Apple v Arizoně spustil digitální občanku. Láká na komfort i vysoké zabezpečení

Apple v Arizoně spustil digitální občanku. Láká na komfort i vysoké zabezpečení
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Občanka či řidičský průkaz se nahrává do aplikace Peněženka
  • Během registrace je nutné naskenovat průkazy i obličej uživatele

Dříve oznámená digitální občanka (ale například i řidičský průkaz) od Applu se nyní stala skutečností v americkém státě Arizona. Občané Arizony si nyní mohou uložit digitální podobu občanského či řidičského průkazu do aplikace Peněženka. Na jedno kliknutí se tak mohou prokázat průkazem uloženým v iPhonu či Apple Watch.


V současnosti navíc prozkoumává možnost nasazení digitální občanky či řidičského průkazu od Applu dalších 30 států USA, mezi nimiž je například Georgia, Iowa, Kentucky, Oklahoma nebo Utah. K převedení občanky či řidičského průkazu do digitální podoby je nutné mít iPhone 8 či novější model s operačním systémem iOS 15.4, respektive Apple Watch 4 (či novější) s watchOS 8.4.

Jsme nadšeni, že můžeme v Arizoně nabídnout první řidičský a občanský průkaz v Peněžence a poskytnout Arizoňanům snadný, bezpečný a privátní způsob, jak při cestování předložit svůj průkaz totožnosti pouhým klepnutím na svůj iPhone nebo Apple Watch.“ uvádí Jennifer Bailey, viceprezidentka pro Apple Pay a Apple Wallet, skrze apple.com. „Těšíme se na spolupráci s mnoha dalšími státy a úřadem TSA na zpřístupnění ID v Peněžence uživatelům v celých USA.

Přidání průkazu probíhá podobně jako nahrání platební či slevové karty do aplikace Peněženka. Uživatel bude v průběhu přidávání osobních průkazů rovněž požádán o pořízení selfies a samozřejmě také vyfocení obou stran řidičského/občanského průkazu. Kvůli prevenci podvodů je vyžadováno také naskenovat obličej z několika úhlů, podobně, jako při registraci tváře uživatele v rámci Face ID. V případě ztráty zařízení je pak možné průkazy na dálku smazat nebo zařízení uzamknout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze