Auta a mobily: Honda Civic nabídne pravý Android v autě

7

V tomto roce začínají automobilky nabízet možnost připojení telefonu s Androidem a využití omezeného prostředí Android Auto na palubním systému. Honda jde ale ještě dál, nabízí v autě rovnou plnohodnotný Android se vším všudy. Systém se jmenuje Honda Connect a pokud jste hračička, bude se vám líbit. Stačí telefon připojit přes Wi-Fi nebo Bluetooth a můžete třeba surfovat na internetu.

Honda Civic

Jak jste se už mohli mnohokrát v našem seriálu Auta a mobily přesvědčit, automobilky dosud razily vývoj vlastních systémů, které jen obtížně stíhaly trendy doby. V posledních letech se ale situace mění. Přichází Apple CarPlay a Android Auto, tedy dvě prostředí pro palubní systémy aut, které umožní po připojení telefonu používat vybrané základní funkce telefonu přímo na velkém displeji automobilu, díky čemuž je používání bezpečnější a pohodlnější. Ale jsou tu právě ta omezení.

Plný Android v autě

Jak ale přinést zajímavý systém s bohatými možnostmi a nemuset čekat na omezené Android Auto? Tuto otázku si kladli i v Hondě a přišli s řešením. Do nového modelu Civic se tak dostalo nové řešení Honda Connect s plnohodnotným Androidem. Pokud jste ale znejistěli a bojíte se, že by snad Android běžel i v řídící jednotce a ovládal klíčové systémy auta, musíme vás uklidnit. Honda tolik důvěry vůči Googlu (naštěstí) neměla a Android pohání pouze klasický multimediální systém. Díky němu má ale velmi široké možnosti.

Krásy ale moc nepobral. Uprostřed přístrojové desky je zřetelně vložený modul s tlačítky vedle sedmipalcového displeje. Avšak ovládání je velmi pohodlné. Používá se k němu pouze displej, nikde po interiéru nečekejte žádná další tlačítka, pouze na volantu. Kapacitní displej, který je poměrně dobře čitelný i na slunci, má velmi dobrou odezvu a reakce systému jsou také slušné. Zde je na místě srovnání s proprietárními systémy konkurence, které jsou vesměs mnohem pomalejší. Tlačítka jsou dobře ovladatelná a v podstatě suplují klasická tlačítka, která známe z Androidu, tedy pro návrat domů, o krok zpět a pro vyvolání kontextového menu. Hodí se také rychlé přepínání mezi nočním a denním režimem a rychlou změnu hlasitosti.

Honda Civic

Uvnitř pak tebe čipset nVidia Tegra a postarší Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Honda se pro něj rozhodla kvůli větší stabilitě, na druhou stranu to znamená, že některé nejnovější funkce zde nejsou dostupné. To vás ale zas tak moc trápit nemusí, prostředí je výrazně upravené a ve výchozím stavu můžete využívat funkce, které vám Honda naservíruje a povolí. A těch není vůbec málo. Potěší také, že celý systém je v češtině, což zdaleka nebývá samozřejmostí. Překlady jsou kvalitní, za což Honda opět vděčí nasazení Androidu.

Honda Connect

Aplikace i widgety. Je tu vše

Na základní obrazovky si můžete nasázet zástupce jednotlivých funkcí a aplikací, jako je navigace, audio funkce nebo aplikace stažené ze speciálního obchodu Honda Connect. Dokonce zde Honda nechala i některé widgety, které se vám mezi ikonkami mohou povalovat. Přidat si tak můžete třeba kalendář, velké hodiny nebo galerii fotek. Nechybí horní notifikační lišta, která ale využití moc nemá, a dokonce také tlačítko pro zobrazení všech aplikací. Google služby a možnosti pokročilých voleb chybí, v nastavení například chybí možnost přidat si Google účet. Pokud už jste se tak těšili, že si z auta uděláte druhý telefon, musím vaše nadšení trochu krotit. Náplastí je ale možnost dát si na plochu vlastní fotku nebo zvolit si barvu celého prostředí.

Kromě navigace od Garminu (ano, stejné, jakou si můžete stáhnout do vašeho telefonu s Androidem) nabídne po připojení vašeho telefonu přes Bluetooth synchronizaci systém Honda Connect klasickou funkcionalitu v podobě stažení a uložení kontaktů, možnost telefonování, prohlížení posledních hovorů a také vzdálené přehrávání hudby z vašeho telefonu.

Hudební možnosti jsou navíc velmi široké. Kromě klasického FM rádia totiž Civic umí i to digitální. Hudbu si přehrajete také z telefonu nebo tabletu připojeného přes Bluetooth s tím, že pokud připojíte Windows Phone nebo iOS, lze i procházet hudbu po složkách a podle interpretu přímo z auta. Připojit můžete také iPad, iPhone nebo iPod nebo jakékoliv zařízení přes USB a přehrávat poté hudbu z něj. Možnosti jsou prakticky neomezené. V průběhu testování probíhalo vše velmi dobře a nesetkali jsme se s problémem, jen přeskakování skladeb pomocí ovládání na volantu i na displeji bylo trochu pomalejší a odezva delší. To je ale běžné i u konkurence.

Internet přes Wi-Fi a video přes HDMI

Vychytávkou je pak integrovaná Wi-Fi. Díky tomu se můžete připojit jak k vašemu telefonu, ve kterém si vytvoříte hotspot, tak k jakékoliv Wi-Fi v dosahu. Třeba k té na benzínové pumpě nebo restauraci, před kterou stojíte. A využití?

Civic nabídne zaprvé internetový prohlížeč, který je stejný, jaký známe z telefonů a tabletů s Androidem. Stránky tedy načítá a zobrazuje rychle a pohyb po nich je svižný. Je to mnohem lepší, než co nabízí drtivá většina konkurentů pomocí různých svých systémů, které stěží zobrazí mobilní verze webů. Nalezené adresy z Googlu můžete rychle kopírovat do navigace, telefonní čísla pak vytáčet. Jednoduše klasický Android.

Používáte nějakou stránku často? Třeba webovou kameru namířenou na silnici, kterou používáte na cestě do práce? Nebo parkovací systém? Nebo mapu placených zón v Praze? Jednoduše si přidejte na základní obrazovku záložku a k otevření pak kdykoliv stačí jen jeden stisk.

Honda Civic

App Center osiřelo

Musíte však počítat s omezením, kdy vám systém dovolí prohlížeč použít jen, když stojíte. To samé platí i pro video, které si můžete pouštět z jakéhokoliv zařízení díky HDMI konektoru. Systém Honda Connect má také svůj obchod s aplikacemi. Jmenuje se App Center a zatím je v něm poměrně prázdno, stáhnout si můžete hudební aplikaci Aupeo a použitelnější Aha Radio, které vám kromě stovek rozhlasových stanic může přinést i zprávy z BBC nebo obsah z vašich sociálních sítí, který vám anglicky předčítá. Samozřejmě je k tomu potřeba internet, a proto budete potřebovat spojení s telefonem nebo připojení na Wi-Fi.

Další aplikace v současnosti k dispozici nejsou, což je opravdu škoda a mohlo by to systém posunout zase o kousek dále. Naštěstí je ale přítomen Mirror Link, tudíž si můžete připojit kabelem kompatibilní telefon s Androidem a spouštět na displeji v podstatě jakoukoliv aplikaci. Honda Connect je samozřejmě propojen i se systémy auta. Můžete si tak poměrně podrobně prohlížet historii vaší spotřeby nebo ovládat klimatizaci. Součástí výbavy, kterou se systémem dostanete, je i zadní parkovací kamera.

Honda Connect je velmi propracovaným systémem, jehož velkou devizou je snadné a rychlé dotykové ovládání, velmi široké možnosti připojení zařízení, a to včetně přehrávání videa skrze HDMI a v neposlední řadě i Wi-Fi konektivita a velmi dobrý internetový prohlížeč. Systém Honda Connect těží z Androidu, na kterém je postaven, chtělo by to ale více aplikací, které by potenciál využily naplno. Honda se ale spíše vydá s proudem, protože už příští rok začne ve svých autech podporovat Android Auto a Apple CarPlay se všemi výhodami i nevýhodami. Odvážný Honda Connect tak nejspíše zůstane v současné podobě, která je ale i tak velmi zajímavá a oproti konkurenci v mnohém vyniká.

Honda Civic
Diskuze ke článku
Petr
Vůbec jsem nepochopil v čem je to lepší než omezené Android Auto, když je to omezené stejně, jen možná trochu jinak/jinde. Dokud mi ten systém nenabídne možnost pustit libovolnou aplikaci (Waze) nebo alespoň dělat mirror obrazovky mobilu (kde poběží Waze :)), tak je mi to stejně k ničemu.
ANO
Pravy android v aute ....... duvod proc si radeji poridi mercedes;)
Rob
Moje oblíbená značka auta a zahodej se s Androidem. Ale konec konců to je Sony taky.
Xwert Is
Xwert Is
Honda je veľmi dobrá značka bohužiaľ skoro všetky autá sú po dizajnovej stránke otrasné. Keby prijali nejakého dobrého dizajnéra ktorý by tie autá urobil krajšie tak by to bolo úplne super. Vôbec nerozumiem tomu prečo vyrábajú tak špatné autá pritom kvalita ich áut je na veľmi vysokej úrovni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze