BlackBerry Bold 9900
recenze

BlackBerry Bold 9900

Manažer s perfektní klávesnicí
39

BlackBerry Bold 9900 je první zástupce nové generace smartphonů BlackBerry s operačním systémem BlackBerry 7. Do štíhlého těla se podařilo umístit nejen skvělou výbavu, ale také precizní qwerty klávesnici, která je suverénně nejlepší ve své kategorii. Podívejme se na BlackBerry Bold 9900 blíže v naší recenzi.

BlackBerry je platforma, která se velmi složitě popisuje. BlackBerry totiž nejsou jenom smartphony, BlackBerry je kompletní řešení bezdrátové komunikace ve vaší kapse. Je to celý systém od handheldu BlackBerry, přes šifrované datové přenosy až po vlastní obslužné servery celé sítě BlackBerry.

Oficiální fotografie BlackBerry Bold 9900

Prakticky nutností je tudíž speciální tarif BlackBerry (BlackBerry Internet Service – BIS nebo BlackBerry Enterprise Server – BES), který funguje zároveň jako internet v mobilu. Díky němu můžete využívat všechny možnosti a celý potenciál smartphonů BlackBerry. Bez tohoto tarifu je BlackBerry poloviční. U služeb, které jsou vázány na BlackBerry proto vždy tuto skutečnost připomeneme poznámkou BIS/BES. A teď už hurá na recenzi.

Technické parametry BlackBerry Bold 9900

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 66 × 10,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (640 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 920), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8655, CPU: 1×1,2 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011,

Obsah balení:

  • Telefon BlackBerry Bold 9900
  • Baterie J-M1 1230 mAh
  • Datový kabel microUSB
  • Adaptér nabíječky s konektorem USB
  • Kvalitní kožené pouzdro
  • Drátová stereo sluchátka s handsfree
  • Hadřík na displej
  • Informační brožurky

Design a konstrukce: kovová elegance

Design modelu Bold 9900 se vrací ke kořenům rodiny Bold a to k samotnému modelu Bold 9000. Pokud oba modely položíte vedle sebe tak si jasně všimnete velké podoby. Tělo telefonu obepíná rám z ušlechtilé oceli, který propůjčuje telefonu pevnost. Zároveň skvěle doplňuje černé tělo telefonu, stejně jako stříbrné lišty v klávesnici a u optického trackpadu. Dalším designovým prvkem je například zadní kryt s imitací karbonu.

Rozměry nového Boldu 9900 jsou taktéž odkazem na „starou devítitisícovku“. Výška 115 mm a šířka 66 mm jasně ukazují, že se nejedná o žádné střízlíka. Naštěstí rozměry trochu kompenzuje tloušťka pouhých 10,5 mm. Hmotnost 133 gramů je vzhledem k použitým materiálům standardní. Zcela stejně váží například konkurenční Nokia E6.

Přední strana BlackBerry Bold 9900 je osazena klasicky displejem a plnohodnotnou klávesnicí. Vůbec poprvé se však jedná o kombinaci dotykového displeje a klávesnice pod ním. Displej je vybaven kapacitní dotykovou vrstvou a na úhlopříčce 2,8 palce (Nokia E6 má pouze 2,46) nalezneme rozlišení 640 x 480 pixelů. To nám dohromady dává jemnost skvělých 287 dpi.

Pod displejem je klasická pětice ovládacích kláves – přijmutí a odmítnutí hovoru, menu, zpět a tradiční optický trackpad. Pod tímto pruhem se již nachází hlavní chlouba BlackBerry Bold 9900 a tou je plnohodnotná qwerty klávesnice. Té se však budeme věnovat samostatně, protože si to rozhodně zaslouží.

Zadní strana je opět rozdělena na dvě hlavní části. Tou první je pruh obsahující čočku 5Mpx fotoaparátu, nápis „Bold“ a čočku přisvětlovací LED. Tenkou stříbrnou lištou je oddělena druhá část, kterou tvoří zadní kryt přístroje. Zadní kryt je obohacen imitací karbonu, ovšem celé ja zalito v průhledném plastu a tudíž si na karbon „nesáhnete“. Zadní kryt má však ještě jednu zajímavou funkci – je v něm umístěna anténa technologie NFC.

Boky přístroje jsou vcelku bohaté a tak si je projedeme hezky postupně. Horní hrana obsahuje jedno tlačítko – to slouží pro zamčení a odemčení telefonu. Pravý bok nabízí celkem čtyři tlačítka. Jedním z nich je spoušť fotoaparátu, ale můžete si na něj nastavit prakticky jakoukoliv aplikaci. Další tři tvoří něco jako kolébkovou klávesu s tlačítkem uprostřed navíc. Tento celek dovede ovládat hlasitost a slouží také pro ovládání přehrávače.

Díky 3,5mm jack konektoru si můžete připojit vlastní sluchátka

Levý bok telefonu obsahuje konektor microUSB pro nabíjení a připojení telefonu k počítači. Nad ním se nachází konektor 3,5 mm jacku pro připojení sluchátek. Nakonec se podíváme na spodní hranu, na které nalezneme dvojici konektorů. Tyto konektory jsou propojené s baterií a telefon se pomocí nich nabíjí, pokud je umístěn v dokovací stanici.

Baterie a výdrž: slabých 1230 mAh

A hned po vychválení konstrukce nového Boldu se dostáváme k jeho první slabině. Tou je jeho baterie. Aby mohl být Bold 9900 tak tenký musela být patřičně upravena také baterie, která ovšem za svou tloušťku zaplatila daň nejvyšší – obětovala kapacitu.

V zadním krytu je skrytá anténa NFC

V baterii typu J-M1 tak nalezneme kapacitu pouze 1230 mAh, což je u BlackBerry dost nezvyklé a je to například výrazně méně, než u konkurenční Nokie E6. Starší modely měly standardně baterii 1500 mAh a slabší baterie společně s vyšším výkonem a větším displejem Boldu 9900 se logicky podepsala na výdrži. A výsledek? BlackBerry Bold 9900 se při standardním vytížení dostane na den výdrže.

Uživatelské zkušenosti se však dosti liší také podle verze operačního systému a zaznamenal jsem zprávy od svých přátel, kterým vydrží Bold 9900 naživu dva a dokonce i tři dny. Většina uživatelů však hlásí, že druhý den už Bold 9900 nevydrží.

Zvuk: jeden reproduktor a 3,5mm jack

Již jsme mluvili o tom, že Bold 9900 je spíše nástupce Boldu 9000, než Boldu 9700. Bold 9000 měl skvělý zvuk, který zprostředkovávaly kvalitní stereo-reproduktory. BlackBerry Bold 9900 však má pouze jeden reproduktor ve spodní části zadního krytu, a tak se prvotřídní hlasité reprodukce bohužel nedočkáme. Zvuk však není nijak špatný, ale ani nepřekvapí.

V balení naleznete praktické kožené pouzdro, ve kterém se telefon automaticky zamkne

Výstup 3,5mm jack konektoru je na tom lépe. Pokud připojíte vlastní sluchátka, tak si jistě užijete některou ze svých oblíbených skladeb. Sluchátka dodávaná v balení však svou funkci splní také, patří rozhodně k těm lepším, která výrobci k telefonům dávají. I přes svůj atypický tvar však také dobře padne do uší a díky ovladači a mikrofonu na kabelu je můžete využít také jako handsfree.

Klávesnice: vyrazí vám dech

Pokud jste si již o novém BlackBerry Bold 9900 zjišťovali již nějaké informace, jistě jste postřehli, že je často zmiňovaná jeho klávesnice. Klávesnice u BlackBerry Bold 9900 je totiž skutečně tím nejlepším co můžete v mobilním světě potkat. Opravdu v této sekci nebudu šetřit superlativy.

Klávesy jsou skutečně velké a tak budou mít dostatek prostoru i velké prsty

Celkem 35 kláves umístěných pod displejem BlackBerry Bold 9900 jsou tvarovány tak jak je u řady Bold zvykem. Jejich tvar rozděluje klávesnici na dvě poloviny z čehož je patrné, že nejlépe se na ní píše oběma palci najednou. Každý palec tak obsluhuje celkem 17,5 klávesy (mezerník je přes dvě klávesy). Bez problémů však napíšete text i jednou rukou.

Orientace na klávesnici je díky speciálnímu profilu kláves velmi snadná a klávesy těží z velikosti celého telefonu. Každá klávesa je totiž opravdu velká a ani lidem s většími prsty nedělá nejmenší problém na klávesnici pohodlně psát. Klávesy mají krásně měkký a jistý stisk a rychlou odezvu.

Musím s čistým svědomím přiznat, že na lepší mobilní klávesnici jsem ještě nikdy nepsal – všichni uživatelé se mnou budou jistě souhlasit. A to se týká jak klávesnice na výšku, tak na šířku. Skutečnost, že BlackBerry Bold 9900 je dostupný jak s QWERTY tak s QWERTZ klávesnicí je již taková třešnička na dortu jménem BlackBerry Bold 9900.

Uživatelské prostředí: BlackBerry 7

BlackBerry Bold 9900 přichází na trh jako první zástupce nové generace smartphonů BlackBerry s operačním systémem BlackBerry 7. Uživatelské prostředí je velmi podobné operačnímu systému verze 6, takže pokud budete přecházet z tohoto OS, zvyknete si velmi rychle. Prohlídku systému si můžete prohlédnout v našem video-pohledu, ale pro jistotu si to projedeme ještě jednou.

Ve správci připojení si můžete všimnout také položky NFC

Domovská obrazovka je rozdělena na několik oblastí. V horní části se zobrazují základní informace jako je čas, baterie, signál, síť nebo datum. Kliknutím do této oblasti se dostanete do správce sítí kde můžete rychle a pohodlně spravovat všechna síťová připojení. Dalším prvkem na domovské obrazovce je notifikační lišta, která vás informuje o příchozích zprávách nebo nadcházejících událostech. Nalevo od této lišty se nachází ikonka pro rychlou správu profilů.

Univerzální vyhledávání projede skutečně celý obsah telefonu

Skvělou vlastností, kterou má OS BlackBerry již od šesté verze, je univerzální vyhledávání. To můžete aktivovat buď kliknutím na ikonku s lupou napravo od notifikační lišty, nebo můžete rovnou na domovské obrazovce začít psát hledaný výraz. Vyhledávání poté postupně projíždí kompletní obsah telefonu včetně aplikací, nastavení, obsahu zpráv, kontaktů a podobně a můžete také rychle přejít na vyhledávání na internetu.

Posledním prvkem na domovské obrazovce je seznam aplikací, který je rozdělený celkem do pěti ploch. Plochy se jmenují Vše, Oblíbené, Časté, Média a Stažené. Podle názvu je myslím dobře patrné, jaké aplikace na jaké ploše naleznete, přičemž do plochy Oblíbené si můžete vložit aplikace dle libosti. Na ploše si pak můžete nechat zobrazený žádný až 2 řádky aplikací, při plném vysunutí menu se zobrazí celkem tři řádky aplikací.

V nastavení můžete nalézt velice užitečné tipy pro efektivnější používání vašeho smartphonu

Velice příjemným pomocníkem hlavně pro začínající uživatele je položka Nastavení. Tam totiž naleznete přehledně zobrazený seznam aplikací, které jsou nejčastěji potřeba nastavit – týká se to například emailu, sociálních sítí, ale také třeba služby BlackBerry Protect – o té ale až později. Dále zde nalezneme také interaktivní výuková videa, která vás naučí jak pracovat se zařízením BlackBerry co nejefektivněji.

Displej a ovládání: 24-bit a Touch&Type

BlackBerry Bold 9900 je vybaven dotykovým displejem o úhlopříčce 2,8 palce. Je uložen na šířku a nabízí rozlišení 640 x 480 pixelů. Takovéto rozlišení na malé ploše nemůže znamenat nic jiného než vskutku jemný displej a to konkrétně s jemností 287 ppi. Nokia E6 má sice displej jemnější, ale to jen proto, že stejné rozlišení nabízí na menší ploše.

Ovládání obstarává dotykový displej a optický trackpad s klávesnicí

Ačkoliv se jedná o TFT displej, tak jeho zobrazovací schopnosti jsou příjemným překvapením. Displej je krásně jasný, barvy jsou syté a kontrast je taktéž velmi dobrý. Displej dokáže zobrazit 16 milionů barev a při adekvátním nastavení jasu tak není problém ani čtení na přímém slunci.

Displej u Boldu 9900 je však také dotykový, což z něj dělá jedno z mála zařízení, která mají dotykový displej a pod ním umístěnou qwerty klávesnici. Ovládání se tak dá považovat za jakéhosi hybrida, protože můžete využívat jak dotykový displej tak klávesnici s optickým trackpadem. Podobnou koncepci využívá například Nokie E6, jejíž recenzi si můžete přečíst na mobilenet.cz a shodou náhod jsem jí testoval také já. A musím říct, že u Boldu 9900 se tento koncept povedl mnohem lépe.

BlackBerry Bold 9900 – videopohled

A v čem je takový rozdíl? Vždyť obojí je stejné – displej plus klávesnice. Tak úplně stejné to však není. BlackBerry Bold 9900 těží z faktu, že u něj opravdu na displej sáhnout nepotřebujete a můžete jej pohodlně ovládat pomocí optického trackpadu. U Nokie E6 jste chtě nechtě museli používat kontextová tlačítka na displeji a pěti-směrný joystick se s optickým trackpadem v rychlosti a přesnosti také nemůže rovnat. Využijete to také například v prohlížeči, kdy u Boldu 9900 můžete využít také kurzor ovládaný trackpadem a můžete tak pohodlně klikat i na malé odkazy.

Navíc systém BlackBerry 7 mi přijde lépe optimalizovaný pro dotykové ovládání. Všechny položky jsou dostatečně veliké, zatímco u Nokie E6 jste se často setkali s titěrnými nabídkami, na které téměř nešlo kliknout. Zkrátka Bold 9900 se může ovládat jako staré dobré BlackBerry, ale dotykový displej zároveň velmi urychlí například výběr aplikace v menu nebo zpříjemní prohlížení internetu.

Výkon: Snapdragon vládne

BlackBerry Bold 9900 dostal do vínku vůbec nejvýkonnější čipset, který byl v BlackBerry kdy použit. Však bylo také na čase, vždyť od roku 2008 používají zařízení BlackBerry prakticky totožný hardware. Ovšem na druhou stranu je to také důkaz, že kvalitně odladěný OS nepotřebuje dvou-jádrové procesory a dokáže pracovat dobře i na slabším hardwaru.

Procesory Snapdragon stále zrychlují. Dočkáme se 1,5 GHz

Čipset Qualcomm Snapdragon patří mezi nejvýkonnější na trhu

Nový čipset Qualcomm SnapDragon 8655 o taktu 1,2 GHz, kterému pomáhá celkem 768 MB paměti RAM. To už je celkem slušná dávka, díky které si nový Bold 9900 bez problémů poradí i s videem v HD kvalitě. Ta můžete ukládat do 8GB vnitřní paměti, kterou můžete rozšířit o paměťové karty microSDHC až do kapacity 32 GB. Nikde v prostředí se nesetkáte se sebemenším zaváháním, vše je rychlé, plynulé a svižné.

Další příjemnou vlastností nového čipsetu SnapDragon je samostatný grafický procesor, který společně s novým operačním systémem BlackBerry 7 otevírá dveře novým grafickým efektům jak v prostředí (Liquid Graphics), tak v aplikacích. Ačkoli BlackBerry není primárně telefon na hry, díky novému hardwaru si můžete zahrát také různé oddechovou v příjemné 3D grafice.

Fotoaparát: 5Mpx bez ostření?

Opět jsme BlackBerry Bold 9900 dost pochválili a tak mu musíme zase trochu srazit hřebínek. Výrobce se totiž z nepochopitelného důvodu rozhodl, že do své vlajkové lodi neumístí autofocus. Proč tomu tak je, nevíme, výsledek je však 5Mpx fotoaparát s fixed focusem, tedy ještě horší stav, než u Nokie E6, která má alespoň full focus. A jaký je výsledek? Slušné fotky vzdálenějších objektů, ale na makra a detaily zapomeňte.

Právě u smartphonů BlackBerry je toto však skutečně nepochopitelný krok. BlackBerry jsou považována za telefony pro pracující uživatele, kteří potřebují být neustále v kontaktu ať už pomocí emailu nebo IM. A často to také znamenalo, že si museli narychlo vyfotit nějaký dokument a přečíst později nebo ho přeposlat dál. A bez autofocusu je to zkrátka složitější. Není to úplná tragédie, ale rozhodně to zamrzí. Však posuďte sami podle fotografií.

Dokument - poprvé vyfocený režimem automatika, podruhé režim pro fotografování textu

Fotografie lze ještě vylepšit použitím různých scénických režimů, stabilizace obrazu nebo detekcí obličeje. Naštěstí si pro nás fotoaparát přichystal i jedno příjemnější překvapení. Jedná se o schopnost nahrávat video v rozlišení HD 720p, tedy 1280 x 720 pixelů. Ukázková videa si můžete stáhnout níže. V první videu dokonce naleznete jedno zajímavé překvapení.

Testovací video BlackBerry Bold 9900 (1) (71,15 MB, 3GP)

Testovací video BlackBerry Bold 9900 (2) (78,47 MB, 3GP)

Multimédia: bohatá podpora všech formátů

BlackBerry nás trochu klame tělem, protože v manažerském telefonu se skrývají také pokročilé multimediální funkce. Díky vysokému výkonu si poradí s HD videem, přehrajete si oblíbené skladby nebo můžete poslouchat podcasty.

Hudební přehrávač je pohodlný a práce s ním rychlá

Hudební přehrávač nabídne přehledné uživatelské prostředí, ikonky jsou dostatečně veliké a ovládání je pohodlné. Zvuk můžete upravit pomocí některého z přednastavených profilů ekvalizéru. Hudební přehrávač podporuje formáty .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wma, .mp3, .flac, .ogg, .aac, .amr, .wav, .mid.

Videopřehrávač podporuje širokou škálu formátů

Videopřehrávač je také jednoduchý a nenabídne žádné extra funkce. Prostředí je velmi podobné hudebnímu přehrávači. Ačkoli jsou v nastavení položky týkající se titulků, tak osobně se mi nepodařilo žádné titulky rozjet. Jinak si přehrávač poradí s formáty .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wmv.

Galerie fotografií

Galerie obrázků je vyvedena přehledně ve formě jednotlivých složek, ve kterých se zobrazí klasický matice náhledů jednotlivých obrázků a fotografií. Díky dotykovému displeji můžete využívat pinch-zoom a velmi příjemná je také prezentace fotografií – zvláště pokud vám telefon stojí na stole v dokovací stanici. Galerie zobrazí obrázky ve formátech .bmp, .jpg, .gif, .png, .tif, .wbmp.

Sociální sítě a internetový prohlížeč: myšleno na integraci

Research In Motion, výrobce zařízení BlackBerry, při tvorbě nového operačního systému BlackBerry 7 myslel také na sociální sítě. Díky tomu tak naleznete v telefonu již předinstalované aplikace pro Facebook, Twitter, Gtalk (BIS/BES), Windows Live Messenger (BIS/BES) a aplikaci Kanály Sociálních Sítí (BIS/BES), o které si řekneme více za chvíli. A nesmí chybět samozřejmě známý BlackBerry Messenger (BIS/BES).

Facebook aplikace zvládá většinu potřebných úkonů

Aplikace pro Facebook je opravdu velmi povedená a v telefonu se používá skvěle. Nabízí spoustu možností a na Facebook tak prakticky nemusíte z počítače. Můžete prohlížet profily, aktualizovat stav, vyhledávat, zobrazovat fotografie, Místa a nechybí ani Facebook Chat. Můžete tak být v neustálém kontaktu se svými přáteli. Aplikace je navíc skvěle integrovaná do systému a tak ji můžete využít například v adresáři, kalendáři a můžete si ji integrovat také do seznamu zpráv.

Twitter je na tom velmi podobně. Opět se jedná o velice povedenou aplikaci pro mobilní zařízení. Díky Twitter v BlackBerry můžete neustále sledovat všechny své přátele na Twitter, notifikace vás upozorní na příchozí zmínky nebo zprávy. Nechybí ani možnost prohlížení profilů, nahrávání obrázků buď na yFrog nebo TwitPic a v brzké době přijde aktualizace s možností přihlášení pod více účty zároveň.

Kanály Sociálních Sítí příjemně integrují všechny sítě do jednoho místa

Podívejme se ještě na aplikaci Kanály Sociálních Sítí. Tam si můžete integrovat veškeré zprávy z vašich sociálních sítí a můžete tak vidět najednou stavy z Facebooku, Twitter, BlackBerry Messengeru a dalších. Další funkcí této aplikace je však ještě velmi šikovná RSS čtečka, která jistě potěší mnoho uživatelů toužících po neustálém přísunu nových informací.

Bez BBM by nebylo BlackBerry tím co je

Na závěr sociálních sítí nesmíme samozřejmě opomenout BlackBerry Messenger (BBM). BBM je služba pro zasílání zpráv přes síť BlackBerry, jinak řečeno přes internet. Posílání zpráv není nijak zpoplatněno a je potřeba mít pouze aktivní službu BlackBerry. Veškerá komunikace, která probíhá skrze BBM je šifrovaná a není tak možné ji nijak odposlouchávat. V BlackBerry Messengeru si můžete přidávat další kontakty, integrovat jej s adresářem, vytvářet skupiny kontaktů a s těmi pak například sdílet kalendář. Možností je opravdu spousta a o kvalitě této služby svědčí i desítky milionů spokojených uživatelů po celém světě.

A dostáváme se k internetovému prohlížeči, který je další novinkou nového operačního systému BlackBerry 7. Zaznamenal notnou dávku vylepšení oproti minulé verzi a na výkonu je to skutečně znát. Prohlížeči nedělá problém ani multimediální obsah v HTML 5, můžete prohlížet ve více kartách nebo ukládat stránky v záložky, a to i na domovskou obrazovku. Na svou oblíbenou internetovou stránku se tak můžete dostat jedním kliknutím.

Prohlížení je rychlé a pohodlné. Zvláště rychlost načítání stránek byla často kritizována u telefonů BlackBerry a v tomto směru je prohlížeč v OS BlackBerry 7 velkým krokem kupředu. Potěší přítomnost optického trackpadu a kurzoru, díky nimž nemusíte na malé odkazy složitě klikat prstem.

Nový App World 3.0

Další stovky a tisíce aplikací si do BlackBerry můžete nainstalovat skrze internetový obchod s aplikacemi BlackBerry App World. Ten před nedávnem překonal hranici 40 000 aplikací a naleznete tam vše od her po organizační aplikace. Nový vzhled App World je navíc lépe přizpůsoben pro dotykové displeje a orientace v něm je skutečně snadná a rychlá. Uživatelé zhýčkaní Androidem, iOS nebo i Symbianem sice zjistí, že je počet aplikací výrazně menší, ale nechybí vlastně nic důležitého. Jen má každá aplikace méně alternativ.

Telefonování a adresář: na detailech záleží

Telefonní aplikace - číselník nehledejte, máte přese klávesnici

Telefonní aplikace je přehledná a jednoduchá. Nalezneme v ní protokol hovorů a také se přímo z ní dostaneme do telefonního seznamu. Během hovoru můžeme využít hlasitý reproduktor, přidržet hovor, ztlumit nebo přidat účastníka hovoru. Během hovoru na spodní liště nalezneme rychlé odkazy, které nás navedou na domovskou obrazovku, do kalendáře, do telefonního seznamu nebo můžete napsat k hovoru poznámku. Poznámka se poté uloží právě k danému hovoru.

V adresáři snad nikomu nemůže nic chybět

Adresář by měl vyhovovat i těm nejnáročnějším požadavkům. Můžete jej synchronizovat se spoustou služeb sociálními sítěmi počínaje, přes BBM, Outlook nebo Windows 7 Contacts až po bezdrátovou synchronizaci (BIS/BES) pomocí MS Exchange, Novell, Lotus Domino, Kerio Connect a další. Ke kontaktům můžete samozřejmě přidat spoustu detailů čítající nejrůznější telefonní čísla, adresy nebo data, můžete přidat webové stránky, PIN BlackBerry, zařadit kontakt do kategorie…možností je mnoho. A ještě na závěr – u každého kontaktu můžete vidět seznam posledních aktivit ať už se jedná o BBM, email, hovor, zprávu SMS nebo třeba Facebook.

Zprávy, emaily a služby BlackBerry: „potykejte“ si s BlackBerry

Kvalitní bezdrátová komunikace je něco, na čem BlackBerry staví již od svých počátků v podobě pagerů, nám tak dobře známých z amerických filmů z devadesátých let. Proto vás jistě nepřekvapí, že práce se zprávami na BlackBerry je zkrátka perfektní.

SMS zprávy jsou vedeny formou konverzací

Začněme SMS zprávami, které se integrují společně s MMS zprávami do konverzací s jednotlivými kontakty. Okamžitě tak vidíte co jste si s danou osobou psali a máte tak přehled o celé vaší komunikaci. Přidáním přílohy do SMS zprávy z ní automaticky uděláte MMSku, nechybí ani přehledné vyhledávání v seznamu zpráv.

A teď už k samotným emailům. BlackBerry disponuje emailovým klientem, který je vázán na služby BlackBerry (podobně jako BBM). Bez služeb BlackBerry si zkrátka v interním klientovi nemůžete nastavit žádný účet a musíte použít některou z aplikací třetích stran. Pokud si však aktivujete BIS nebo BES, pak se vás svět BlackBerry přijme s otevřenou náručí.

Kurzor optického trackpadu velmi usnadňuje práci s textem

Práce s emaily je závislá na tom zda využíváte službu BIS nebo BES. V případě služby BIS nepotřebujete vlastní infrastrukturu, stačí vám pouze samotný smartphone BlackBerry. Můžete si následně v telefonu nastavit až 10 emailových účtů, podporovány jsou protokoly POP, IMAP i SMTP. Každá emailová schránka má vlastní ikonku, můžete si však nechat emaily zobrazit hromadně společně s dalšími zprávami (BBM, SMS…) ve složce Zprávy.

V případě nastavení Exchange emailového účtu máte samozřejmě možnost synchronizace kontaktů i kalendáře, máte přístup ke složkám na serveru a můžete vzdáleně procházet všechny emaily na serveru uložené díky šikovnému vyhledávání. To zvládne hledat jak v polích adres, tak v těle emailů. Žádný email, který hledáte, vám tak neunikne.

Pokud využíváte službu BES pak je třeba mít vlastní infrastrukturu – vlastní emailový server, na který nainstalujete buďto software BlackBerry Enterprise Server (placený) nebo jeho variantu BlackBerry enterprise Server Express (zdarma). Osobně jsem na BESu nikdy telefon nepoužíval, ale jeho možnosti jsou skutečně bohaté.

Získáte všechny možnosti, které se týkají BIS a ještě něco navíc. Můžete například vzdáleně spravovat veškerá zařízení připojená na BES z jedné administrátorské konzole, můžete na dálku instalovat aplikace, zakázat nebo povolit některé činnosti/aplikace nebo zařízení třeba zálohovat a následně smazat. Možností je opravdu požehnaně a bylo by to na několik sáhodlouhých článků, proto už raději skončeme.

Organizační a pracovní funkce: stále je to pracovní nástroj

I když jsme mluvili o multimediálních vlastnostech nového BlackBerry Bold 9900, stále si zachoval tvář výkonného a neúnavného pracovního nástroje.

Začněme obligátně kalendářem. Kalendář je vyveden jednoduše a přehledně. Můžete si vybrat z pohledů Měsíc, Týden, Den a Program. Mezi zobrazeními můžete přecházet buď pomocí kontextové nabídky, ale mnohem pohodlnější a rychlejší jsou klávesové zkratky, které prostupují celým systémem. Jediným kliknutím tak změníte zobrazení, vytvoříte novou událost nebo přeskočíte na aktuální datum.

Agenda, den, týden, měsíc

Kalendář můžete samozřejmě synchronizovat. Pokud máte nastavený Exchange, pak je samozřejmě nejlepší bezdrátová synchronizace, ale není problém jej synchronizovat pomocí počítače přes kabel například s Outlookem. Velmi dobře například BlackBerry pracuje s Gmailem – dokáže synchronizovat kontakty i kalendář, ale jedna věc mne tam přecejen mrzí. Neumí synchronizovat více kalendářů Gmailu. Musíte se tak spokojit pouze s jedním hlavním. Pokud jste však na BES pak jsou možnosti ještě mnohem větší.

Vytváření nové události

Další možnosti synchronizace nabízí například Facebook, kdy se vám do kalendáře pod štítkem „Facebook“ zanesou například narozeniny vašich přátel. Velice praktický je synchronizace kalendáře napříč skupinami BBM. Velmi dobře se to prezentuje například na rodině – máte všechny členy rodiny v jedné skupině, můžete hromadně komunikovat, ale také například plánovat různé akce. Všichni tak budou včas vědět, že v neděli musí být v poledne doma, protože přijede babička na oběd.

V BlackBerry Bold 9900 najdete spoustu předinstalovaných aplikací

Předinstalované jsou také nejrůznější užitečné aplikace. Poznámkový blok se hodí kdykoliv, to samé platí o úkolovník, jehož záznamy následně vidíte také v kalendáři. Šikovná kalkulačka umí nejen počítat, ale skrývá v sobě také převodník jednotek. Správce souborů také stále není úplně běžný o správci hesel ani nemluvě. Pomocí něj si můžete pohodlně spravovat různé přístupové údaje a nemusíte se bát, že by se k nim někdo jen tak dostal.

BlackBerry Protect dokáže vzdáleně pracovat s vaším telefonem

A teď se dostáváme k jedné velice zajímavé službě. Jmenuje se BlackBerry Protect (BIS/BES) a její účel je jednoduchý – ochránit vaše data v případě ztráty či odcizení telefonu. Služba je zdarma, vyžaduje však aktivní službu BlackBerry. Následně můžete snadno z internetového rozhraní váš telefon lokalizovat pomocí GPS, vzdáleně zálohovat, zaheslovat nebo smazat nebo ho můžete nechat nahlas „krákat“ v případě, že jej potřebujete najít. Je však logicky nutné aby byl telefon v lokalitě pokryté alespoň signálem GPRS.

Docs2Go jsou velice schopný prográmek

A na závěr jsem ještě zapomněl zmínit jednu věc. RIM před nějakým časem koupil společnost DataViz, výrobce populárního softwaru Documents To Go. A právě díky tomu nyní nalezneme ve všech nových BlackBerry kompletní kancelářský balík Docs2Go schopný pracovat s office dokumenty – umí je jak vytvářet tak editovat. Rozhodně užitečná aplikace a je dobře, že jej výrobce do zařízení již předinstaloval.

Datové funkce: komunikace na blízkém poli

Pomalu se blížíme na konec naší dnešní recenze. Ovšem nesmíme opomenout ještě jednu důležitou vlastnost BlackBerry Bold 9900, kterou je podpora technologie NFC, neboli Near-Field-Communication. O této technologii toho bylo napsáno již mnoho a lepší než to popisovat znova bude, když vás odkážu na některý z našich článků o NFC na mobilenet.cz.

Smart Tags - první NFC aplikace pro BlackBerry

Bold 9900 je vybaven NFC anténou v zadním krytu a v přístroji dokonce nalezneme i jednu aplikace, která již dokáže s NFC pracovat. Jedná se o aplikaci Smart Tags, počeštěle „Inteligentní značky“. Díky této aplikaci můžete mezi zařízeními BlackBerry sdílet data nesoucí webový odkaz. Není to sice zatím nic extra praktického, jedná se spíše o demonstraci této technologie. Uvidíme však jak se situace vyvine v nejbližších dnech/týdnech, neboť BlackBerry Bold 9900 již byl schválen například společností MasterCard pro bezkontaktní platby.

Co se týče konektivity, tak tam BlackBerry Bold 9900 nezaváhá ani vteřinu. Nabídne jak GSM/GPRS/EDGE tak sítě třetí generace. Nechybí ani čip A-GPS, díky kterému můžete využívat například aplikaci BlackBerry Maps (BIS/BES). Na internet se dostanete nejen pomocí sítě operátora, ale také přes Wi-Fi. Nechybí protokol 802.11 a to dokonce na obou frekvencích – 2,4 GHz b/g/n; 5 GHz a/n. Na závěr ještě doplňme bohužel pouze Bluetooth 2.1 s profilem A2DP a microUSB konektor pro propojení s počítačem.

Závěr: zářící evoluce

Pokud jste se dostali až sem tak to pravděpodobně znamená, že jste právě přečetli recenzi nového BlackBerry Bold 9900 na mobilenet.cz. Co o tomto modelu říci? BlackBerry Bold 9900 je velice osobitý smartphone a jsou z něj cítit ostružiny na sto honů.

BlackBerry Bold 9900

BlackBerry Bold 9900 zapůsobí především svou skvělou klávesnicí, která nemá na trhu konkurenci. Hned poté vás potěší precizní konstrukce a také výkonný hardware, který se postará o bezproblémový chod nového OS BlackBerry 7. Jakmile nadšení trochu opadne, tak však zamrzí absence autofocus u fotoaparátu, naopak potěší schopnost nahrávání HD videa.

Nokia E6 - prakticky jediný konkurent

Zklamání z baterie se však nevyhneme ani kdybychom chtěli. BlackBerry se značí výdrží klidně tři dny v plném nasazení a tuto vlastnost bohužel Bold 9900 postrádá. Proč se RIM vydal touto cestou, nevím. Nezbývá jen doufat, že ostatní klady – ať už klávesnice, operační systém, konstrukce, práce s emaily a celkově kvalitní výbava tohoto smartphonu budou dostatečnými argumenty a baterii společně s autofocusem odsunou do pozadí.

Za zapůjčení zařízení děkujeme e-shopu ShopBlackBerry.cz.

blackberry-bold-9900
Klady
  • Perfektní klávesnice
  • Precizní zpracování
  • Výkonný hardware
  • Rychlý a stabilní OS
  • Skvělá práce s emaily
  • Nahrávání HD 720p videa
Zápory
  • Slabší baterie a tím pádem výdrž
  • Absence autofocusu
Diskuze ke článku
svjb
Škoda toho foťáku, vyfotit si dokument je velmi častý požadavek.
Zbyněk
Jak je to se slibovaným wifi hotspotem? Předpokládám že tam zase není...
Michatu
Super recenze. Jen je škoda těch pár nedostatků, díky kterým BB přichází o dost zákazníků.
abc
Foťák má úplně na nic a baterku tuplem. Hlavně kvůli té baterce je pro skutečný business nepoužitelný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze