Apple: Omlouváme se, že jsme poslouchali vaše rozhovory se Siri

3
Apple: Omlouváme se, že jsme poslouchali vaše rozhovory se Siri
Fotografie: Apple
  • Všechny velké hlasové asistenty postihla aféra okolo úniku dat
  • Ty pocházejí z externích firem, které zpracovávají nepodařené informace
  • Apple se omlouvá a představil plán nápravy

Je to skandál, který už nějakou dobu hýbe všemi zeměmi, jejichž jazyky jsou na seznamu podporovaných jazyků pro hlasové asistenty, jako je Google Asistent, Alexa nebo Siri. Jejich princip je pokaždé stejný a odpovídá tomu, co před časem zjistili belgičtí reportéři.

Ve zkratce: pokud požádáte hlasového asistenta o pomoc a on vám dokáže vyhovět, pak se nic neděje. U nějakého množství příkazů si ale nedokáže poradit. Ty pak ve formě anonymizovaných dat posílá provozovatel asistenta externí firmě k analýze. Tam mají za úkol zjistit, proč nebylo snažení úspěšné. Může jít o nějaký neobvyklý slovní obrat, silný přízvuk nebo jiné problémy, které by se měly tímto způsobem pomalu odstraňovat.

Tim Cook

Obvykle se jedná o nahrávky, které byly pořízeny omylem, například když asistent nějakým způsobem chybně vyhodnotil nějaký zvuk jako inicializační frázi. A takové fragmenty konverzací jsou plné osobních údajů, soukromých konverzací i jiných pikantních momentů. Zaměstnanci externích agentur si s jejich ochranou příliš hlavu nelámou, jak ukazují četné úniky do médií.

V USA měla aféra nejdrtivější dopad na Apple a její hlasovou asistentku Siri. Firma si obvykle zakládá na soukromí a bezpečnosti uživatelských dat, a tak se nyní Tim Cook omlouvá, kudy chodí. Vždy při tom opakuje tři základní body, které Apple zveřejnil na svém blogu:

  • Apple nebude uchovávat samotné záznamy konverzací, ale počítačem generované přepisy.
  • Tyto přepisy budou dále předávány jen v případě, že s tím bude uživatel souhlasit.
  • K datům dostanou přístup jen zaměstnanci Applu a pokud dojdou k závěru, že došlo k nezamýšlené aktivaci, záznam okamžitě smažou.
Diskuze ke článku
Johan Nohaj
Omlouvame se ze to prasklo, keby to neprasklo, pocuvame dalej, presne ako s poskodzovanim baterii v telefonoch - keby to neprasklo, robia to dalej. Ludia su blazni ze im veria.
End
Omluva? A tak slabá? A co odškodnění pro lidi ?nic? Parchanti!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze