Použití aplikace čTečka ke kontrole covid certifikátu bylo podle NSS protizákonné

5
Použití aplikace čTečka ke kontrole covid certifikátu bylo podle NSS protizákonné
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V době pandemie koronaviru čTečka sloužila ke kontrole certifikátů z aplikace Tečka
  • Do ní bylo možné nahrát očkovací průkaz, test nebo potvrzení o prodělané nemoci covid-19
  • Nyní vyšlo najevo, že používání čTečky vedlo k porušování práv na ochranu soukromí

Během covidové pandemie byla přijata celá řada opatření, která se méně či více úspěšně pokoušela zamezit šíření koronaviru, přičemž jedním z nich byla i aplikace Tečka. Jednalo se o vcelku pohodlný způsob, jak do smartphonu nahrát očkovací průkaz, test nebo potvrzení o prodělané nemoci covid-19. Tečka si stahovala data z Portálu občana, odkud bylo možné získat přístup k certifikátům a do aplikace rovněž načíst certifikáty rodinných příslušníků, což mohlo usnadnit například vycestování na dovolenou za hranice.


V rámci všudypřítomných kontrol však byla představena také aplikace čTečka, která, jak název napovídá, sloužila ke kontrole zmíněných certifikátů uložených v Tečce. V rámci popisku samotné aplikace se dozvíme, že je aplikace čTečka provozována v souladu s právem EU a ČR, ovšem podle nového rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), na který upozornil ct24.cz, to není tak docela pravda.

Popisek aplikace čTečka z obchodu App Store nepravdivě uvádí, že je čTečka provozována v souladu s právem EU a ČR

NSS vydal (nyní zveřejněný) verdikt na konci listopadu, a to na popud občana (navrhovatele), jenž se domáhal zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Podle něj docházelo prokazováním bezinfekčnosti k zásahu práv na ochranu soukromí, neboť musel návštěvník sdílet citlivé informace s kontrolory. NSS dal navrhovateli za pravdu s tím, že ministerstvo muselo o tomto zásahu vědět.

Odpůrce proto pochybil, jestliže v odůvodnění mimořádného opatření nijak neidentifikoval právo na informační sebeurčení zákazníků, k jehož zásahu v souvislosti s používáním aplikace čTečka mohlo dojít. Jde totiž o základní a zjevný zásah, který byl povinen zohlednit,“ uvádí se v rozsudku. Dodejme, že aplikace Tečka dostupná pro Android i iOS měla více než 1,4 milionu stažení.

Diskuze ke článku
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Tak jasně, hlupáci rádi dávají všem všechno a pak brečí.. Já sem to věděl že to tak bude.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
A včil , co bude.....co s daty, která mohla uniknout...to by chtělo 1,4 milionovou žalobu. To by se pak děly věci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze