Aplikace ukrajinské vlády může z civilistů udělat legitimní vojenské cíle

17
Aplikace ukrajinské vlády může z civilistů udělat legitimní vojenské cíle
Fotografie: T-Mobile
  • Aplikace Diia sloužila před válkou k digitalizaci veřejné správy, mj. jako náhrada dokladů
  • Během konfliktu dostala funkce pro hlášení pohybu nepřátelských vojsk
  • Podle určitých výkladů to znamená zapojení civilního obyvatelstva do vojenských operací, kvůli čemuž ztrácejí svůj statut

Po více jak 100 dnech ruské invaze na Ukrajinu je více než jasné, jakou zásadní roli v tomto prvním větším konfliktu 21. století hrají moderní technologie, především mobilní telefony. Tamní operátoři se za každou cenu snaží udržet fungování mobilních sítí, protože na nich závisí například takové funkce, jako je včasné varování před nálety. Objevuje se však i stinná stránka, na kterou upozornil wired.com.

Nebezpečí je ukryto ve zdánlivě neškodné aplikaci Дія (Diia). Ta byla před válkou určena pro digitální transformaci veřejné správy. Sloužila jako státem uznávaná náhrada pro občanský a řidičský průkaz a další dokumenty. Celkem se s ní dá vyřídit až 70 služeb, které svým občanům nabízí stát. Se začátkem války se rozšířila nabídka, například o již zmiňované varování před bombardováním. Potenciálně problematická je pak funkce e-Enemy, která umožňuje uživatelům hlásit pohyb nepřátelských vojsk.

Diia
Aplikace mohla suplovat občanský a jiné průkazy.

Podle výkladu mezinárodního práva by však osoba používající tuto funkci mohla být považována za nepřátelského bojovníka. Technicky vzato, jakmile uživatel ve válečné zóně vezme do ruky chytrý telefon, aby pomohl armádě, mohly by být technologie i jednotlivec považovány za senzory nebo uzly v praxi známé jako ISR – intelligence, surveillance, reconnaissance – zpravodajství, sledování a průzkum.

Rozlišování mezi vojáky a civilisty je základním stavebním kamenem mezinárodních úmluv známých jako Ženevské konvence. Osoby považované za civilisty a civilní cíle nemají být napadány vojenskými silami, protože nejsou bojovníky, měly by být ušetřeny. Zároveň by také neměly bojovat – pokud tak učiní, mohou tento status ztratit. Debata, kdy se tak stane, je spíše akademická: nestačí smartphone ani nainstalovaná aplikace, ale její vědomé používání.

Hlavní problém spočívá v tom, že kdyby v budoucnu teoreticky došlo k soudním procesům kvůli válečným zločinům na Ukrajině, mohli by advokáti žalované strany namítat, že sama ukrajinská vláda udělala z nic netušících civilistů součást ozbrojených složek. Vzhledem k rozsahu krize je ale zcela pochopitelné, že bojuje o přežití všemi dostupnými prostředky. Problém ale naplno ukazuje, že právo, a to i to mezinárodní a válečné, je vždy pozadu za rozvojem technologií. Případné soudní spory by se tak mohly stát precedentem, který by se měl časem promítnout i do mezinárodních smluv.

Diskuze ke článku
Karel Endler
Karel Endler
Naposledy upraveno: 8. 6. 2022 08:49
Málokdo si to uvědomuje, ale člověk v uniformě se zbraní je voják a vztahují se na něj ženevské konvence. Člověk v civilu se zbraní je terorista - a jako takový může být na místě popraven. To lkaní nad "vraždami civilistů" se týká těchto lidí, kteří před válkou nafasovali pušky a šli do toho - například obránci mariupolských železáren - nebo jde o civilisty, které hrdinná ukrajinská armáda, nejraději se ukrývající ve městech, používá jako živé štíty, aby na svoji stranu získala světové veřejné mínění.

Ano, nemáme rádi "Rusáky" kvůli 1968 - ale nějak zapomínáme, že mezi nimi byla spousta Ukrajinců a poslal je na nás Ukrajinec.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak doufám že radobi odborníci na UA co rádi používají jejich vlajky a podporují, půjdou do války jim pomoci.. Ale jak je znám tak je to banda zbabělců.
Roman Pavlik
Roman Pavlik
A přitom stačilo málo, respektovat strach Rusů a nerozšiřovat NATO, nebo alespoň dodržovat Minské dohody, nevraždit Donbasany a pozavírat nacisty z Azova. A mohl být klid. No, ale naši páni z Fašingtonu chtěli válku a oslabit Rusko, tak ji holt máme. A teď se budeme zalamovat nad tím, že někde zařve pár civilistů. To tak holt ve válce bývá........ Zprvu jsem nechápal proč se s tím ten Puťka tak páře, když ukázal že na Krymu, Kazachstánu a Bělorusku to umí celkem rychle. Dnes to vidím jako geniální tah. Miliony Ukrajinců v Eurosajuzu, mezi nimi Banderovci, no máme zaděláno na pěkný průser a dlouho nebudeme mít na Rusko čas. Mezi tím dostaví trubky do Číny a Indie, dostaví se hedvábná stezka s připojením na Afganistán a Pakistán s mědí, ať to nemusítahat přes moře z Mexika. No a nakonec se odříznou od dolaru úplně a my se tu budeme s Banderovci plácat po zádech ve stínu větrných elektráren a vzpomínat jací jsme byli frajeři. :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze