Campus Party Berlín 2012: geekům vstup povolen! (reportáž)

S naší redakcí jsme navštívili Campus Party, zajímavou akci, která se konala v neméně zajímavém areálu bývalého berlínského letiště Tempelhof. Co to vlastně Campus Party je a jaké jsme si odtud přivezli dojmy? To se dozvíte v dnešní reportáži.

Co že to tedy ta Campus Party vlastně je? Jedná se o každoroční týdenní akci, uspořádanou za podpory velkých nadnárodních společností. Setkává se zde tisíce takzvaných "campuseros", tedy geeků, vývojářů, technologických nadšenců, hackerů... zkrátka všech lidí, kteří se jakýchkoliv způsobem motají okolo moderních technologií, které hýbou dnešním světem. Letos se Campus Party uskutečnila v Berlíně, hlavním městě sousedního Německa.

My jsme se tam spolu s několika dalšími novináři z České republiky mohli vydat díky ochotě českého operátora Telefónica O2, jehož nadnárodní matka ze Španělska byla jedním z hlavních sponzorů celé akce. Jelikož je Campus Party akce, pro kterou je potřeba kvůli velkému počtu účastníků hodně místa, zvolili organizátoři jako místo jejího konání prostory proslulého historického berlínského letiště Tempelhof. Na celkem 24 stageích ohraničených obrovskými leteckými přepravními kontejnery se zde konalo nespočet různých více či méně odborných přednášek, workshopů, soutěží a dalších různých počinů.

Prostorný areál letiště Tempelhof v Berlíně je jako stvořený pro konání akce formátu Campus Party

Citově založený droid

První zajímavá přednáška, ke které jsme se na Campus Party dostali se týkala takzvaných AISOY, nebo-li emocionálních robotů. Dvojice španělských inženýrů nám lámanou angličtinou vysvětlovali, že hlavním cílem vývoje těchto robotů je to, aby si každý člověk mohl zakoupit svého programovatelného ušatého droidíka, který by uměl z části simulovat emocionální lidské chování, a také s člověkem podobným způsobem komunikovat.

Prototyp, který nám byl prezentován na pódiu, měl k této ideji ale ještě hodně daleko. Pomocí hlasových pokynů se s ním pokoušeli komunikovat, a on jim asi po pátém pokusu odpověděl pomocí svého hlasu a simulací pohybů otáčení hlavy, úsměvu a mrkání. V současné době autoři dávají k dispozici API pro vývojáře, kteří s jeho pomocí mohou psát aplikace robotům ušité na míru. Zájemci mají dokonce možnost si již nyní zakoupit první veřejnou verzi robota jménem AISoy1.

Citlivý robot AISoy1 je rozhodně zajímavých projektem

Robotí turnaj ve fotbale

Na malém zeleném hřišti v areálu Campus Party se uskutečnila odpradávna asi nejčastější disciplína poměřování robotů, fotbalový turnaj. Bylo opravdu zábavným odreagováním sledovat poměřování umělých inteligencí jednotlivých robotů, kteří se pomocí různých čidel a senzorů, dohromady koordinovaných pomocí výpočetních jednotek, snažili dostat malý oranžový míček do branky svého dráty a kovem propleteného soupeře.

Velkým hitem Campus Party byly fotbalové zápasy robotů

Robot zkrátka kam se podíváš

Robotům bylo na Campus Party vůbec věnováno opravdu hodně času a prostoru. Prakticky na každém rohu jste mohli narazit na různé kutily, kteří pomocí důmyslných mechanismů stavěli či vylepšovali své "plechové nádhery". Nebyl tedy problém narazit na jakousi rádoby Xenu v životní velikosti, mouchu, která ve svých útrobách skrývala kompletní obsah dnešní běžné PC skříně, či vrchního z restaurace s pohledem, kterému neunikne nejspíše naprosto nic.

Roboti v různých podobách bylo možno vidět skoro všude

Nový mobilní OS od Mozilly

Na jedné z vedlejších stageí se konala z našeho pohledu vůbec nejzajímavější přednáška z celé Campus Party. Vystoupil zde totiž člověk z Mozilla foundation, který promluvil o vývoji a budoucnosti připravovaného operačního sytému Firefox OS, který Mozilla připravuje ve spolupráci s operátorem Telefónica. Vidět jsme mohli to, jak vypadá psaní aplikací pomocí HTML5, a nakonec jsme se dostali i k prototypu telefonu od ZTE, na kterém rané sestavení nové platformy fungovalo. Více se dozvíte ve článku, který jsme Firefox OS věnovali včera, a ve kterém se kromě videopohledu na zmíněný telefon můžete začíst i do komentáře našeho redaktora Jana Pospíšila, který se v něm zamyslel nad významen a budoucností tohoto projektu - Firefox OS živě z Berlína: jaký je nový OS od Mozilly? + komentář.

Nová mobilní platfroma Firefox OS byla jedním z taháků tempelhofského festivalu technologií

Přednášky zajímavých IT celebrit

Na hlavní stagei se vystřídala celá řada zajímavých celebrit ze světa telekomunikací, IT a vůbec technologií obecně. O své velice zajímavé teorie ohledně řešení dopadu světových krizí způsobených mimo jiné i vlivem digitální revoluce na podnikání a společnost se podělil Don Tapscott, mimo jiné i autor bestseleru Wikinomics a spoluautor jejího nástupce Macrowikinomics. S projevem vystoupil také Sir Tim Berners-Lee, vynálezce protokolu World Wide Web (WWW) a velká legenda moderní technologické historie. Rozhodně obohacující byla i přednáška Izraelce Yossi Vardiho který podnikal v tolika oblastech, že by to samo osobě stačilo na jeden velký článek. Za všechno snad zmíníme, že byl jedním ze zakladatelů firmy Mirabilis, který vytvořila ještě nedávno velice hojně používaný komunikační program ICQ.

Na Campus Party jste mohli narazit třeba na vynálezce WWW nebo člověka, který stál u počátku ICQ

Campus Party v číslech

Na závěr se můžeme podívat na některá zajímavá čísla ohledně celé akce. Campus Party probíhala v týdnu od 21. do 26. srpna. Celkově se zde sešlo zhruba něco kolem 10 000 "campuseros", kteří na 24 různých stanovištích na ploše přes 20 000 metrů čtverečních prožili přes 600 hodin času, během kterého pracovali na svých projektech, vyměňovali si zkušenosti s ostatními či jen pozorovali projekty ostatních. Vše od týdenního pronájmu letiště až po židličky pro novináře v press roomech samozřejmě neslo obrovské náklady v milionech euro. O ty se postarali hlavní sponzoři, mezi které patřil operátor Telefónica O2, výrobce elektroniky Samsung nebo americký softwarový gigant Google.

Více informací o Campus Party najdete na oficiálním webu campus-party.eu

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze