Apple má ještě letos představit čipy M4 výrazně zaměřené na AI

2
Apple má ještě letos představit čipy M4 výrazně zaměřené na AI
Fotografie: Apple
  • I čip Apple M4 by měl být dostupný v několika verzích
  • Postupně by se čipy Apple M4 měly dostat do všech produktů řady Mac

Mark Gurman z agentury Bloomberg informoval o plánech Applu na důležitou inovaci produktů Mac tak, aby byly lépe připravené na umělou inteligenci. Podle jeho zprávy je Apple blízko k výrobě prvních čipů Apple M4 ve třech verzích, které se mají objevit ve všech produktech Mac. Bude to odpověď na připravované čipy Qualcomm Snapdragon X Elite ARM, od nichž si Microsoft slibuje, že mu pomohou překonat MacBooky Air s čipy Apple M3?

Jak uvádí Gurman, přechod na procesory Apple M4 by v produktech Mac měl začít koncem tohoto roku s tím, že se objeví v novém iMacu, 14" MacBooku Pro, vylepšeném Macu mini i 14" a 16" Macboocích Pro. MacBooky Air v 13" a 15" variantách by pak měly na řadu přijít na jaře příštího roku, Mac Studio přibližně za rok a Mac Pro ke konci roku 2025.

Různé varianty čipu Apple M4

Jak je běžné u aktuální i předešlých generací čipů od Applu, i M4 bude dostupný jak v základní variantě, tak i ve dvou (minimálně) výkonnějších verzích:

  • Základní čip (kódové označení Donan): bude pohánět základní MacBooky Pro, MacBooky Air a Mac mini.
  • Čip vyšší třídy (kódové označení Brava): dostane se do Mac Studio, MacBooků Pro vyšších specifikací a Macu mini vyšší třídy
  • Špičkový čip (kódové označení Hidra): bude se starat o výkon stolních Maců a Maců Pro

Jak dodává fonearena.com, u nejvyšších konfigurací stolních počítačů Mac navíc Apple údajně přemýšlí o podpoře až 512GB RAM, což by znamenalo výrazný nárůst ze současného maxima 192 GB. V každém případě se čeká, že více detailů o připravovaných inovacích na poli umělé inteligence se dočkáme na konferenci WWDC 2024, jež letos proběhne online od 10. do 14. června 2024. Během konference bychom se měli dočkat novinek spojených s iOS 18, iPadOS 18, tvOS 18, macOS 15, watchOS 11 a visionOS 2 pro chytré brýle Apple Vision Pro, takže si můžete být jisti, že na mobilenet.cz a fzone.cz najdete spoustu obsahu.