB) a nižším rozlišením fotoaparátu (5 / 2 Mpx místo 8 / 5 Mpx).

Jako volitelné příslušenství se bude dodávat pero Z Stylus. Tablet detekuje 1 024 různých úrovní tlaku tohoto pera a jeho kreslící hrot je 1,2 mm velký, takže s touto kombinací se můžete pustit i do jemné grafické práce. Asus k tabletu dodává i další příslušenství včetně velmi stylových pouzder.

Na tabletu běží Android 5.0 Lollipop pod vcelku masivní nadstavbou ZenUI, která je ale graficky povedená a dobře odladěná. Co opravdu oceňujeme je použití inovativního USB Type-C pro nabíjení nebo připojení příslušenství. Tento konektor je ale použit pouze u nejvyšší verze, ta levnější s 2GB RAM má pouze klasické microUSB.

Technické parametry ASUS ZenPad S 8.0 Z580CA

Kompletní specifikace
Konstrukce203 × 134 × 6,6 mm, 298 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostzáří 2015, 7 490 Kč

Levnější osmička přinese možnosti úprav

Levnější verze ZenPad 8.0 se liší více, než by mohlo vynechání „Ska“ z názvu naznačovat. Jde o klasický tablet střední třídy s běžným poměrem stran displeje 16:10 a rozlišením 1 280 × 800 pixelů. I tak je ale displej kvalitní, i když samozřejmě rozlišení není tak jemné.

ASUS ZenPad 8.0

Tablet je stejně elegantní, ale už celý kompletně z plastu, včetně zadní strany. Ta je dokonce výměnná, díky tomu můžete zvolit některou ze živějších barev a ozvláštnit tak svůj tablet. Na personalizaci u tohoto lidovějšího přístroje klade Asus velký důraz.

Kromě obalů si budete moci koupit kryt s druhou baterií, který vypadá velmi dobře a nacvakne se místo původní zadní strany. I s ním tablet vypadá elegantně a navíc vydrží o 15 hodin déle. K dispozici je i originální kryt s integrovaným 5.1kanálovým zvukem s šesti reproduktory a vlastní baterií s napájením až pro 6 hodin přehrávání hudby, který může zároveň sloužit jako stojánek.

Oba tablety se dostanou na náš trh v průběhu léta, přesnější ceny ani dostupnost ale zatím neznáme.

Technické parametry ASUS ZenPad 8.0 Z380KL

Kompletní specifikace
Konstrukce209 × 123 × 8,5 mm, 350 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx
ChipsetIntel Atom,
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 16 GB / 8 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2015, 6 490 Kč
Diskuze ke článku
Plyshak
Nechápu proč všude cpou to nepraktické a zastaralé rozložení 4:3 , škoda no zatím žádná konkurence pro můj galaxy tab s 8.4

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze