Apple akademie: návod, jak přejít z Androidu na nový iPhone

45

Dnešní díl Apple akademie je určen primárně těm, kteří na zařízení od Applu přecházejí z Androidu a na svůj nový iPhone či iPad by chtěli dostat svá důležitá data. Přenos dat ze zařízení s Androidem na to s iOS je v dnešní době naštěstí velice jednoduchý. Postačí jediná aplikace a připojení k Wi-Fi, díky kterému bude možné obě zařízení spárovat.

iOS a Android vždy představovaly dva rozdílné světy a nebývalo až tak jednoduché mezi nimi přecházet. To se ovšem postupem času změnilo a nyní stačí k přechodu z Androidu na nový iPhone či iPad jediná aplikace od Applu, kterou si stáhnete na svůj telefon s Androidem, jenž opouštíte. Aplikace se jmenuje „Move to iOS“. My si nyní ukážeme co všechno lze s její pomocí na iOS zařízení přesunout a jak to udělat.

Move from Android to iOS

Softwarové a hardwarové požadavky

Abyste se mohli do přesouvání pustit, budete potřebovat následující.

  • iPhone 5 či novější (popřípadě iPad 4. generace, iPad mini 2. generace či iPod touch 6. generace a novější)
  • iOS 9 a novější
  • Android 4.0 a novější
  • Nejnovější verzi Chromu pro Android (jinak není zaručeno, že budou na iOS přeneseny vaše internetové záložky)

Příprava na přenos

Pokud vaše nové iOS zařízení i to, ze kterého na něj přecházíte, odpovídá výše popsaným požadavkům, můžete se pustit do přenosu. Nejdříve je ovšem potřeba udělat pár věcí.

  • Ověřte, že je na vašem Androidu zapnutá a funkční Wi-Fi
  • Obě zařízení následně zapojte do zásuvky
  • Ujistěte se, že má vámi přenášený obsah (včetně toho na SD kartě) menší objem, než je kapacita paměti vašeho nového iOS zařízení

Přenos

Move from Android
Když poprvé nastavujete své nové iOS zařízení, proklikejte se až na obrazovku s názvem „Aplikace a data“ (Apps & Data). Zde máte na výběr, zda chcete obnovit data ze zálohy (skrze iCloud, či skrze iTunes), nebo nastavit zařízení jako nové. Poslední volbou je pak právě ta, která nás zajímá – přesunout data z Androidu (Move data from Android).

Na tuto obrazovku se bohužel nedostanete jinak, než při nastavování telefonu, který je v továrním nastavení. Pokud jste již svůj iPhone či iPad zprovoznili a chcete na něj data tímto způsobem nahrát, budete ho muset do továrního nastavení opět uvést. K tomu postačí navštívit Nastavení –> Obecné –> Obnovit a klepnout na volbu Smazat data a nastavení. Zařízení se po zadání hesla smaže, vypne a po zapnutí vám nabídne i právě obrazovku „Aplikace a data“ s námi hledanou volbou pro přesun dat z Androidu.

Move to iOS Google Play Store
Na Androidu stáhněte z Google Play Storu již zmíněnou aplikaci Move to iOS. Poté ji otevřete, a na obou zařízeních klepněte na Pokračovat (Continue). K tomu, aby byla zařízení spárována skrze Wi-Fi, už nyní postačí na Androidu zadat 12místný číselný kód, který se zobrazí na zařízení s iOS. V dalším kroku je tedy již potřeba jen vybrat, jaký obsah chcete na iOS přenést. Na výběr jsou: Google účet, záložky, zprávy, kontakty a „Camera Roll“, tedy vaše fotografie a videa. Zašktrtejte si tedy na Androidu položky dle svých preferencí a klepněte na Další (Next).
Moving to iOS
Poté již jen vyčkejte, až přenos proběhne, což může v závislosti na objemu dat trvat i pár hodin. Jakmile je přenos dokončen, iOS zařízení vás vyzve, abyste pokračovali v nastavování, což již zabere jen chvilku. Jakmile je proces dokončen, ve svém iPhonu či iPadu naleznete následující obsah z Androidu: kontakty, zprávy, fotografie i videa, internetové záložky, mailové účty a kalendáře. V App Storu se vám navíc sami nabídnou k instalaci bezplatné aplikace, které jste na Androidu používali, a ty placené se vám v tomto obchodě s aplikacemi zobrazí v Seznamu přání. Tato fáze přenosu však není stoprocentně spolehlivá a ne úplně všechny aplikace mají svoji verzi pro Android i iOS.

Závěrem: přechod na iOS je hračka

Přechod na iOS není v současné době příliš bolestný ani pro dlouholeté uživatele Androidu, kteří jsou stoprocentně vázaní na služby Googlu. Jak jsme si již ukázali, důležitá data jdou na iPhone či iPad přetáhnout velice jednoduše a za pomoci jediné aplikace. Dobrou zprávou navíc je, že i na iOS zařízení je možné dále využívat prakticky všechny služby Googlu a přechod na služby Applu vlastně ani není nezbytně nutný.

V App Storu naleznete valnou většinu aplikací Googlu, na které jste zvyklí. Bez problémů můžete dále využívat Gmail (či Inbox), Google Disk, Google Calendar, Google Maps, Google Photos, Zprávy Google a další. Služby Googlu navíc budete moci využívat dokonce i skrze systémové aplikace Applu. Vždy bude stačit navštívit Nastavení a u konkrétní služby (Kontakty, Kalendář, Poznámky či Připomínky) přidat účet Google.

iOS Google účty
Diskuze ke článku
XYZ
Ani nahodou!
Pavel
Jedině iOS, Android je pro děti a sociálně slabší. A Asiaty.
pepa
jsem nevedel ze tu najdu i sci-fi :-P :-D
gfhhdhd
nevěřím že tenhle článek někoho zajímá. nebo snad ještě někdo používá android? myslel jsem si, že ten levný operační systém pro mobily, co sbírá data o každém slovíčku i upšouknutí zůstal zahrabán někde v propadlišti dějin

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze