Browser s pohodlným ovládáním a skvělou synchronizací s PC. Taková je Opera Touch

Android aplikace týdne
4
Browser s pohodlným ovládáním a skvělou synchronizací s PC. Taková je Opera Touch
  • Opera Touch je zcela nový prohlížeč navržen pro ovládání v jednou rukou s vylepšeným propojením s počítačovou verzí Opery
  • K propojení slouží zejména nová funkce Flow, pomocí které si můžete posílat mezi zařízeními odkazy na stránky či poznámky
  • Prohlížeč je k dispozici pro Android zcela zdarma a pro fungování Flow musíte aktualizovat počítačovou Operu na nejnovější verzi
  • iOS verze přijde později

Minulý týden vydala společnost Opera Software společně s novou verzí svého webového prohlížeče pro počítače i zcela nový prohlížeč pro Android. Novinka se jmenuje Opera Touch a už na první pohled vypadá velmi prostě, když díky bublinám s vašimi top stránkami připomíná experimentální Operu Neon z počítačů. Hlavním tahákem tu však má být pohodlné ovládání, které je speciálně navržené pro manipulaci v jedné ruce.

Opera Touch – Android aplikace týdne

Alfou a omegu je tu tedy prostřední tlačítko vespod obrazovky. Pokud na něj klepnete otevřete vždy novou kartu a začnete vyhledávat. Jestli ale prst chvilku podržíte, ukáže se detailnější nabídka. Na domovské obrazovce budete mít možnost vyhledávat pomocí psaní, mluveného slova nebo můžete naskenovat QR kód. Nad těmito možnostmi je ikonka pro otevření nabídky právě otevřených karet.

Opera Touch

Krom vašich automaticky generovaných top stránek má ovšem na hlavní obrazovce místo také kategorie Pokračovat z počítače, čímž se dostáváme asi k nejlepší funkci tohoto prohlížeče. Ten je totiž pomocí účtu naprosto perfektně synchronizován se svým počítačovým protějškem, tedy rozhodně mnohem lépe než normální Opera pro Android.

Synchronizace stránek, oblíbených i historie funguje znamenitě a velkou novinkou je poté takzvaný Flow, což je v podstatě takový chat, kde si povídáte sami se sebou mezi verzemi prohlížeče. Kupříkladu si můžete na počítači rozečíst nějakou naší recenzi, ale musíte už jít. Stačí tedy klepnout na šipku nahoře vpravo, která označuje Flow, a pokud nyní swipenete doleva na hlavní obrazovce do Můj Flow, uvidíte zde sdílenou stránku dané recenze, na kterou stačí klepnout a můžete pokračovat ve čtení třeba v tramvaji. Celý proces přitom samozřejmě funguje také obráceně z mobilu do počítače a krom odkazů na stránky si sem můžete psát i poznámky.

Nyní, když už víte, co je to Flow, tak se vraťme k ovládání samotné aplikace, jelikož ta je touto funkcí doslova prošpikovaná. Když už si totiž otevřete nějakou stránku, tak se nabídka prostředního tlačítka změní. Pokud jej podržíte nyní, dostanete namísto vyhledávání možnosti stránku načíst znovu, zavřít ji, anebo ji poslat právě do Flow, abyste se nemuseli natahovat na horní okraj obrazovky.

Zároveň se vám budou s více a více otevřenými kartami prohlížeče ukazovat při podržení tlačítka nové bublinky s danými kartami, takže mezi nimi s můžete snadno přecházet. Dále po otevření nabídky karet uvidíte krom nich také karty otevřené v jiných zařízeních. Odhozením karty doleva potom stránky zavřete a odhozením doprava je opět pošlete do Flow. To by bylo k hlavnímu ovládání prohlížeče už vše, ale možností je tu ještě víc. Vpravo v horní liště se nacházejí rovněž tři tečky, pod kterými najdete velmi stručné nastavení, možnost sdílet stránky a podobně.

Opera Touch

Opera Touch není rozhodně nic revolučního, ale je to už nyní velmi dobře odladěný a rychlý prohlížeč, který se snaží krom jednoduchého ovládání také více sjednotit mobilní a počítačový prohlížeč. A daří se mu to skutečně dobře. V podstatě dělá podobné věci, na kterých pracuje Microsoft se svým Edgem, jen na to jde po svém. Nový prohlížeč Touch si může rozhodně vyzkoušet každý, jelikož je jednoduché ovládání opravdu pohodlné. Nejvíce z něj ale vymáčknou až uživatelé počítačové verze Opery.

Stáhnout Opera Touch

Google Play (zdarma)

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

ASUS ZenFone 4 Logo
Diskuze ke článku
Grom51
Super no, krom ovladani jednou rukou nic navic. Flow mi zarizuje pushbullet, vsude, napric mobilnimi a desktop platformami, firefox ma tady super sychronizaci, mozna jeste lepsi nez chrome, ktery taktez podporuje pokracovani prace na mobilu, resp. otevreni tabu z pocitace. Co mi ale chybi jsou doplnky, dost pokrocile, timpadem opera pada a zustava FF a chrome, FF jich ma malo, hlavne tech modernich, a jeho vykon je horsi nez chrome i opera, takze zustava Chrome. Bohuzel.
Slik
A kde tam nájdem synchronizované záložky?
sano
zbytočnosť
Carach
Doufám že nezapomenete na Vivaldi až konečně vyjde pro mobilní platformy. Opera u nás zajímá, tuším, málokoho po tom co z Presta, tedy výjimečnosti toho co z Opery dělalo Operu, na Chromium, potažmo Blink.

Jestli někdo chce plnohodnotný prohlížeč který se dá ovládat jendou rukou u na větších úhlopříčkách, stáhne Yandex. Opera Touch, ať je čistá a líbivá jak chce, není více než polotovar.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze