Budoucnost Windows směřuje k jedinému systému

16

V současné době Microsoft disponuje třemi operačními systémy. Windows 8.1, Windows 8.1 RT a Windows Phone. Nicméně, toto řešení je tak trochu chaotické a Microsoft si je toho plně vědom, proto se v budoucnosti dočkáme spojení všech těchto systémů v jeden.

Klasický Windows 8.1 běží na standardní počítačové platformě, kterou známe roky. Jedná se o platformu x86 či x64, přičemž výrobce procesorů této platformy dnes zastupují společnosti AMD a Intel, s minimálním poměrem trhu také VIA. Ale s Windows RT a Windows Phone je to jiné. Tyto dva systémy běží na platformě ARM, která je určena především pro mobilní telefony a tablety. Ale rozdíl architektury není jediný problém.

Mnohem větším problémem je roztříštěnost ekosystému. Google a jeho Android běží na tabletech i telefonech. To samé platí o Applu a jeho iOS. Dle ředitelky divize Windows Julie Larson-Greenové nechtějí v Microsoftu tři odlišné verze operačního systému Windows a problémem je zejména odlišnost mezi telefonem a tabletem. Ovšem zajímavé bude to, jak v Redmondu vyřeší rozdělení jednotlivých procesorových platforem, protože již nyní je Windows 8.1 a Windows 8.1 RT prakticky k nerozeznání.

Spojování všech systémů Windows do jednoho je náročný proces, ale už nyní jsou vidět náznaky propojení. Společné API, sdílený kód, společný obchod Store pro vývojáře. Všechny tyto prvky snižují cenu vývoje aplikací pro Windows a díky tomu se stává tato platforma zajímavější i pro velké vývojářské firmy. Microsoft však čeká ještě dlouhá cesta.

Zdroje: wpcentral.com

Diskuze ke článku
Terenc
No v dnešní době můžou dát Atomy od telefonu po notebook a frčet kompletně na x86 stačí pak jen pořešit nějaké přepínatelné UI které by se měnilo podle toho na jakém zařízení to zrovna jede, otázka jestli budou ochotni zavrhnout módní vlnu ARM.
Lukáš
Neztrácet energii s RT tak je možná vše dál, to co říkal každý, že je to slepá větev teď nepřímo potvrdil i sám ms. Jeden systém pro vše je zbytečné sci-fi a podle mě změna co zabere nemalý čas a ten teď ms moc nemá. Do téhle šlamastiky se ms dostal sám, buď měly být wp v telefonech i tabletech a ve zbytku win8, nebo to sjednotit už od začátku. Nad winRT nepřestanu kroutit s údivem hlavou dokud úplně nezmizí, pro mě nejnepochopitelnější věc od novodobého ms.
Pája
Windows RTje na prd a k ničemu.
Pryč s ním.
Zbývající dva sloučit. A dělat i dualsim. A bude to perfekt.
cucik01
Zajímalo by mě kolik z vás, co na RT nadávají, tento systém opravdu vyzkoušelo..je to odlehčenější verze windows, na kterou připojíte spoustu externích zařízení a co do počtu kvalitních aplikací bude brzy tam kde je dnes iOS/droid. To, že je to uzavřený systém, do kterého člověk nemůže instalovat každou kravinu, ale jen schválené aplikace, totiž také znamená, že je to bezpečnější systém. To co se dá dnes dělat na ipadech, se dá krásně dělat i na RT, plus zde máte office, usb, paměťovky, prohlížeč s podporou flashe... zkuste mu dát trochu šanci, spousta z vás by mu jistě přišla na chuť..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze