Zprávy od Googlu nově budou bezpečnější díky end-to-end šifrování u RCS chatů

Zprávy od Googlu nově budou bezpečnější díky end-to-end šifrování u RCS chatů
Fotografie: Jan Pospíšil, mobilenet.cz
  • End-to-end jsou nově šifrovány i skupinové chaty
  • Díky tomu je zachováno soukromí zpráv před společností Google samotnou i operátory

RCS chaty v aplikaci Zprávy od Googlu budou nyní ve výchozím nastavení plně šifrovány technologií end-to-end, jak oznámila v úterý společnost Google. Jak dodává The Verge, jde o významnou změnu, která zachovává soukromí zpráv před společností Google samotnou i operátory.

Současně s tím firma oznámila, že i skupinové chaty v aplikaci Zprávy od Googlu jsou nyní také šifrovány end-to-end. Google to přitom slíbil již loni, přičemž technologii začal testovat už v roce 2020, kdy jsme vám také přinesli článek o tom, jak ji vyzkoušet.

Google prosazuje RCS již velmi dlouho, zejména jako konkurenci pro iMessage od Applu. Dlouhou dobu přitom bylo právě end-to-end šifrování iMessage pro všechny konverzace velkým rozdílem oproti Zprávám Google, což se nyní mění. Rozšíření RCS přitom pomohl už loni Samsung, když tehdy překvapivě u nové řady Galaxy S22 zvolil jako nativní aplikaci pro správu SMS Zprávy od Googlu, nikoli aplikaci Samsungu, čemuž se v glose, kterou rozhodně mohu doporučit, věnoval kolega Ondřej Pohl.

Co je RCS?

RCS (Rich Communication Services) je vlastně přímým nástupcem dnes již poměrně zastaralých SMS a MMS, které jsou s námi již několik let a mladší generace využívá (zejména MMS) jen v ojedinělých případech. Prvním rozdílem je přenosová technologie – k přenosu zpráv pomocí RCS dochází skrze internet (ať už přes síť Wi-Fi nebo mobilní data na telefonu), díky čemuž lze snadno pokračovat v započaté konverzaci i při přechodu na jiné zařízení. V praxi tak můžete přejít z psaní zpráv v reálném čase na telefonu k počítači či tabletu, kde můžete pokračovat díky funkci „Zprávy na webu“. V tomto ohledu je důležité zmínit, že zprávy jsou vždy přijímány a odesílány z telefonu (podobně jako SMS či MMS).

Podobně jako u klasických SMS má uživatel i u RCS možnost obdržet doručenku, nově však vidí také, když uživatel na druhé straně píše zprávu, podobně jako u Messengeru či Telegramu. Kromě textových zpráv lze navíc sdílet polohu, GIFy, kontakty i připojit soubor a dokonce nechybí ani možnost odeslat hlasové zprávy. Podstatným rozdílem oproti běžným SMS je rovněž možnost komunikovat ve skupinovém chatu. Takový chat je možné pojmenovat, přidávat do něj nové uživatele, ztišit oznámení i opustit skupinu. Zjednodušeně řečeno se z posílání SMS/MMS s příchodem RCS stala z uživatelského hlediska klasická chatovací aplikace, na které jsme již dobře zvyklí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze