Nová Audi TT a Q7 s Virtual Cockpit pohání NVIDIA Tegra 3

4

Audi se postupně loučí s analogovými přístroji v kapličce před řidičem a, stejně jako některé další automobilky, je nahrazuje pouze displejem. Nový Virtual Cockpit pohání čipset Tegra 3 od NVIDIE a kromě nového Audi TT jej najdeme i ve zbrusu novém Audi Q7.

Analogové tachometry, otáčkoměry a další ukazatele se pomalu chystají do důchodu, alespoň u prémiových automobilů. Tento trend následuje i Audi, které u modelů TT a Q7 představilo Virtual Cockpit. Zjednodušeně, v kapličce před řidičem sídlí velký displej, na kterém lze zobrazovat řadu informací z multimediálního systému nebo kompletní navigační mapu a dynamicky také měnit zobrazované ukazatele podle jízdního režimu.

Audi Virtual Cockpit

TFT displej s úhlopříčkou 12,3 palce má vysoké rozlišení 1440 × 540 pixelů. Aby byly grafické efekty co nejplynulejší, nasazuje Audi u svých nových vozů čip Tegra 30 z řady Tegra 3 společnosti NVIDIA. Čtyřjádrový čip s taktovací frekvencí více než 1 GHz spolupracuje se speciálním 3D grafickým programem a dokáže realizovat osm miliard početních operací za sekundu. Moderní vzhled završují propracované detailní efekty. Například otáčkoměr je zobrazován v taktu 60 obrazů za sekundu, aby se virtuální ručička pohybovala plynule s nejvyšší precizností.

Nové Audi TT

Tlačítkem „View“ na vrcholné verzi multifunkčního volantu může řidič přepínat mezi dvěma náhledy. V režimu „Infotainment“ dominuje displeji centrální okno s navigační mapou nebo seznamy nabídek telefonu, rádia a audiosystému. Otáčkoměr a rychloměr jsou vidět na levé a pravé straně jako malé kruhové přístroje.

Audi Q7 interiér

V klasickém náhledu je centrální okno menší a přístroje s černými stupnicemi, červenými ručičkami a bílými číslicemi mají přibližně rozměry současných analogových přístrojů. V modelu Audi TTS je středem pozornosti sportovní režim, jemuž dominuje centrální otáčkoměr, v jehož vnitřní ploše ukazují digitální číslice rychlost jízdy. Dalším prvkem modelu TTS je zobrazování aktuálního plnicího tlaku v procentech.

Nové Audi Q7

V nejnovějších automobilech Audi se systémem Audi Connect nalezneme i LTE i Wi-Fi připojení a mnoho nových funkcí na streamování hudby a dalšího obsahu. Nové Audi Q7 obsahuje podporu také pro oba nové systémy k propojení mobilního telefonu a automobilu - Apple CarPlay a Google Android Auto.

Diskuze ke článku
Martin911Turbo
V textu hlavně není uvedeno, že celý systém běží na QNX od BlackBerry a BlackBerry za něj dostalo cenu za nej infotejtment tohoto roku
Radim Horák
Radim Horák
Jsem fanda digitálních technologií i automobilů. Tenhle trend se mi, ale nelíbí. Na palubovce mám stále raději klasické budíky.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Za tieto "vychytávky" pýtajú horibilné sumy, ale aby to odpovedalo tej cene aj po technologickej stránke to nie ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze