Auta a mobily: Audi Connect

4

Audi je jednou z automobilek, která klade důraz na multimediální systémy ve svých automobilech. Systém Audi Connect se umí připojit k mobilu, díky slotu pro SIM kartu i k internetu, obsahuje mnoho on-line služeb, vzdálené ovládání mobilem a propracované, i když místy trochu komplikované ovládání. My jsme se systému podívali pod pokličku a prozradíme vám, co vše Audi Connect umí.

V našem seriálu o propojení automobilů a mobilních telefonů se dnes po Volkswagenu a BMW podíváme na řešení od Audi. Jmenuje se Audi Connect a lze jej objednat do většiny nových modelů Audi mimo sportovní R8. My jsme systém otestovali v luxusní limuzíně Audi S8 s doslova brutálním výkonem a výbavou, která svého majitele doslova hýčká. Nejnovější verze systému s několika funkcemi navíc se nachází v modelu A3, grafikou a většinou schopností je ale systém stejný napříč modely. Pokud si za něj ale zaplatíte, rozhodně totiž nejde o základní výbavu.

Auta a mobily: Audi Connect – videopohled

Nedotykově a s mnoha tlačítky

Oknem do systému Audi Connect je barevný nedotykový displej, který se efektně vysune při nastartování. Potěší jeho praktické umístění co možná nejvýše na přístrojové desce a i přes absenci stínění dobrou čitelností i na slunci. Vzhledem k tomu, že je takto relativně daleko od řidiče, nevadí ani absence dotykového ovládání. Oproti konkurenci má mírně horší rozlišení, vše ale zachraňuje povedený displej v přístrojové kapličce, skrze který lze řadu věcí také ovládat. Má hezkou grafiku, rozlišení i možnosti.

Systém se ovládá pomocí otočného ovladače, což je běžný způsob i u jiných automobilek. Kolem něj jsou sdružena čtyři kontextová tlačítka, která odpovídají volbám v rozích displeje. Je to již trochu překonaný způsob, který známe ze starých telefonů, a myslím, že by šlo systém postavit bez problémů i bez nich. To ale není všechno, všude kolem je ještě mnohem více speciálních tlačítek pro spouštění jednotlivých režimů systému. A že jich není málo.

Audi S8

Pomalu každá funkce má své tlačítko a v kombinaci s kontextovými tlačítky se v ovládání ze začátku nejeden uživatel ztratí, vše je až moc složité. Stále ale nekončíme. Audi totiž nabízí ještě dotykovou plošku, na které se píší písmena, a která v neaktivním stavu zobrazuje čísla rychlých voleb například pro rádio. To je naopak poměrně zajímavé a je škoda, že tuto funkci Audi nevyužilo více a nenahradilo některá klasická tlačítka těmi virtuálními. Uspořilo by místo a interiér by nevypadal tak zahlceně. Psaní písmen ale není tak intuitivní a rychlé jako u konkurence, plusem je naopak hlasová zpětná odezva v češtině.

Celkově tedy trvá poměrně dlouho, než si na ovládání zvyknete, oproti konkurenci z řad BMW, Mercedesu a jiných značek je zde mnohonásobně více ovládacích prvků, grafika je spíše starší a Audi by mělo zapracovat na updatu. Pokud ale systém ovládnete, odvděčí se vám bohatými možnostmi.

Samozřejmostí je možnost přes Bluetooth připojit podporovaný telefon nebo tablet, stáhnout z něj kontakty, telefonovat skrze integrované hlasité handsfree a procházet kontakty a samozřejmě přehrávat hudbu. Poslední dvě činnosti lze pohodlně ovládat i na druhém displeji a skrze speciální tlačítka na volantu.

Audi S8

Stačí vložit SIM kartu

Audi Connect se umí připojit i na internet, a to díky slotu pro datovou SIM kartu. V případě modelu S8 je umístěn velmi prakticky hned pod displejem pod speciálními dvířky, pod kterými se skrývají také sloty pro SD kartu nebo USB port. Po vložení SIM karty lze zobrazit on-line informace o počasí, zprávy, informace o místech z Wikipedie nebo užitečný seznam okolních čerpacích stanic včetně cen s možností zobrazit ty nejlevnější. Ne že by to majitele Audi S8 za 3 miliony zajímalo, ale uživatelé levnějších aut to určitě ocení. Některá Audi umí zobrazit i Facebook a Twitter nebo informace o odletech nebo odjezdech vlaků. Jste v neznámém městě a chcete za kulturou? Pomůže vám integrovaný vyhledávač akcí, skrze který si najdete například aktuální koncerty. A rovnou se k nim můžete nechat dovést vestavěnou navigací.

Přehrávání hudby a ovládání hovorů

Ta je propojená s Googlem a nejen že obsahuje on-line informace o dopravě, ale můžete využívat i obrovskou databázi bodů zájmů Googlu. Audi umí dokonce využít i Google Earth jako mapové podklady, které se stahují on-line a stejně jako koncernový Volkswagen nabídne i Google Street View, které se aktivuje jednoduchým zazoomováním na maximum. Z internetu přímo v autě mohou mít radost i další pasažéři, Audi totiž umí vytvořit Wi-Fi hotspot.

Propojte si auto s mobilem

Svoje Audi si můžete propojit se svým účtem na internetu a posílat do navigačního systému destinace přímo z webového prohlížeče, a to buď rovnou z Google Map nebo speciální stránky Audi, kam si do svého účtu můžete jednotlivé destinace i ukládat.

Mobilní aplikace Audi Connect

Mnohem více možností ale nabízí mobilní aplikace pro Android a iOS. Skrze ni můžete vyhledávat cíle a posílat je do navigace, dokonce je můžete i opatřovat obrázky, které se vám poté v navigaci v autě rovněž zobrazí. To je užitečné například na dovolené. Také v telefonu můžete vyhledávat kulturní události v okolí a prohlížet si on-line dopravní situaci. Neobvyklou funkcí je vestavěná databáze streamovaných rádií, které lze poslouchat z telefonu v autě skrze kvalitní audiosystém. Za tím účelem je ale nutno telefon k autu připojit přes Bluetooth nebo Wi-Fi.

Audi S8

Aplikace umí také uložit pozici zaparkovaného vozidla, musíte to ale udělat ručně, na dálku z telefonu auto najít nelze. K dispozici není také žádné dálkové ovládání, jako u některých konkurenčních automobilek. Zde má Audi ještě co dohánět.

Závěr a zhodnocení

Audi Connect představuje v dnešní době pokročilý systém, který lze díky slotu pro SIM kartu obohatit o mnohé internetové funkce, nechybí ani ovládání z mobilu, i když v porovnání s konkurencí mu přeci jen pár věcí schází, a také na grafice by mělo Audi zapracovat. Pokud výrobce přidá další funkce a vylepší zatím spíše průměrnou mobilní aplikaci, bude patřit ke špičce.

Diskuze ke článku
TheBarnacle
Chvilku jsem si říkal, že ten ukazatel paliva musí být dost nepřesnej.. Ale chápu, že vlastník S8 se asi nesnaží nehypnotizovat tu ručičku paliva jako já..:-D
Beck5
Pod dvierkami sa nenachádza žiaden USB vstup ten je v lakťovej opierke za predpokladu, že má vozidlo Audi music interface (AMI). Pod dvierkami sa nachádzju dva sloty na SD karty a jeden na sim. Fecebook a Twitter má len nová Audi A3 lebo tá má novú koncepciu MMI Mib prvej generácie.
mercedes-benz
Mercedes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze