BlackBerry X a další novinky z DevConu Americas 2011

2

V kalifornském San Franciscu včera začala konference DevCon Americas 2011, která je tradičně jednou z největších a nejvýznamnějších akcí týkajících BlackBerry. Na konferenci byla odhalena nová platforma na bázi QNX - BlackBerry X alias BBX, nový OS pro Playbook a další novinky.

Všichni fanoušci BlackBerry jsou nyní plní očekávání jakým směrem se bude RIM ubírat v příštích měsících a letech. Malou nápovědu by měla poskytnout právě probíhající konference DevCon Americas 2011, kde RIM již představil některé ze svých novinek. Ačkoli se jedná především o vývojářskou konferenci, RIM představil také novinky, které se budou jistě líbit i obyčejným užvatelům.

BlackBerry X: nová platforma na bázi QNX

Spekulace o nasazení podobného operačního systému, jako je v tabletu BlackBerry Playbook do smartphonů BlackBerry, se objevily již při představení Playbooku. Před nedávnem se objevily zprávy mluvící o názvu této nové platformy a tyto byly také včera potvrzené. Přivítejme novou platformu BlackBerry X alias BBX. Budoucnost zařízení BlackBerry.

Princip platformy BBX je podobný tomu u Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Platforma BBX by měla spojovat jak smartphony, tak tablety a dokonce i další zařízení. Systém QNX, na jehož bázi je BBX postaveno, je dnes úspěšně implementován v automobilech a podobně.

BlackBerry X

BBX tedy nalezneme v nových smartphonech BlackBerry. Bere si do sebe to nejlepší z QNX a BlackBerry OS. Můžeme se tedy těšit na standardní vlastnosti BlackBerry OS jako je vysoká bezpečnost, integrace aplikací a služeb, Push služby, BlackBerry Messenger, BBM Social Platform a další. Pro platformu BBX bude možné programovat pomocí BlackBerry® WebWorks™, Adobe® AIR®, Native C/C++, a BlackBerry® Runtime for Android™ Apps. Aplikace, které vyjdou pro BlackBerry PlayBook budou běžet také na BBX.

BBX bude mít také zcela nové uživatelské prostředí BlackBerry Cascades UI Framework, za kterým stojí společnost TAT. O té jste se mohli dočíst i zde na mobilenetu. Tato společnost se zabývá tvorbou uživatelských rozhraní a zaujme především svým inovátorským přístupem. Na mobilenetu jsme psali o jejich zajímavém konceptu budoucnosti - Obrazovky budoucnosti: koncept společnosti TAT (video). Ukázku nového prostředí si můžete prohlédnout na videu. Vypadá skvěle, nemyslíte?

BlackBerry Playbook OS 2.0

Další novinkou je BlackBerry Playbook OS 2.0. Jak jste si mohli všimnout, došlo zde ke změně názvu, dříve se totiž jmenoval BlackBerry Tablet OS a další přejmenování nás možná čeká v budoucnu, to když se upřesní názvy podle BBX.

Playbook OS 2.0 přinese mnoho novinek, o kterých jsme vás již informovali ve článku Uniklé snímky BlackBerry Tablet OS 2.0 ukazují mnoho novinek. V tuto chvíli se můžete zaregistrovat, abyste obdrželi update na beta verzi Playbook OS 2.0, ale skutečně se jedná o beta verzi. Nefunkční je například Bridge, takže zvažte update. Jedná se především o verzi pro vývojáře, která již obsahuje například Android Player.

Co je však trochu překvapením je změna uživatelského prostředí. Nově se setkáte s jednou lištou oblíbených aplikací, můžete vytvořit více ploch a můžete vytvářet složky a další. Nové uživatelské prostředí si můžete prohlédnout na videu.

Další novinky

Kromě těchto dvou věcí jsme se na DevConu dočkali ještě spousty ukázek nejrůznějších aplikací a her. Ukazují velký potenciál celé platformy BBX, hry jsou úžasně graficky propracované, to samé platí o ovládání. Kromě her však byla ukázána také například aplikace Citrix, která slouží pro přístup ke vzdálené ploše serveru, takže můžete spravovat firemní server prakticky odkudkoliv.

Další novinkou je nástroj BlackBerry Packager for Android. Díky tomuto nástroji můžete snadno ověřit, zda je vaše Android aplikace ve formátu APK kompatibilní s Android Playerem v Playbooku a pokud ano, můžete jej rovnou zkompilovat do BAR formátu (zpracovatelný Playbookem). Použití tohoto nástroje je velmi jednoduché, "přebalení" Android aplikace pro Playbook je v ideálním případě otázkou pár minut. Ukázku si můžete prohlédnou ve videích níže.

Zdroje: devblog.blackberry.com, crackberry.com

Diskuze ke článku
K2
Pratele, nasel jsem cesky web, kde umi odblokovat i nova BlackBerry. Stoji to 29 Korun, coz je uplna bomba a kod jsem dostal okamzite. Opravdu doporucuji, zkuste to taky omrknout a treba odblokovat i svuj mobilni telefon.
K2

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze