Windows 8.1 a Windows RT 8.1: jaké jsou mezi nimi rozdíly?

13

Operační systém Windows RT byl největším marketingovým průšvihem Microsoftu. Ačkoliv se jednalo o systém, který byl určen pro procesory ARM, tak stejně bylo nutné pro přístup do nastavení využít plochu, která krom Office nebyla k ničemu. A to Microsoft opomněl uživatelům dostatečně vysvětlit.

Zásadním rozdílem těchto systému je použitá procesorová platforma. Windows 8.1 běží na klasické platformě x86-64, která se vyskytuje na drtivé většině dnešních počítačů, v některých tabletech a dokonce i v telefonech. Kdežto Windows RT je tzv. WoA – Windows on ARM, takže použitou platformou je ARM, která se vyznačuje nižší spotřebou, ale také nižším výkonem. ARM procesory se dnes vyskytují v telefonech, tabletech, ale i v mnohé další elektronice, jako jsou chytré televizory nebo herní konzole.

Jak to všechno začalo

První počítače se systémem Windows RT, které se dostaly na trh, neměly velký úspěch. Problém byl v tom, že Microsoft nedostatečně vysvětlil rozdíly Windows RT a Windows 8. Po vydání aktualizace Windows 8.1, už není nutné jít kvůli nastavení do prostředí plochy, ale stačí Modern UI, což je u dotykových tabletů mnohem lepší. Ale stále není snadné systémy od sebe rozeznat.

Windows 8 byl velmi schizofrenní systém a uznal to i sám Microsoft. Kvůli neúspěchu Windows RT na systém zanevřelo mnoho výrobců, takže zařízení s tímto systémem dnes vyrábí už jen Nokia se svou Lumií 2520 a Microsoft se svým Surface 2. Ani jeden z tabletů se u nás neprodává, takže obě společnosti očividně usoudily, že ani nemá smysl prodávat tato zařízení na menších trzích.

Na první pohled nic nepoznáte

Pokud si dáte vedle sebe počítač s Windows 8.1 a Windows 8.1 RT, tak je nejspíše na první pohled nerozeznáte. Je to dáno tím, že prostředí systémů je stejné, ale odlišná je architektura procesoru. Jádra systémů jsou prakticky stejná, jedná se o Windows NT, na kterém je stavěn i Windows Phone 8. Dokonce i programovací rozhraní WinRT je u obou systémů stejné, ale na Windows RT nelze spouštět aplikace určené pro prostředí plochy.

Windows RT 8.1

Jednak proto, že oficiálně žádné nejsou a druhým problémem je, že Microsoft tyto aplikace blokuje. U Windows RT bylo možné provést jailbreak a spouštět tak neoficiálně portované aplikace a hry z klasické platformy x86-64 i na procesorech ARM. Oficiálně lze v prostředí plochy spustit jen aplikace sady Microsoft Office a aplikace, které jsou běžně součástí systému. Sada Office je také dalším rozdílem mezi systémy. Zatímco u Windows 8.1 si musíte sadu Office koupit, tak u Windows RT je tato kancelářská sada zdarma. Výjimku tvoří jen malé tablety, kde jsou Office také zdarma.

Windows 8.1 RT

Dalším zajímavým rozdílem je, že dotykové tablety s Windows 8.1 zvládají zaznamenat až 10 dotyků najednou, ale Windows RT pouze 5. Další nevýhodou Windows RT jsou pevně dané požadavky na hardware a omezené možnosti výrobců při výrobě komponent, kdežto u Windows 8.1 jsou výrobci prakticky neomezeni, jen je třeba aby byly dostupné ovladače pro dané komponenty.

Windows RT na tablety, Windows 8 na počítače

Windows RT je systém, který je určen spíše pro tablety, jelikož jeho funkce jsou pro ně zcela dostačující. Ovšem jsme limitováni aplikacemi, které jsou dostupné ve Windows Store. Typickým příkladem je Instagram, který stále nemá oficiálního klienta pro Windows RT. Z tohoto důvodu je nutné využívat aplikací třetích stran, které poskytnou požadovanou funkci.

Windows 8.1

Zastávám názor, že Windows RT nepatří na počítače a ani na notebooky. Tento systém má před sebou ještě hodně dlouhou cestu a pokud Microsoft bude chtít, aby měl v budoucnosti větší úspěch, tak musí zajistit základní aplikace, které většina uživatelů považuje za samozřejmost.

Diskuze ke článku
Josef Kubeš
Josef Kubeš
"bylo možné provést Jailbreak"

To už to zablokovali? Nebo to stále jde?
chyba
"nimy"?
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Který telefon používá x86-64 (kromě iPhone 5s) ?
Aloha
Muže mi někdo říct, jestli teda když někdo vyvine páku pro metro ve Win 8,1 tak funguje i na Wim rt 8,1? Já bych čekal, že to tak bude fungovat, ale nejsem programátor tak nevím

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze