Apple hodně slevil z nároků, svolí k opravám pomocí použitých dílů

Apple hodně slevil z nároků, svolí k opravám pomocí použitých dílů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Značka tím chce minimalizovat dopad opravy na životní prostředí
  • Opětovně půjde použít i biometrické senzory používané pro Face ID a Touch ID

Apple oznámil připravované vylepšení stávajících opravárenských procesů, které zákazníkům a nezávislým poskytovatelům oprav umožní využívat použité díly Apple při opravách. Změny u vybraných iPhonů zavede od letošního podzimu s tím, že chce minimalizovat dopad opravy na životní prostředí.

V Applu stále hledáme nové způsoby, jak našim zákazníkům poskytnout co nejlepší zážitek a zároveň snížit dopad, který máme na planetu, a klíčovou součástí toho je navrhování produktů, které vydrží,“ řekl John Ternus, senior viceprezident pro hardwarové inženýrství společnosti Apple. „Poslední dva roky týmy napříč Applem inovovaly design a výrobu produktů, aby podpořily opravy za pomoci použitých dílů Apple, které neohrozí bezpečnost, zabezpečení nebo soukromí uživatelů. S tímto nejnovějším rozšířením našeho programu oprav jsme nadšeni, že našim zákazníkům nabízíme ještě větší výběr a pohodlí a zároveň pomáháme prodlužovat životnost našich produktů a jejich součástí.

Opětovně půjde použít i biometrické senzory používané pro Face ID nebo Touch ID. Kromě toho Apple také dodává, že aby zjednodušil proces opravy, zákazníci a poskytovatelé služeb již nebudou muset uvádět sériové číslo zařízení při objednávání dílů ze samoobslužného servisu pro opravy, pokud není potřeba výměna základní desky. Souvisí s tím i fakt, že Apple rozšíří funkci Activation Lock i na díly, aby odradil zloděje od rozebírání iPhonů na součástky. V případě, že během opravy telefon zjistí, že byl použit díl ze zařízení s aktivovanou funkcí Activation Lock, bude jeho využití zabráněno. V nastavení iOS pak bude také možné zjistit, zda byl měněný hardware nový, nebo použitý.

Na vylepšení opravárenských procesů se Apple v posledních letech soustředí poměrně intenzivně. Kromě spuštění tzv. samoobslužných oprav Self Service Repair, jež na konci loňského roku zpřístupnil i v ČR a o kterých si můžete více přečíst v našem článku (včetně porovnání jejich výhodnosti), firma z Cupertina za poslední roky téměř zdvojnásobila počet servisních míst s přístupem k originálním dílům, nástrojům a školením Apple.

Co je samoobslužných oprav Self Service Repair?

Program samoobslužných oprav Self Service Repair byl představen už v dubnu roku 2022 a poskytuje každému, kdo má zkušenosti s opravami elektronických zařízení, přístup k příručkám, originálním náhradním dílům a nástrojům, jaké se používají v prodejnách Apple Store nebo autorizovaných servisech Apple. Účelem tohoto programu je ulehčit opravy zařízení širšímu okruhu uživatelů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze