BlackBerry končí s výrobou vlastního hardwaru

29

BlackBerry oficiálně potvrzuje přechod na čistě softwarovou společnost. Kanadskému výrobci se v poslední době nijak zvlášť nedařilo a přechod na Android tomu jen nasvědčoval. Nyní CEO společnosti John Chen oficiálně oznámil, že se společnost chystá ukončit veškerý interní vývoj hardwaru a bude tuto funkci outsourcovat partnerům.

Tato změna byla v plánu již delší dobu, jelikož BlackBerrry na svých zařízeních prodělávalo už delší dobu. Vývoj budoucích zařízení byl nedávno přenechán Foxconnu a TCL, tedy majitelům značky Alcatel, kteří je vyrábí pod označením DTEK. Společnost se nyní bude, dle slov Johna Chena, soustředit především na vývoj aplikací a zajištění softwarové bezpečnosti.

TIP! BlackBerry Argon DTEK60 uniká na dalším snímku (aktualizováno)

BlackBerry PRIV

BlackBerry oznámilo příjem 334 milionů dolarů za toto čtvrtletí, což je pokles o 47 % oproti loňskému roku a hodně daleko od miliardových čísel z čtvrtletí před třemi lety. BlackBerry tedy ztrácelo již po dlouhý čas a nyní jsme se dočkali posledního hřebíčku do rakve. Společnost však tvrdí, že přechod na softwarovou společnost, tvořící bezpečnostní řešení na Android pro ostatní výrobce, se jeví jako úspěšný a zvýšení příjmů tak naplní cíle stanovené koncem tohoto fiskálního roku.

Náklady potřebné k přeznačkování telefonů vyrobených TCL se softwarem od BlackBerry jsou minimální a společnost se chystá vydat i speciální softwarový balíček pro Android zaměřený na bezpečnost. Ten by měl být dostupný pro všechny uživatele s Androidem Lollipop a výše. Podle toho, co jsme zatím mohli vidět z rodiny telefonů DTEK, se tak pravděpodobně v blízké budoucnosti nesetkáme s drahým přístrojem, jakým byl Priv. V tomto odvětví zatím BlackBerry zkrátka výdělek nevidí.

Doporučujeme: Recenze BlackBerry DTEK50 – Ceníte si soukromí?

BlackBerry DTEK50

Uvidíme, kam povedou další kroky společnosti v nadcházejících měsících, a to především s očekávaným příchodem telefonu DTEK60, který by měl být oznámen někdy v polovině října. Nám však patrně nezbývá, než se smutně rozloučit s telefony tvořenými přímo v kanadském BlackBerry a doufat, že se snad třeba někdy v budoucnu dočkáme jejich návratu.

Zdroje: ca.blackberry.com, androidcentral.com

Diskuze ke článku
Pepan
BB10 je škoda. Moc pěkný systém. Jak Apple tak Google by se mohli přiučit.
Xwert Is
Xwert Is
To že BB končí je smutné ale ich OS BB OS 10 je asi ten najlepší OS aký som mal možnosť používať čo sa týka mobilných zariadení .
Lukáš
BlackBerry si nezaslouží takhle skončit.
Lukáš
Takový konec si BlackBerry nezaslouží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze