BlackBerry Torch 9800: recenze kanadské dokonalosti
recenze

BlackBerry Torch 9800: recenze kanadské dokonalosti

9

Recenze kanadského krasavce, který přichází se skvělou plnohodnotnou qwerty klávesnicí, tak typickou pro samotná BlackBerry. Výsuvný mechanismus dává prostor pro velký dotykový displej na kterém můžeme sledovat běh nejnovějšího OS BlackBerry 6. Jak se nová výsuvná ostružina povedla?

BlackBerry Torch 9800 je naprosto jedinečné zařízení. Oficiálně byl představen 3. srpna 2010 v New Yorku. Společně s firmou RIM jej představoval operátor AT&T, který měl také BlackBerry Torch exkluzivně jako jediný v prodeji. Kromě jedinečné výsuvné konstrukce nabízí poprvé v historii BlackBerry také dotykový displej v kombinaci s hardwarovou klávesnicí. Jaké další změny a novinky přináší?

Obsah balení:

Technické parametry BlackBerry Torch 9800

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 62 × 14,6 mm, 161,1 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (480 × 360 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×624 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 6.0
Akumulátor1 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, ?

Komentovaný HD videopohled

Design a konstrukce: kvalita a elegance

Jistě si mnoho z vás vzpomíná na legendární Palm Pre, který se proslavil hlavně svou výsuvnou konstrukcí. A právě touto konstrukcí se inspiroval i RIM při tvorbě BlackBerry Torch a přizpůsobil tomu také design. BlackBerry Torch 9800 je v první řadě velký. Ne sice až tolik, ale v řadách BlackBerry opravdu vyčnívá. Rozměry jsou totiž úctyhodných 111 x 62 x 14,6 mm. Ve vysunutém stavu je pak výška přístroje celých 148 milimetrů. Hmotnost činí rovných 161 gramů. V ruce ani v kapse se vám tedy rozhodně neztratí. Přestože se jedná o první podobné zařízení společnosti RIM, můžeme si jasně všimnout typických prvků BlackBerry jako jsou krásně zaoblené tvary nebo lišta imitující kov kolem těla přístroje. Konstrukce je také skvělá, i když vysouvací mechanismus má mírnou vůli. Uvidíme, jak se bude mechanismus chovat například po roce používání, zatím se však reklamace rozhodně nehrnou.

Na přední straně nalezneme slušně velký displej s úhlopříčkou 3,2 palců, pod kterým se nachází známá pětice tlačítek BlackBerry – 2 tlačítka pro ovládání hovorů, tlačítko zpět, menu a optický trackpad. Nad displejem pak nalezneme mřížku reproduktoru, stavovou diodu a senzor přiblížení a okolního světla. Po vysunutí na nás dále vykoukne plnohodnotná qwerty klávesnice, provedená s precizností RIM vlastní.

Záda přístroje skrývají čočku 5Mpx fotoaparátu s LED bleskem a kryt baterie. Ten je pokrytý gumovými vroubky, tudíž se skvěle drží v ruce a nehrozí žádné vyklouznutí. Nyní se podíváme na boky přístroje. Levý bok obsahuje pouze microUSB konektor, bohužel zmizelo známě programovatelné tlačítko. Pravý bok je o něco bohatší – obsahuje konektor 3,5 mm jack konektor, tlačítko fotoaparátu a kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti. Bohužel umístění jack konektoru je velmi nešťastné, tedy alespoň pro praváky. Při zapojených sluchátkách totiž jack na pravé straně dost překáží.

Spodní strana ukrývá pouze zdířku mikrofonu, na horní straně nalezneme klasická dvě tlačítka – jedno pro uzamykání telefonu, druhé pro ztlumení vyzvánění.

Baterie a výdrž: BlackBerry jak má být

Model BlackBerry Torch 9800 je vybaven baterií s kapacitou 1270 mAh. Papírové parametry udávají 17 dní v pohotovostním stavu v GSM, 30 hodin přehrávání hudby nebo 6 hodiny sledování videa. Skutečnost je samozřejmě jiná a Torch je potřeba nabíjet častěji. Přesto se však jedná o slušný nadprůměr, jelikož nabíječku budete při klasické zátěži potřebovat jednou za 2-3 dny. A to nezapomeňte, že BlackBerry je stavěné na to, aby bylo nonstop online – emaily, BlackBerry Messenger a podobně. Výdrži baterie přidává i rozlišení displeje a hardwarová výbava, k tomu však později.

Klávesnice: budete psát pořád

Když se řekne slovo BlackBerry, mnoha lidem se vybaví tři věci – bussines, email a klávesnice. A není tomu náhodou, protože telefony BlackBerry jsou svými klávesnicemi pověstné. Ono totiž není vůbec jednoduché na tak malý prostor pod displejem naskládat 35 tlačítek tak, aby se na nich dobře psalo. Toto se však RIMu už pár let daří a tak i u modelu Torch nalezneme precizní hardwarovou klávesnici. Ta je ukrytá pod displejem a uvidíme ji až ve chvíli, kdy displej vysuneme. Tlačítka mají stejný tvar jako klávesnice u řady Bold. Je také trochu zapuštěná, takže z profilu není vidět. Psaní je však na stejné úrovni, jako u všech ostatních BlackBerry, tedy skvělé. Zvládne i českou diakritiku a pokud se vám nebude chtít psát každé písmeno zvlášť, češtinu za vás zvládne doplnit prediktivní slovník SureType®.

Kromě hardwarové klávesnice nabízí Torch také klávesnici softwarovou. V nastavení si můžete nastavit její rozložení a to buď qwerty, qwertz nebo SureType®, tedy že každá klávesa představuje 2 písmena. Na šířku je pak klasicky nabízena qwerty nebo qwertz klávesnice, podle nastavení. Na softwarové klávesnici se píše dobře, využívat ji budete však především v poloze na šířku, protože hardwarová klávesnice Vás uchvátí.

Rozložení softwarové klávesnice si můžete zvolit podle chuti

Rozložení hardwarové klávesnice se liší podle trhu, pro který je dané zařízení určeno. Setkat se tedy můžeme jak s QWERTZ tak s QWERTY klávesnicí. Zajímavostí ovšem je, že když si změníte v nastavení rozložení klávesnice, toto nastavení se přenese i na hardwarovou klávesnici. Tudíž i když máte klávesnici QWERTY, můžete na ní psát jako na QWERTZ.

Zvuk: žádné ucho neurazí

Hlavní zvukový výstup obstarává u modelu Torch reproduktor nad displejem. Hlasitost je dostatečná a s žádným chrčením se také nesetkáte. Díky 3,5mm jack konektoru můžete k BlackBerry Torch připojit prakticky jakákoliv sluchátka. Zvukový výstup je na dobré úrovni a rozhodně nikoho neurazí, i když cvičené ucho pravděpodobně pozná některé nedostatky. Ty se dají částečně kompenzovat použitím ekvalizéru, celkově však hudební výstup není špatný.

Displej: poslouchám na pohlazení

Displej BlackBerry Torch je dotykový, využívá kapacitní technologii a úhlopříčka činí 3,2“. Při rozlišení HVGA+ (360x480 px) zde tedy máme jemnost displeje 188 dpi. Je pravda, že vyšší rozlišení by nebylo vůbec na škodu, ale při běžném používání si žádného omezení jistě nevšimnete. Pozorovací úhly jsou až překvapivě dobré, vezmeme-li v úvahu, že displej je obyčejný TFT LCD.

Kapacitní dotyková vrstva snímá každý dotyk tak, jak má. U modelu Torch nenalezneme technologii SurePress® což je vlastně další tlačítko přímo pod displejem , které je k nalezení u modelů Storm a Storm 2. Tato technologie velmi usnadňuje psaní na klávesnici a celkově ovládání telefonu přidává, u modelu Torch by však vzhledem k přítomnosti hardwarové QWERTY klávesnice trochu ztratila primární smysl.

Ovládání, prostředí a výkon: nový OS krokem vpřed

BlackBerry Torch přišel jako vůbec první BlackBerry s novým operačním systémem BlackBerry 6. Ten přináší mnoho novinek a oproti starší verzi systému hlavně mnohá vylepšení. Ovládání probíhá většinou skrze dotykový displej, mnohokrát však využijete i optický trackpad, který je velmi pohodlný a přesný. Pomocí těchto dvou prvků a několika tlačítek pak ovládáte celé prostředí telefonu, které se velmi změnilo.

Už zde nenalezneme klasické menu, sektem se proměnilo ve výsuvný seznam všech aplikací, který se ještě může dělit celkem na pět různých obrazovek. Na těch jsou přehledně uspořádány všechny ikony aplikací, které si můžete dále řadit do jednotlivých složek nebo libovolně přesouvat. Tento seznam slouží také jako pohotovostní obrazovka s tím, že si nastavujete, kolik řádků má být zobrazeno standardně. Můžete mít zobrazeno 0-3 řádky aplikací. Pokud se vám však toto řešení nelíbí, nemějte strach. Můžete si stáhnout spousty motivů, které dokáží změnit celý vzhled prostředí a vaše domovská obrazovka může vypadat úplně jinak.

u základního motivu si můžete nastavit počet řádků, který má být zobrazen na ploše

Na hlavní ploše se pak nalézá hned několik nejzásadnějších změn. V horní části nalezneme lištu, která zobrazuje čas, datum a některé další informace, ale po kliknutí nám nabídne správu připojení. Pod touto lištou se nachází notifikační oblast, kam se integrují veškeré události jako je nová zpráva, email, položka kalendáře, ale také Facebook, Twitter, RSS a podobně. Zkrátka je tam zahrnuto opravdu vše a vy tak máte dokonalý přehled, kde se v telefonu co stalo.Toto řešení trochu připomíná lištu v Androidu.

Nalevo od notifikační lišty je tlačítko změny profilů. To nepřináší nic zázračnějšího než změnu vyzváněcích profilů. Další novinka je však napravo od notifikační lišty. Jedná se o tlačítko univerzálního vyhledávání, které je velmi praktickým doplňkem systému. Umí totiž vyhledávat naprosto všude. Zadáte slovo, které se už během psaní vyhledává v nastavení, v nápovědě, ve zprávách, v emailech, na internetu nebo třeba na YouTube, Facebooku, RSS… Zkrátka všude.

Univerzální vyhledávání je opravdu skvělé, dále vidíme nastavení profilů a kontextové nabídky

Celé prostředí je celistvé, velmi úzce provázané, svižné a pohodlné. Pokud byste si s něčím přecejen nevěděli rady, naleznete přímo v telefonu výuková videa, která Vám ukáží přesně některé základní úkony jako například práci s obrázkem nebo s prohlížečem.

V začátcích vám pomůžou videotutoriály a také podrobná a přehledná nápověda

Co se týče výkonu, mnozí BlackBerry Torch zavrhovali kvůli slabšímu hardwaru. Procesor totiž běží na taktu pouhých 624 MHz. Paměť RAM je slušných 512 MB, takže kritika se obrací hlavně na procesor. Rozhodně však musím říct, že je neoprávněná. BlackBerry Torch nemá sebemenší problémy s výkonem. Není to herní zařízení jako iPhone nebo nové Androidy a proto se nemusí ohánět gigahertzy a podobně. Operační systém BlackBerry 6 běží skvěle a opravdu nepoznáte, že by v zařízení pracoval procesor s taktem 624 MHz. Když jej porovnáte například s Nokií N8, kterou pohání procesor 680 MHz, vypadá Torch jako největší rychlík na světě. Bez problémů se pak může měřit s jinými přístroji, které se chlubí gigahertzovým procesorem.

Fotoaparát: 5 Mpx ostrejch argumentů

BlackBerry Torch 9800 dostal do vínku momentálně nejlepší fotoaparát v řadách BlackBerry. Nabídne rozlišení 5 Mpx a kromě přisvětlovací diody mu pomáhá ještě několikero scénických režimů, autofocus, stabilizace obrazu nebo rozpoznání obličeje. Dále nabídne dvounásobný digitální zoom a umí také nahrávat video. Video se nahrává ve formátu 3GP v rozlišení 640 x 480 pixelů.

Prostředí fotoaparátu je stejné jako prostředí kamery, dále vidíme mnohá scénická nastavení fotoaparátu

Bohužel prostředí fotoaparátu je trochu složitější a chvilku trvá, než se jej naučíte používat a donutíte Torch pořídit slušné snímky.




Multimédia: nejen pro práci

Ačkoliv telefony BlackBerry si nesou punc manažerských zařízení, již dávno se nejedná jen o pracovní telefony. Tato funkce jim jde sice stále nejlépe, obstojně však nabídnou také trochu zábavy a multimediálních funkcí.

Pokud jste hudební nadšenec, určitě vás potěší přítomnost kvalitního hudebního přehrávače podporujícího formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, FLAC a OGG. Ten umí třídit skladby podle umělce, alb nebo žánrů a také umožňuje tvorbu playlistů. Hudební výstup můžete upravit pomocí ekvalizéru s mnoha předvolbami, možnost vlastního nastavení však chybí. V samotném přehrávači můžeme vidět několik ovládacích tlačítek a obrázek aktuálního alba.

Prostředí hudebního přehrávače je shodné s videopřehrávačem, nechybí podcasty a nahraná videa můžete nahrát rovnou na YouTube

Kromě hudebního přehrávače je zde i přehrávač videa. Přehrávač videa si poradí s formáty MPEG4, H.263, MPEG4 Part 2 Simple Profile H.264 a WMV a jeho prostředí je velmi podobné hudebnímu přehrávači. Bohužel si neporadí s externími titulky ani s HD videem. Veškeré multimediální soubory můžete synchronizovat díky BlackBerry Desktop Manageru, a to dokonce i přes WiFi. Pokud jste neradi vázaní na nějaký software, jistě Vás potěší, že BlackBerry podporuje připojení k počítači v režimu mass storage. Do integrované paměti 4 GB se toho vejde dost, rozšířit ji dále můžete díky slotu pro microSDHC karty až do kapacity 32 GB. V balení již obdržíte 4GB kartu, takže začínat budete s pamětí 8 GB.

Média jsou integrovaná v samostatné složce, galerie obrázků umožňuje práci s více obrázky najednou

Nalezneme zde také přehledně zpracovanou galerii obrázků. Načítání obrázků je rychlé i při vyšším počtu, jejich zobrazení naplno využívá dotykového displeje stejně jako multitouch gesta pinch-zoom pro přiblížení.

Sociální sítě a internetový prohlížeč: nonstop online

Dalším typem zábavy jsou, hlavně poslední dobou, sociální sítě. I v tomto případě Vás Torch jistě nezklame. Hned od začátku zde naleznete předinstalované aplikace pro Facebook, Twitter a MySpace, další aplikace si můžete sami doinstalovat. Velkou výhodou je velmi úzká integrace těchto sociálních služeb do telefonu jako je například fotografie kontaktu podle profilu na Facebooku. Jak už jsem řekl, napříč sociálními sítěmi pracuje i univerzální vyhledávání.

Zastoupení sociálních sítí je bohaté, aplikace Social Feeds je opravdu povedená

Všechny sociální sítě se integrují do aplikace Social Feeds, kde nalezneme také skvělou RSS čtečku. Veškeré sociální služby a RSS kanály můžete libovolně filtrovat a získáte tak skvělý přehled o tom, co se zrovna kde děje.

Když už jsme u sociálních služeb, nesmíme zapomenout na BlackBerry Messenger. BBM je skvělý online kecálek, který je určený pouze pro zařízení BlackBerry. Jako identifikátor využívá číslo PIN, které má každé BlackBerry unikátní. Poté si můžete přidávat další kontakty, chatovat s nimi nebo zakládat a přidávat se do nejrůznějších diskusních skupin. Veškerá komunikace přes BBM je šifrovaná, takže je naprosto bezpečná. Jistě jste si všimli, že toto se v poslední době nelíbí mnoha vládám. Je to hlavně kvůli tomu, že je opravdu takřka nemožné se do této komunikace nabourat, což se ostatně týká všech datových přenosů v síti BlackBerry.

Prohlížeč umí pracovat s více stránkami naráz, obsahuje také správce stahování

Kapitolou ve světě BlackBerry je internetový prohlížeč. Ten byl trnem v oku mnoha uživatelům BlackBerry s OS5. Vykresloval sice dobře, práce s ním byla také pohodlná, ale rychlost bylo slovo, které se ve spojení s prohlížečem objevilo jen zřídkakdy. To se však změnilo s příchodem nového OS BlackBerry 6. Ten přináší nový prohlížeč postavený na jádře WebKit, jehož vlastnosti se vyrovnají ostatním špičkovým prohlížečům. Srovnávat jej se starým prohlížečem ani nemá smysl. Nenalezneme v něm sice flash, zato nás přivítá rychlým vykreslováním, plynulým posunem stránek a v neposlední řadě možností prohlížet více stránek najednou. Přímo z prohlížeče také můžete ukládat záložky stránek do seznamu aplikací, takže máte rychlý přístup ke všem oblíbeným webům. Samozřejmostí je dnes již standardní pinch-zoom, tedy přiblížení pomocí gesta dvěma prsty.

Prohlížeč sice nepodporuje Flash, zobrazení je však jinak bezchybné

Jelikož operační systém BlackBerry je plně otevřený, můžete si doinstalovat nejrůznější aplikace dle libosti. K dispozici je internetový obchod s aplikacemi AppWorld přímo od společnosti RIM, nebo můžete využít služeb jiným poskytovatelů softwaru jako je například MobiHand. Na internetu je spousta aplikací dostupná také přímo přes internetový prohlížeč, tudíž obchody nemusíte ani navštěvovat.

Telefonování a telefonní seznam: mnoho detailů a skvělá správa

Telefonní aplikace je přehledná a jednoduchá. Nalezneme v ní číselník, protokol hovorů a také se přímo z ní dostaneme do telefonního seznamu. Během hovoru můžeme využít hlasitý reproduktor, přidržet hovor, ztlumit nebo přidat účastníka hovoru. Během hovoru na spodní liště nalezneme rychlé odkazy, které nás navedou na domovskou obrazovku, do kalendáře, do telefonního seznamu nebo můžete napsat k hovoru poznámku. Poznámka se poté uloží právě k danému hovoru.

Telefonní aplikace je přehledná, každé tlačítko můžete nastavit jako rychlou volbu ke kontaktu

Telefonní seznam je podrobný, jak jen může být. Kromě jména, titulu, společnosti, emailů, fotografie a dalších standardních údajů zde nalezneme také možnost přidat adresu, data nebo si nastavit speciální vyzvánění jak pro hovory, tak pro zprávy od konkrétního kontaktu. Kontakty můžete řadit do kategorií, přidávat poznámky nebo až 4 uživatelská pole, což jsou vlastně také poznámky. Navíc se telefonní seznam může synchronizovat s emailovými účty nebo sociálními službami, MS Exchange, Novell, Lotus Domino, Outlookem, Kerio Connect a mnoho dalších.

Zprávy: vždy, všechno, všude

Zprávy v BlackBerry jsou rozděleny do několika kategorií. Nalezneme zde složku s názvem Zprávy, do které můžeme integrovat nejen sms a mms zprávy, ale také emaily z konkrétních emailových schránek, zprávy z Facebooku a tak podobně. SMS zprávy mají jinak vlastní složku s tím, že jednotlivé zprávy jsou vedeny jako konverzace.

Všimněme si speciálně uzpůsobeného výběru textu pro dotykový displej, dále kontextové menu a výběr smajlíků

Emailové zprávy jsou oblastí, kde BlackBerry dominuje již několik let. Bohužel je zde jedna podmínka – pro možnost využívat skvělý emailový klient v BlackBerry je nutné mít u operátora aktivovanou službu BlackBerry, to znamená BIS nebo BES. Jakmile si však tuto službu aktivujete, získáte jeden z nejlepších emailových nástrojů na trhu. Emaily jsou doručeny okamžitě po jejich příchodu do emailové schránky díky technologii push. Jsou stahovány v plné HTML podobě a podporovány jsou protokoly POP i IMAP. Pokud přijdou v emailu přílohy v nejrůznějších formátech, BlackBerry si dokáže poradit s jejím zobrazením bez problémů ve většině případů. Univerzální vyhledávání zahrnuje emailové zprávy také, takže vždy nejdete to, co hledáte.

Organizační funkce: čas bude váš přítel

Pokud si rádi organizujete čas nebo vás k tomu nutí Vaše profese, BlackBerry je ta správná volba. Správce hesel vám bezpečně pomůže zapamatovat si různé přístupové údaje, kalkulačka zase pomůže spočítat zapeklité příklady. Je v ní ukrytý také převodník jednotek, takže si nemusíte pamatovat nejrůznější vztahy mezi jednotkami.

V základu je pro nás připraven kancelářský balík Docs To Go

Přehledná aplikace na poznámky či úkolovník jsou vítanými doplňky, stejně jako pohodlný správce souborů. Nejvíce však asi budete využívat kalendář, který je proveden velmi přehledně a práce s ním je skvělá. Nabízí zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy. Všechna upozornění se opět integrují v notifikační liště. Synchronizovat kalendář můžete s GMailem, s Outlookem nebo pomocí BES pak všechna data skrze MS Exchange, Novell, Lotus Domino a tak dále.

Kalendář je zpracovaný skvěle a je velmi přehledný

Nalezneme zde i kancelářský software Docs To Go, který si bez problémů poradí s office dokumenty Word, Excel a PowerPoint. Standardem je budík, stopky nebo časovač.

Datové funkce: stále na příjmu

Jelikož je provoz BlackBerry úzce svázán s internetem je potřeba být online nonstop. To vám umožní například podpora GMS a 3G včetně HSDPA, nebo WiFi 802.11 podporující protokoly b/g/n.

S BlackBerry Torch se připojíte takřka všude

Propojení s počítačem obstarává microUSB kabel dodávaný v balení, bezdrátové technologie zastupuje Bluetooth 2.1 s podporou A2DP nebo integrovaný čip A-GPS. Ten využijete například při navigaci pomocí softwaru BlackBerry Maps.

Nastavení je k dipozici mnoho, můžete si BlackBerry upravit podle sebe

BlackBerry Maps jsou v ČR plně podporovány a pokrytí je velmi slušné. Jedná se o online navigaci, znamená to tedy, že si mapové podklady stahuje z internetu. Bohužel se nejedná o klasickou hlasovou navigaci, pracuje podobně jako Google Maps.

Zhodnocení: stoprocentně nezklame

BlackBerry Torch 9800 byl zpočátku odsuzován hlavně kvůli slabšímu hardwaru. S potěšením vám mohu oznámit, že tomu tak není a BlackBerry Torch 9800 je skvěle vybaveným smartphonem, který zcela jistě naplní vaše očekávání do poslední kapky. Pokud milujete hardwarovou klávesnici a zároveň chcete velký displej, je BlackBerry Torch tou správnou volbou. Pár šrámů se najde – například nutnost použití služeb BlackBerry pro plné využití potenciálu zařízení nebo nízká podpora BlackBerry od operátorů, pokud si však pořídíte BlackBerry, již nebudete chtít jiné zařízení. Uživatelská základna v ČR je již také velmi slušná, takže začínající uživatelé mají k dispozici mnoho informací.

Za zapůjčení telefonu BlackBerry Torch 9800 děkujeme společnosti System4U. Omylem jsem smazal fotky pořízené BlackBerry Torch 9800, a proto za ně děkujeme Martinu Vágnerovi.

blackberry-torch-9800
Klady
  • nový operační systém a nový prohlížeč
  • skvělý push email
  • qwerty klávesnice
  • hladký a ucelený design
  • provázanost aplikací se systémem
  • předinstalované aplikace pro sociální sítě a IM
  • bohaté organizační funkce
  • rychlost a stabilita nového OS
Zápory
  • mírná vůle ve vysouvacím mechanismu
  • nevhodně umístěný konektor pro 3.5 mm Jack
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Vlastimil
Krásná recenze a hlavně krásný MT. Ale já zatím usídlil u Androidu.
JohnyAsbest
skvělá prezentace, ale cenou je někde jinde - výbavou se nemůže srovnávat nejlepším mobilům - alespoň ne v našich podmínkách - takže bych cenu viděl tak do 8 talířů. Víc ani ťuk.....a nikoli těch 15 a více. Kanaďani upadli nebo upadli na znak čeští prodejci?
Vojta Dalekorej
Ano, bohužel cena je trochu vyšší. Je to ale dáno opět cenovou politikou v ČR. V USA se cena pohybuje běžně kolem 550 USD, tedy asi 10500 CZK. Při upsání u operátora pak v rozmezí od 99 do 250 USD. Uvidíme s čím se vytasí operátoři u nás.
Můžu ale říct, že po novém roce by měla cena trochu klesnout, cca o nějaký tisíc.
Martin Vagner
Recenze se povedla, ale je příliš jednostranná, tedy vychválená;-). Mám Torcha a dalo by se jí vyčíst daleko víc věcí, která nejsou v článku zmíněná. BB je úžasný a jsem jeho fanoušek, ale chyby má a ne málo a Torch jakbysmet. Takže příště díky za reálnější pohled nejen fanouška RIM;-).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze