Android O Developer Preview je tu! Co je nového?

9

Včera spatřilo nečekaně světlo světa první Developer Preview zbrusu nového Androidu O, tedy již osmé verze mobilního OS od Googlu. Potrvá sice ještě pár měsíců, než dostaneme detailní obrázek o všech novinkách v systému, ale už nyní si jej mohou majitelé novějších zařízení od Googlu vyzkoušet. A co přesně tedy prozatím o Androidu O vůbec víme?

Jaká cukrovinka to bude tentokrát?

O názvu zatím nepadlo ze strany Googlu samozřejmě ani slovo – jak už to tak bývá. Můžeme tedy jen spekulovat, ale na internetu převládá prozatím označení Oreo, což by nebylo úplně od věci. V minulosti jsme tu měli KitKat, takže už víme, že se Google nebojí spřáhnout i s jiným partnerem. A koneckonců, kolik celosvětově známých cukrovinek na O vůbec existuje? Google zkrátka tentokrát mnoho možností skutečně nemá.

Android O

Změny v pozadí

Nová verze Androidu přinese radikální změny v aktivitách, které běží vždy v pozadí všech aplikací. Dočkáme se nasazení automatických omezení aplikací a především tedy toho, co mohou dělat bez vašeho přičinění. Upraveno bude vysílání příkazů ostatním aplikacím, všechny aktivity v pozadí, když zrovna aplikaci nepoužíváte a dostane se i na změnu v oblasti pravidelného kontrolování vaší lokace.

Android O

Tento nový princip by měl mít za následek nejen vyšší výkon, ale zejména lepší výdrž baterie. Zároveň by mělo být pro vývojáře díky tomuto systému jednoduší vyvíjet méně náročné aplikace. Tato nová funkce je však velmi významnou změnou ve fungování Androidu, a proto půjdou tyto výhody poznat jen u aplikací, které jsou přímo navrženy či upraveny pro Android O.

Notifikace budou opět lepší

Android N nám přinesl novou podobu notifikací a umožnil vývojářům využívat mnohem lépe místa v nich, což je v tak malém prostoru velmi důležité. Android O tedy navazuje na odkaz předchůdce a přichází s novinkou Notification channels – tedy seskupování notifikací podle jejich typu. Notifikace budou mít stále na svědomí samotné aplikace, od kterých jsou, ale my dostaneme větší kontrolu nad tím, co nám budou zobrazovat.

Vývojáři totiž dostanou možnost zadefinovat kategorie pro obsah notifikací v jejich aplikaci, čímž dostanou uživatelé kontrolu nad zobrazovaným obsahem, jelikož bude každá kategorie (channel) blokovatelná zvlášť. Budeme mít tedy více možností, než je prosté vypnutí všech notifikací pro danou aplikaci. Příkladem z praxe může být třeba teoretická úprava aplikace Facebook, kde budou mít notifikace na čistě textový příspěvek jinou kategorii než ty s přiloženou fotkou. Vy si tak budete moci vybrat, zda chcete blokovat všechny notifikace od Facebooku jako doteď, nebo můžete blokovat třeba jen textové příspěvky a nechat se upozornit čistě na fotky.

Android O

Hodit se může tento princip zejména u her, kde bude možné vypnout jen notifikace týkající se různých slev, ale nechat si zobrazovat, kdy se vám třeba ve hře doplnila energie. Samozřejmě nemůže zatím ještě vědět, jak budou notifikace fungovat přesně.

To však není vše. Android O upraví notifikace také vizuálně a mělo by tak být opět o něco jednoduší zjistit jen letmým pohledem na notifikační lištu, čeho přesně se upozornění týká. Přijde také „uspávací“ funkce, kdy se bude možné na určitou dobu zbavit notifikací (uspat je) a po určité době se opět ukáží. Nově budou vývojáři také moci zvolit barvu svých notifikací, byť to bude platit jen pro notifikace v rámci právě probíhajících procesů, které jsou pro uživatele důležité – například navigování.

Obraz v obraze

Tato funkce přichází na telefony a tablety z Android TV, kde už nějakou dobu funguje. Budete se tak moci klidně dívat v malém okně na video a mezi tím třeba psát email či cokoliv jiného. Představte si stejnou funkci, jaká už je v YouTube aplikaci, kde se vám právě přehrávané video vždy zmenší, pokud chcete v aplikaci dělat při přehrávání i něco jiného. Nyní přijde to samé v rámci celého operačního systému a funkce nebude omezená jen na přehrávání videa.

Android O

Přidat se má také funkce multi-display, byť její využití bude spojeno spíše s používáním Android aplikací na Chromebook zařízeních.

Fonty a adaptivní ikony

Android O povýší fonty na plnohodnotný typ zdroje. To znamená, že fonty budou moci být určeny vývojáři stejně jako barvy či jiné typy zdrojů v rámci XML. Vývojáři tak budou mít větší kontrolu nad fonty a jejich styly. To by mohlo znamenat, že se dočkáme aplikací s vlastními fonty bez zbytečně komplikovaných procedur, které by museli vývojáři podstupovat.

Android O Android O

Google Pixel Launcher přišel loni s adaptivními ikonami a nyní je bude podporovat samotný Android v rámci celého systému a nativně. Ikony tak mohou upravovat svou podobu adaptivně v závislosti na externích okrajích (kruh/čtverec), takže bychom se mohli konečně zbavit nevzhledných ikon, které se občas objeví v nadstavbách různých výrobců či třeba při instalaci balíčků ikon.

Další zajímavou novinkou bude možnost ikony přivést k životu pomocí animací. Adaptivní ikony budou podporovány ve všech launcherech, zkratkách, nastaveních, různých vyskakovacích oknech (jako je třeba okno pro sdílení) a samozřejmě také v samotných aplikacích.

Nová API pro automatické vyplňování

Nová podpora automatického vyplňování znamená především vetší bezpečnost a mnohem lepší schopnost aplikací ukládat opakující se informace.

S novou API si budou moci uživatelé zvolit sami zdroj dat, které se mají automaticky vyplnit a rovněž se usnadní také život aplikacím, jež budou muset tento typ dat ukládat a opět obnovovat, jelikož už nebudou muset fungovat jako přístupová služba. Může tak vzniknout třeba aplikace, která bude fungovat jen jako globální úložiště všech dat pro automatické vyplňování a nemusí být ani spjata s nějakým speciálním programem.

Mnoho dalších vylepšení

V Androidu O toho však bude nového mnohem více. Aplikace dostanou do vínku širší barevnou škálu (AdobeRGB, Pro Photo RGB, DCI-P3), přibude podpora LDAC (codac od Sony pro kvalitnější audio přenos přes Bluetooth), Wi-Fi Aware (zařízení mohou komunikovat přes Wi-Fi bez centrálního přístupového bodu) a novinkou se stane také Telecom framework – služba, jež integruje aplikace třetích stran pro volání se systémem. To znamená, že tlačítka pro přijmutí a odmítnutí hovoru ve vašem autě budou nyní fungovat i s aplikacemi ostatních vývojářů.

Android O

Zlepší se rovněž navigace v aplikacích pomocí klávesnice na zařízeních s Chrome OS, přibude nová API pro aplikace, které potřebující kvalitní zvuk s nízkou latencí a na závěr se až dvojnásobně zrychlí Android Runtime.

Na druhé preview si počkáme

Toto byly však jen novinky, které se podařilo shromáždit z včera vypuštěného prvního Developer Preview a spousta chystaných funkcí je tak stále ještě zahalena tajemstvím. Už nyní však přesně víme, kdy se dočkáme nových preview verzí. Budeme si muset počkat až do poloviny května, kdy se objeví Developer Preview 2, které bude zaručeně uvedeno v rámci letošního Google I/O, které se bude v té době konat. Očekáváme tak pořádné představení hlavních novinek v systému a ve stejné době by dávalo smysl také opětovné spuštění Android Beta Programu – tedy pokud bude preview verze 2 dostatečně stabilní.

Android O

Měsíc na to má přijít verze 3, která už bude obsahovat finální verze všech API a vývojáři takto budou moci začít přizpůsobovat aplikace k využití nových funkcí naplno. Po dalším měsíci se ukáže poslední Developer Preview s číslovkou 4, které bude jen dolaďovat poslední drobnosti a poté už následuje jen čekání na oficiální vydání Androidu O, které přijde někdy ve třetím čtvrtletí roku – pravděpodobně ku příležitosti odhalení druhé generace Pixelů.

Chcete si Android O vyzkoušet?

Nový Android si můžete vyzkoušet pomocí zveřejněného factory image, který Google vydal na svých stránkách. To znamená, že prozatím není možné jít na stránku s beta programem a dostat OTA aktualizaci, jako tomu později bylo u Androidu N. Tato možnost přijde pravděpodobně až v druhé verzi Developer Preview. Mějte také na paměti, že je nutné mít na svém zařízení odemknutý bootloader, jinak si Android O nevyzkoušíte.

Android O

Devoloper Preview poběží na zařízeních: Pixel a Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X a Nexus Player.

Zdroje: android-developers.googleblog.com

Diskuze ke článku
Petr
Vlastní barvy notifikací, vlastní fonty, styly.. no potěš. V době, kdy hromada lidí nemá základní estetické cítění a další hromada si myslí, že více je více, se trochu děsím výsledku.
figura
Klucajdi, co ty překlepy?

Jaké cukrovinka to bude tentokrát?
O názvu zatím napadlo ze strany Googlu samozřejmě ani slovo

Ale článek jinak dobrej :-)
Absolut Nowak
Jako snaha dobrá, ale pak přijde Samsung a vnutí lidem tu svoji ohavnost TáčWýz, čímž to úplně pohřbí, takže pak všude slyšíme jenom o Lagroidu. Za tohle by měl Google Samung žalovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze