BlackBerry Bold 9900: první dojmy a video

22

Do redakce se nám na chvíli dostal jeden velice zajímavý telefon - novinka v portfoliu společnosti Research In Motion, výrobce smartphonů BlackBerry. Nový BlackBerry Bold 9900 se pyšní tenkou konstrukcí, vysokým výkonem a perfektní klávesnicí. Je takový i ve skutečnosti?

Oficiální fotografie BlackBerry Bold 9900

První informace o tom, že RIM chystá BlackBerry s dotykovým displejem a QWERTY klávesnicí pod ním, se objevily už před několika měsíci. Po mnoha únicích různých informací - fotografiemi a specifikacemi počínaje, videopohledy konče - jsme se dočkali oficiálního představení na akci BlackBerry World 2011. Ta se konala 3.-5. května v Orlandu na Floridě. Po téměř dvou měsících se nám konečně podařilo získat kus určený k testování a můžeme vám tak poskytnout první dojmy z tohoto telefonu.

TIP! Přečtěte si podrobné preview BlackBerry Bold Touch 9900: štíhlá a elegantní ostružina s NFC

Když v roce 2008 RIM vydal vůbec první model řady Bold - model 9000, byl to velký krok. Tento model se totiž stal skutečným etalonem pro telefon s qwerty klávesnicí pod displejem. Nikomu dokonce nevadily poněkud větší rozměry a když přišel nástupce v podobě menšího Boldu 9700, uživatelé se rozdělili na dva tábory. Jedni byli vděční za menší telefon se stále skvělou klávesnicí, druzí volali po návratu ke konceptu modelu Bold 9000. Po dvou letech RIM vyslyšel volání těchto uživatelů a tak zde máme nový telefon s dokonalou klávesnicí pod displejem.

Klávesnice je opravdu něco, co na Boldu 9900 budete obdivovat. Měl jsem v ruce mnoho telefonů s podobně koncipovanou klávesnicí. Ať už se jednalo o Nokii, HTC, LG nebo ostatní BlackBerry, žádný se nevyrovnal klávesnici u modelu Bold 9000. To se však nyní změnilo, protože Bold 9900 dovedl překonat i tuto laťku. Klávesy jsou skutečně prostorné, mají příjemný odpor a zdvih a mají matný povrch. Díky tvaru kláves tak typickému pro řadu Bold je orientace na klávesnici naprosto bezproblémová. Je to jednoznačně nejlepší mobilní klávesnice, na jaké jsem kdy psal. A to i v porovnání s klávesnicemi výsuvnými zboku.

BlackBerry Bold 9900 - omluvte, prosím, horší kvalitu fotek. Kvalitnější dodáme během příštího týdne.

Myslím, že jsem toho o klávesnici již řekl dost na to, abyste si dokázali představit, jak moc je dobrá. Ovšem to není jediná přednost BlackBerry Bold 9900. Hned při prvním uchopení mne překvapila nízká hmotnost. Když jsem se poté ujistil, že ve specifikacích je uvedeno celých 130 gramů, nechtělo se mi tomu věřit. V ruce tak rozhodně nepůsobí. Celkové rozměry telefonu jsou 115 × 66 × 10,50 mm, v ruce se drží velmi příjemně, a to i díky zkoseným hranám jeho zad. Konstrukce je precizní a velice pevná, a to díky rámečku kolem přístroje, který je z ušlechtilé oceli. Celé tělo si mnohem lépe můžete prohlédnout na videu výše a jdeme se trochu zabývat vnitřnostmi telefonu, protože konstrukci zkrátka nemám co vytknout.

Klávesnice modelu Bold 9900 se stala novým etalonem pro perfektní mobilní klávesnici

Uvnitř telefonu tepe procesor o taktu 1,2 GHz, kterému pomáhá samostatný grafický čip. Bohužel jsem zatím neměl možnost nějak zvlášť otestovat jeho výkon, ale například přehrání HTML5 videa v prohlížeči mu nedělalo žádné potíže. Výkonu využívá také lehce pozměněné uživatelské prostředí. Na první pohled se může zdát totožné s OS6, ale při bližším prozkoumání si můžete všimnout některých rozdílů. Tím nejzásadnějším jsou samozřejmě ikonky, ale nově můžete také upravit, jaké záložky (Všechny, Oblíbené, Stažené, Časté, Média) si necháte zobrazené a které se skryjí. Základní myšlenka je však u prostředí v OS6 a v OS7 totožná.

Zadní kryt skrývá NFC anténu

V novém operačním systému BlackBerry 7 je ovšem mnoho dalších novinek. Jednou z nich je vylepšený prohlížeč, který nyní podporuje HTML5 a v HTML5 testu dosáhl úctyhodného výkonu 277 bodů + 3 bonusové body. Malý souboj prohlížečů BlackBerry napříč operačními systémy verze 5, 6 a 7 můžete vidět také ve videu. Krom prohlížeče jsme se také dočkali podpory NFC, tedy Near-Field-Communication a v systému se nachází i funkce Wi-Fi Hotspot.

TIP! Přečtěte si Recenze BlackBerry Torch 9800: recenze kanadské dokonalosti

Velkou předností BlackBerry Bold 9900 je samotné ovládání. Telefon totiž ovládáte pomocí kláves a obrazovky se nemusíte dotýkat téměř vůbec. Předností dotykového ovládání můžete využít například v prohlížeči, ale jinak bude záležet čistě na vás, zda budete dotykovou obrazovku používat či nikoliv. Osobně jsem tuto potřebu při používání vůbec neměl a beru to rozhodně jako velké plus, protože si každý může vybrat, jaké ovládání je mu pohodlnější.

Samotný displej je vybavený technologií Liquid Graphics, která výrazně zpříjemňuje práci s displejem. Pohyb po displeji je jistější a přesnější, navíc dokáže vykreslit až 60 snímků za sekundu, což využijete hlavně při hraní her. Ano, čtete dobře - OS BlackBerry 7 totiž počítá i s nejnovějšími hrami a tak si na své přijdou i "hračičkové". Další z novinek je schopnost natáčet HD 720p video (Full HD video bohužel nikoliv) nebo podpora augmented reality, tedy rozšířené reality. Na demonstraci této funkce pomocí aplikace Wikitude se můžete podívat ve videu níže.

Bohužel co mne trochu zklamalo je fotoaparát, protože mám strach, že se zvěsti o chybějícím autofocusu potvrdí. V nastavení totiž není, ovšem není nutné házet flintu do žita. Operační systém je ještě stále v testovací fázi a přítomnost autofocusu může být klidně prozatím ukrytá. Naději přidává také hardwarová spoušť fotoaparátu, která je dvoupolohová. Jinak je však práce s fotoaparátem velmi dobrá a hardwarová spoušť rozhodně velmi potěší. Jak už jsme zmínil, jednalo se pouze o testovací kus a to samé platí i o verzi softwaru v něm nainstalované. To má bohužel za následek například samovolné restarty nebo občasné zamrznutí, to však snad RIM ještě stihne vyřešit.

Novinka tedy zanechala opravdu velmi dobrý dojem. Na nedostatky si musíme počkat na plnohodnotnou recenzi. Na trh by se měl dostat v průběhu srpna, do Evropy pak nejspíše už v září. Předpokládaná cena by se měla pohybovat kolem 15 000 Kč, tedy srovnatelná s cenou modelu Torch 9800, když přišel na trh.

Diskuze ke článku
Focusx
Mám 9000ku a je to skvělý telefon, tahle 9900 je ale už samozřejmě jiná liga. U mého jsou ještě klávesy do špičky, ovládané nehtem a zde jsou s prohlubněmi, což je myslím lepší.
Ant
Vazeny pane Dalekoreji.
Anglicke slovo Research se rozhodne necte [reserk], jak jste ho vy precetl ve Vasem videu, nybrz [ris:č]...
Vase [reserk] me opravdu pobavilo... :-D
Ant
Radim
V roce 2007 bych na BB nedal dopustit, pozdeji to byl důvod, proč jsem nosil dva telefony - BB a daleko lepší iPhone. Dnes má RIM dvě možnosti:

1. zkrachovat
2. začít používat Android

kdyby peníze, které věnují do vývoje OS, kterému naprosto chybí ekosystém, raději věnovali do vývoje unikátních RIM aplikací pro corporate svéru na Androidu, tak se krachu bát nemusí.
Ziko
Opravdu rozmanité názory.Co teď s tím vším mám dělat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze