Auta a mobily: Mercedes-Benz s COMAND Online a Mercedes Me

6

Mercedes je pro mnohé etalonem mezi luxusními automobily a my jsme jej tak pochopitelně v našem seriálu nemohli nechat stranou. Dnešní díl bude v záři třícípé hvězdy, tedy automobilky Mercedes. Naším testem prošla nová třída C s příplatkovým systémem Command Online a také službami Mercedes Me pro vzdálený přístup k informacím o automobilu. Zaměříme se na ovládání, nový touchpad i celkové funkce.

Mercedes-Benz C

Z portfolia Mercedesu jsme otestovali novou třídu C, která potvrzuje směřování značky směrem k dynamickému vzhledu a je jedním z nejdůležitějších nosných modelů značky. A Mercedes si na něm dal patřičně záležet, což je vidět jak na povedených křivkách exteriéru, u kterého si můžete vybrat, zda jej chcete okázale luxusní nebo naopak sportovní, ale i v interiéru.

Auta a mobily: Mercedes-Benz COMAND – videopohled

Interiér je elegantní a luxusně působící, vzorně uspořádaný a není přeplácaný. Dominantou je standardní 7palcový, případně pak 8,5palcový displej, pokud si připlatíte za systém COMAND Online, o který dnes půjde především. Displej se nijak nezasouvá a působí trochu jako na přístrojovou desku přilepený tablet, ale takový je dnes trend a co nevidět si zvyknete.

Tablet s touchpadem

Displej není dotykový, Mercedes společně s BMW stále razí starou školu a dotyky na displeji vidí neradi, takže je potřeba hledat jiné způsoby ovládání. K tomu slouží klasický otočný ovladač s možností vychýlení do několika stran a potvrzením, a dvě jednoduchá tlačítka u něj. Poměrně neobvyklé je překrytí kruhového ovladače touchpadem na kovové podpoře. Vypadá to zajímavě, touchpad je dokonale pevný a výborně zpracovaný, což ostatně platí o celém interiéru. Sklo pokrývající touchpad, který je dostatečně velký, je odolné proti poškrábání a skrze něj můžete celý systém ovládat pomocí gest.

Mercedes-Benz C

Je to poměrně zajímavé, ale většinou jsem stejně sáhl po otočném ovladači. Na touchpadu můžete psát i písmena, ale stejně jako u konkurence, ani zde není rozpoznávání dostatečně rychlé, vždy musíte počkat na rozpoznání písmena a pak napsat nové. Samotné rozpoznávání je ale celkem spolehlivé a zadávání textu je takto určitě rychlejší, než otáčením kolečka. Nejlepší by ale byla dotyková klávesnice přímo na displeji. Co je ale skvělé, jsou dodatečná tlačítka na touchpadu, který lze i stisknout. Rychle můžete kdekoliv v systému vyvolat lištu s přehledem, co se právě přehrává nebo skočit do jiného menu. Užitečné je i tlačítko s hvězdičkou, které vás přesune do přehledu oblíbených položek, kam si můžete dávat takřka cokoliv, od adres v navigaci, přes on-line aplikace až po oblíbené hudební stanice.

Mercedes-Benz C

Oceňuji, že je k ovládání potřeba opravdu jen málo tlačítek a interiér není přeplněný. Pochválit musím také kvality displeje, který je jemný a jasný, povedla se také celková grafika, i když je znát, že se do původního vzhledu trochu naroubovaly nové režimy, které vypadají jinak a odlišně se také ovládají. Třeba když si vybíráte zdroj hudby, dostanete se rázem do karuselového menu, které vypadá a ovládá se úplně jinak, než zbytek systému. Ovládání jako takové je ale i přes velké množství funkcí jednoduché a odezvy rychlé, občas si jen musíte počkat na přehrání animace.

Novinkou v interiérech Mercedesů je touchpad, poprvé se objevil v modelu S a nyní je i v Céčku. Nechybí ani head-up displej

Základní informace například o přehrávané hudbě, se zobrazují i na displeji v přístrojové kapličce, využít ale nemůžete jinak výborný head-up displej, který slouží jen pro základní jízdní údaje, aby vás nic dalšího nerozptylovalo. Přehrávání hudby a telefonování lze samozřejmě ovládat i z volantu, regulace hlasitosti je i na středovém panelu, i když poněkud neprakticky na vzdálenější straně od řidiče.

Mercedes-Benz C

Špičková hudba z mnoha zdrojů

Hudební zážitek je dokonalý, a to nejen díky kvalitní audiosoustavě. Hudbu můžete přehrávat jak ze zařízení připojených přes USB, které má Mercedes dokonce dva, tak i z SD karty. Z těchto úložišť můžete kopírovat hudbu na vnitřní harddisk, na kterém jsou uložené i mapy a další data systému, pro hudbu zbývá zhruba 10 GB. A nemusí to být jen hudba, systém podporuje i práci s obrázky. Pokud se tedy vracíte s výletu, můžete si z fotoaparátu hned vložit kartu do auta a s rodinou si prohlédnout společné zážitky na fotkách. Při práci s nimi jsme ale narazili na nepříliš dobře fungující touchpad, dotyková gesta jsou u velkých obrázků zaznamenávána se zpožděním a posuv není plynulý.

Samozřejmostí je pak možnost připojit mobilní telefon přes Bluetooth a přehrávat hudbu bezdrátově z telefonu. Na rozdíl od mnoha konkurentů je přeskakování mezi skladbami rychlé a v případě Windows Phone je možné i procházet hudbu uloženou v zařízení vzdáleně podle interpretů nebo alb. U Androidu je zase k dispozici práce s SMS zprávami v režimu telefonu. Nejen pro vyhledávání kontaktů, ale i pro rychlé psaní krátkých odpovědí na SMS zprávy, se hodí touchpad s rozpoznáváním znaků. Pochválit musím kvalitu hovoru, která je výborná a druhá strana prakticky neslyší ruchy z auta a zároveň čistě a jasně slyší všechny osoby na předních sedadlech.

Internet sosá z vašeho telefonu

Skrze Bluetooth probíhá rovněž připojení k internetu, jenž využijete pro plejádu aplikací, které jsou v systému připravené. Na výběr máte třeba tisíce rádií skrze aplikaci Tune-in radio nebo přímo speciální Mercedes radio pouze pro majitele vozů s třícípou hvězdou na kapotě. K dispozici je i velmi dobře zpracovaná aplikace počasí a velmi užitečné je propojení s Googlem. Můžete vyhledávat v místech v okolí, zobrazit si informace a fotografie například k určité restauraci a hned se k ní nechat dovézt.

Nechybí ani Google mapy s možností satelitního pohledu a Street View. Jsou propojené samozřejmě se systémem auta, takže pokud si v Google mapách najdete nějaký cíl, můžete ho použít pro navigaci, která ale probíhá už ve vestavěné aplikaci. Velmi užitečné jsou i základní informace o pravidlech silničního provozu v určitých zemích, nebo zprávy. Ty si můžete nechat zobrazit i z Česka v češtině a velmi dobře funguje také předčítání zpráv v naší mateřštině. Sami si tak při cestě z práce můžete poslechnout to, co vás zajímá a nespoléhat se na zpravodajství z rádií. Vyhledávat můžete i hotely a nechybí dokonce ani Facebook, u kterého si opět můžete nechat předčítat statusy nebo sami nějaké napsat. Ale pozor, pokud máte nastavené předčítání v češtině, se zahraničně psanými statusy nepochodíte.

Mercedes-Benz C

Užitečné aplikace a internetový prohlížeč

Odkazy na on-line funkce jsou zakomponovány do celého systému. Přímo v sekci médií si tak můžete vybrat uložená TuneIn internetová rádia, v mapách si zase zobrazit Street View nebo počasí. Nápaditý je pak režim přehledu trasy, kdy se na displeji přehrávají informace o trase, včetně obrázků z Google Map nebo počasí. Integrace by ale mohla být ještě lepší a mohla by zahrnovat třeba navigaci přímo na podkladech Google Maps a s integrací zajímavých míst v okolí.

A co nenajdete v aplikacích, najdete na webu. Díky internetovému prohlížeči si můžete najít to, co potřebujete, třeba na mobilenet.cz. Načítání je klasicky trochu pomalejší, ale zamrzí zejména nedotaženost ovládání pomocí touchpadu. Těšil jsem se na podobný komfort pohybu po stránce, jako na notebooku, ale k takové pohodlnosti to má daleko a vybírání odkazů a scrollování je jen o něco málo pohodlnější, než při použití otočného ovladače. Zde je určitě prostor ke zlepšování. I u Mercedesu tak platí, že internetový prohlížeč v autě je spíše doplňkovou a nouzovou funkcí a pro seriózní využíván je lepší sáhnout po smartphonu.

¨
Mnoho užitečných on-line funkcí: Google Mapy a Street View, Google vyhledávání míst, počasí. Nechybí světové a české zprávy nebo Facebook

Mercedes ME: ve spojení s autem i po vystoupení

Mercedes má integrovanou SIM kartu, kterou ale nemůžete používat pro už zmiňované aplikace nebo internet. Používá se pro systém Connect me, který umí odeslat diagnostiku v případě poruchy přímo do servisního střediska nebo přivolat pomoc při nehodě a další podobné úkony. Pokud si ale připlatíte za nadstavbu Mercedes Me, můžete SIM kartu využívat i jinak a stav svého auta a mnoho dalších věcí sledovat přímo na displeji svého telefonu, tabletu nebo počítače. On-line zážitek pak nekončí ani po vystoupení z vozidla. Bohužel není k dispozici mobilní aplikace a vše se ovládá přes internetový prohlížeč, stránky jsou ale výborně přizpůsobené i pro mobily a jsou dokonce v češtině.

Mercedes Me

Na dálku si můžete zkontrolovat polohu vozidla, stav nádrže a dojezd nebo i způsob jízdy třeba své drahé polovičky. Doma ji pak můžete vyčinit, že nejezdí ekologicky. V rámci jednotlivých hubů se můžete i přihlásit na servisní prohlídku nebo si například přečíst nejnovější zajímavosti z Mercedes magazínu, opět v češtině. Zatím ale chybí možnost cokoliv vzdáleně s automobilem udělat, například zamknout, rozsvítit světla nebo zatroubit. To by postupně mělo přijít v roce 2015.

Stránky Mercedes Me na telefonu dovolí pokročilý monitoring auta i spoustu dalších doplňkových funkcí

Povedená hvězda

Systém Comand Online od Mercedesu je ve spolupráci se službami Mercedes Me velmi povedeným systémem, a to nejen v novém Céčku, kde si za něj připlatíte zhruba 80 tisíc. Vyzdvihnout musím širokou paletu funkcí, povedený displej a hezkou grafiku i ovládání. Potěší i široká konektivita a užitečné on-line aplikace, které fungují rychle a spolehlivě.

Trochu zklamáním byl Mercedesem vyzdvihovaný touchpad, který poslouží spíše jen pro zadávání znaků. Na ostatní akce v systému jsem většinou používal otočný ovladač, který poskytuje lepší odezvu a mnohdy je i rychlejší, než se snažit o gesta na touchpadu. Na něm jsem si ale zvykl na gesto pro rychlé pop-up okno s informacemi o multimédiích a kdykoliv jsem se tak mohl rychle podívat, co právě hraje. Ideální by ale bylo integrovat dotykový displej, který někdy chybí. Velmi propracované jsou služby kolem Mercedes Me, které se dále rozvíjí a vyzdvihnout musím i kompletní počeštění systému včetně hlasového předčítání, což je dnes stále spíše výjimkou.

Mercedes-Benz C

Systém COMAND Online je zajímavým, i když drahým doplňkem Mercedesu a výrazně rozšiřuje jeho schopnosti a zpříjemňuje cestování. Rozhodně dostál pověsti automobilky a je v současnosti jedním z nejhezčích a nejpropracovanějších systémů na trhu.

Diskuze ke článku
Petr
Já tam teda nevidím nic, co by stálo za příplatek 80k - kdyť to je cena např. parádního počítače + tabletu + telefonu + televize. A co umí tohle? Zobrazit písničky a SMS, vyhledat něco v přednastavených zdrojích, navigovat podle zabudované navigace, tj, bez možnosti změny. Kdyby to bylo za 15, tak nad tím mávnu rukou. Nevím kolik to auto stojí, já mám auto za 900, ale i když jsem geek (nebo možná právě proto) bych to za tohle nedal. Nic proti Mercedesu, možná to mají ostatní ještě horší.
Fun On
Dotykový displej mi nechybí, ba naopak. Odvádí pozornost od řízení a patlá se, Comand je špička.
Lukas
Mam v becku taky comand online ve verzi 2013 a jsou tam rozdily v grafice. Porad ho jeste objevuju a ucim se. Jeste neni integrovane mercedes me. Musi se dokoupit modul do obd zasuvky. Dnes uz mame i mobilni aplikaci. Jeste sem neprisel na to, jak zprovoznit ten internet z mobilu do comandu. Pry to nejde.
Vadi me, ze je blokovane prehravani dvd za jizdy. Dite na predni sedacce by bylo za krtecka moc rado. Kupovat modul a hlavne neco bastlit se mne nechce. Nejspis budu muset.
Jezdim jenom dlouhe trasy a predevsim v noci. Displej bohuzel vypinam, protoze oslnuje a skvele hrajici harman kardon si taky neuziju, abych nebudil deti.
Budeme najizdet pouhych 20 - 25 tis. rocne, tak nevim jestli ma takovy system smysl. Ja si potrpim na vybavu i kdyz z toho neco nedokazu vyuzivat.
Zvykam si a ucim se pracovat s nezavislym topenim :-). Jeho hlavni slovo jeste prijde.

Sasha MEDIAUNIT
Sasha MEDIAUNIT
To auto vypadá velice cool, asi se tu ani nemusí řešit něco typu: 2din.z/tlumeni-odhlucneni-auta/ ?? Nebo přeci jenom ano?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze