Android aplikace týdne: Floatify

6

Práce s notifikacemi patří k rutině, kterou na svých telefonech provádíme každou chvíli. Právě proto najdeme na Play Storu mnoho aplikací, které se na ně zaměřují. Jednou z nich je i aplikace Floatify, která vám dává možnost tuto zaběhlou rutinu trochu ozvláštnit a upravit přesně podle vašeho vkusu.

Floatify oslaví zanedlouho 2 roky na Google Play a za tu dobu ušla pěkný kus cesty. Původně šlo jen o aplikaci, která přinášela vzhled tehdy nových Android L notifikací hned po jejich představení na Google I/O. Dnes už ovšem nejde jen o vzhled a do aplikace se začaly přidávat i funkce, kterými se vývojáři chtějí odlišit od konkurence.

Floatify (Android aplikace týdne)

Co vás čeká

Po otevření aplikace na vás vyskočí ihned menu v angličtině, bohužel čeština není prozatím v seznamu podporovaných jazyků. Není se však čeho bát, máme zde jen jednoduchá slovíčka a po pár pokusech se vše rychle naučíte.

Menu začíná důležitým nástrojem Stop the app pro vypnutí/zapnutí oprávnění aplikace a Help, kde najdete tipy a triky pro používání. Následují Heads-up, Gestures a Style. Všechny tyto možnosti slouží pro samotné úpravy notifikací, ať už se jedná o vzhled, barvy, font, pozici nebo o různá gesta, s kterými budete notifikace ovládat. Poslední velmi užitečnou funkcí je QuickReply, díky níž můžete odpovídat na zprávy přímo z notifikace. V základní verzi zdarma jste naneštěstí omezeni pouze na odpovědi o maximální délce 40 znaků.

Nějaké mušky se najdou

Na první pohled může aplikace mnoho lidi odradit tím, jak nepraktické a nepřehledné její úvodní nastavení je. Musíte se pohybovat přímo v systému, abyste vypnuli původní systémové notifikace, povolit aplikaci přístup k informacím a mezi každým krokem se vracíte zpět do prostředí aplikace. Floatify se nachází již ve své desáté verzi, takže bych s tak dlouhou dobou na zlepšení čekal trošku větší úroveň uživatelské přívětivosti.

Samotná aplikace potom běhá velmi svižně a bez problému. Notifikace vždy fungovaly jak mají a nestalo se mi, že by aplikace něco zapomněla zobrazit nebo by její funkce nefungovaly. Na co si dát pozor? Snad jen odsazení na zamykací obrazovce. To je původně nastaveno velmi nešikovně a notifikace vám zakrývají hodiny. Musíte tedy jít do nastavení a upravit si odsazení ručně, abyste viděli hezky všechno tak jak máte.

Úpravy, kam se jen podíváš

Jakmile se postaráte o zamykací obrazovku, už byste aplikaci nemuseli prakticky nikdy zapnout. Vše bude hezky fungovat a nemusíte se již o nic starat. To by ovšem přeci jen byla škoda, protože je zde opravdu hodně možností, díky kterým můžete svoje notifikace přizpůsobit vašemu vkusu. Můžete kontrolovat seznam povolených aplikací, na co přesně vás budou tyto aplikace upozorňovat nebo za jakých okolností, kterým gestem notifikaci zahodíte, jakým odpovíte na zprávu pomocí QuickReply a mnoho dalších.

Pokud vás tyto tipy na nastavení ovšem nezajímají, protože vám prostě vyhovuje původní nastavení jako třeba mně, jsou zde pro vás úpravy vzhledu. Můžete upravovat každý detail jednotlivých typů notifikací a nebo si jednoduše vybrat ze spousty již vytvořených stylů. Od nového designu Android N přes Google Now až třeba po iOS nebo Windows 10. Navíc tu máte i pár originálních vzhledů připravených přímo vývojáři. Kreativitě se zkrátka meze nekladou a v úpravách můžete strávit opravdu hodně času.

Floatify je jednoznačně šikovná aplikace, která přináší spoustu zajímavých možností a byla by škoda jí alespoň nevyzkoušet. Stáhnout jí lze ve dvou verzích, základní verzi zdarma a Pro verzi. Díky té za necelých 100 Kč odemknete ještě více možností úprav a třeba odepisování v QuickyReply nebude omezeno jen na 40 znaků. S nákupem však spěchat nemusíte, jelikož ani verze zdarma vás výrazně neomezuje a i v základní verzi se jedná o velice dobrou aplikaci pro ty z vás, kteří chtějí své zařízení trochu odlišit a vyzkoušet něco nového.

Stáhnout Floatify - Quick Replies

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Patrik
Nevíte někdo jaký telefon používá Michal jako svůj hlavní ?
Whoknows
Lumii 830 ;) :D
satai
Da se tim nastavit, ktere notifikace na lockscreenu budou mit lny text a ktere jenom informaci o tom, ze aplikace notifikovala? (V CM 13 to nejde nastavit per aplikace, coz je skoda. Trebas text SMS na lockscreen je nebezpecny, ale zase minutka se hodi...)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze