T-Mobile informuje o projektu C-Roads. Oč se vlastně jedná?

T-Mobile informuje o projektu C-Roads. Oč se vlastně jedná?
Fotografie: T-Mobile
  • Projekt C-Roads má zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu
  • Hlavní roli hraje komunikace mezi vozidly a infrastrukturou v reálném čase

T-Mobile v srpnu letošního roku zdárně dokončil testovací fázi C-Roads. V čem spočívá kouzlo tohoto inovativního projektu?

Díky projektu C-Roads, jehož se v současnosti účastní celkem 16 evropských zemí, mohou mít řidiči v reálném čase informace o tom, co se děje na trase. Projekt C-Roads zajišťuje bezpečnou komunikaci mezi vozidly, dopravní infrastrukturou a dalšími účastníky provozu. Dnešní on-line tiskové konference se kromě zástupců společnosti T-Mobile (Martin Buša, Lukáš Kovárník a Jindřich Hemer) zúčastnil také zástupce Ministerstva dopravy, Martin Pichl, který projekt v České republice koordinuje.

Díky tomu jsme se mohli dozvědět, že projekt má za cíl vytvořit platformu, která je schopna dodávat řidičům informace v reálném čase a otestovat komunikační technologie tak, aby auto bylo schopno komunikovat s dopravní infrastrukturou. V případě T-Mobilu neustálé spojení auta s externím obsahem zajišťuje technologie LTE-V s využitím ITS-G5 a on-board jednotky s podporou navigačních systémů.

Díky technologii, kterou T-Mobile do C-Roads přispívá, je projekt opět o krok blíž svému cíli. Tím je spolehlivé a bezpečné řízení dopravy v nadnárodním evropském měřítku, kde budou stejně jako například v letecké dopravě garantem dopravních informací jednotlivé státy,“ říká Martin Buša, ředitel divizí ICT služeb T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom, a dodává: „C-Roads propojí všechny náležité systémy v rámci dopravní infrastruktury, naučí je vzájemně komunikovat a předávat informace, které budou ověřené a státem garantované.

T-Mobile také vyvinul aplikaci Dopravní rádce, která ukazuje údaje ze systému v podobě srozumitelné pro řidiče. Aplikace agreguje dopravní informace z několika oficiálních zdrojů (dopravní informace z C-Roads obohacuje o data z mobilní sítě a z Chytrého auta T-Mobile, informace o aktuální meteorologické situaci, seznam nebezpečných lokalit). Zobrazuje tedy všechny dostupné dopravní informace, varuje například před zácpami a před meteorologickými jevy s vlivem na dopravu, nehodách nebo předpokládaném zdržení na trase. Aplikace pracuje v systémech Android i iOS a v tuto chvíli je dostupná pouze účastníkům pilotního provozu. Veškeré informace najdete na stránkách c-roads.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze