Vyzkoušeli jsme nový Android Wear 2.0: všechno je jinak

13

Již tomu bude pár let, co Google přišel se svým vlastním operačním systém pro chytré hodinky. Android Wear se rozšířil mezi hodinkami stejně rychle jako dospělý Android na telefonech a letos se stejně jako jeho větší sourozenec dočká výrazných změn. My jsme měli možnost si jeho Developer verzi 2.0 pořádně vyzkoušet již nyní, takže se pojďte společně s námi podívat, jaké změny nás už na podzim čekají.

Android Wear 2.0 Developer Preview

Běh systému: beta v pravém slova smyslu

My jsme Android Wear 2.0 testovali na Huawei Watch a nutno uznat, že je na systému skutečně vidět, že i po pár dalších aktualizacích jde stále pouze o betu. Často se některé aplikace zaseknou či rovnou ani nespustí a párkrát jsem se dočkal úplného zamrznutí systému, takže byl nutný restart. Aplikace jako Mapy a Google Now jsou většinou prakticky nepoužitelné a ostatní aplikace spolupracují s telefonem občas dost náhodně. Nikdy nevíte, jestli vám budou notifikace skutečně přicházet. A to ani nemluvím o něco horší výdrži baterie nebo nespolehlivé funkci rozsvícení displeje hodinek pomocí gest.

TIP! Android N Developer Preview v praxi: jak se s ním žije?

Android Wear 2.0

Bohužel není zkrátka beta Android Wear ani zdaleka tak dobře odladěná jako Devoleper Preview dospělého Android 7.0 Nougat. Není sice systému zatím kvůli nálepce beta co vyčítat, ale stejně zamrzí, v jakém stavu se v současnosti nachází. Každodenní používání bylo kvůli tomu občas spíše otravné a iritující, než aby bylo příjemné a zjednodušovalo vám život.

Gesta a ovládání systému: konečně funkční tlačítko!

Google nenechal v tomto ohledu kámen na kameni. Swipe zprava už vás nedostane do menu se všemi aplikacemi, nýbrž do výběru ciferníku. Do menu se dostanete nově prostým stisknutím hardwarového tlačítka hodinek, které funguje i jako tlačítko pro návrat zpět z jakéhokoli místa v systému. Na swipe zleva, na který jste zvyklí, rychle zapomeňte. A při dlouhém přidržení tlačítka se spustí Google Now. Tuto změnu vidím osobně velmi rád a i když je vcelku těžké zvyknout si na nový systém ovládání, je příjemné vidět, že má hardwarové tlačítko konečně smysluplnou a užitečnou funkci.

Android Wear 2.0

Design menu a nastavení: kruh je ta pravá cesta

Napříč celým systémem lze vidět výrazné designové změny a příklon spíše ke kruhovému stylu, který využívá displeje hodinek mnohem lépe. Přehled všech aplikací je společně s nastavením pěkně zakřivený, díky čemuž působí mnohem přehledněji. A když už jsme u nastavení, ani v něm toho nezůstalo moc stejně. Vše je mnohém lépe zorganizováno do jednotlivých kategorií jako v dospělém Androidu a dostali jsme i větší množství možností nastavení, než tomu bylo dříve. Konkrétně třeba nastavení zvuků a notifikací, Bluetooth či Wi-Fi jsou nyní mnohem podrobnější a už se v nich tak snadno neztratíte.

Do onoho nastavení se dostanete nejen přes menu všech aplikací, ale i lištu rychlého nastavení po swipnutí směrem dolů na ciferníku, a i ta se dočkala velkých změn. Už nemusíte listovat seznamem jako blázni, jen abyste si mohli změnit jas. Nyní vidíte vše pěkně najednou pomocí ikonek, cestu si do lišty konečně našel i režim v letadle a při volbě jasu nyní uvidíte přímo ciferník, abyste měli představu o tom, jak moc bude displej skutečně svítit.

Ciferníky: širší přizpůsobitelnost

I prostý výběr ciferníku se dočkal pár úprav, kdy už nemusíme procházet při každé změně celým seznam všech nainstalovaných vzhledů. Nyní se spravují pomocí seznamu oblíbených. Stačí si najít nějaký ciferník, klepnout na něj a hned se vám přidá do oblíbených. A pokud jej tam už nechcete, jednoduše jej zahoďte swipnutím nahoru. Škoda jen, že se nyní dostaneme do výběru ciferníku swipnutím zprava na hlavní obrazovce ciferníku. To není nešťastnější volba, jelikož se často přehmátnete, a zbytečně se tak omylem dostáváte do onoho výběru. Předešlé řešení prostým dlouhým podržením prstu na ciferníku bylo o něco přívětivější.

Ciferníky samotné se dočkají v nové verzi Android Wear mnoha novinek, pro jejichž ukázku Google přidal na první pohled velmi jednoduchý ciferník. U něj se lze totiž po klepnutí na ikonku ozubeného kolečka dostat do nového nastavení přizpůsobení a právě zde můžete přidávat takzvané komplikace. Ty sice nejsou stále rozšířené do jiných ciferníků, ale až si tuto funkci vývojáři osloví, mohou se v Google Play objevit skutečně zajímavé počiny.

V Components lze upravit 4 sloty pro zobrazení procenta baterie, počtu kroků, data nebo do něj lze vložit třeba i zkratku do hudebního přehrávače a pár dalších. Změnit lze i pozadí ciferníku třeba na fotografie z galerie či na obrázek alba právě přehrávané písničky. Ve Styles můžete potom jednoduše změnit barevný motiv ciferníků a jako poslední je tu možnost zaškrtnout zobrazení nepřečtených notifikací formou bublinky s číslem hned vedle hodinových ručiček.

Notifikace: přešlapování na místě

Notifikace jsou vcelku rozporuplným tématem, co se jejich nového provedení týče. Jejich základní myšlenka, kterou můžete vidět na oficiálním obrázku, je výborná, avšak reálné zpracování už místy pokulhává. Nově vám při jejich příchodu nezaberou půlku obrazovky, ale pouze vám vyskočí bublinka s obrázkem kontaktu a připočte se číslo na ciferník, což je skutečně výborné řešení. Skvělé!

Android Wear 2.0

Pracovat s nimi můžete stále až po zascrollování dolů a právě zde si lze všimnout nepříliš povedeného designu notifikací. Na přiložených obrazcích si můžete všimnout, že vrchní a spodní části jsou podivně oříznuté, takže na kruhovém displeji vypadají poněkud nevzhledně. A teprve až po klepnutí na ně se dostanete do samotné notifikace, s kterou lze dále pracovat, jako je třeba možnost odpovědět na zprávu. To snad ale Google do finální verze doladí.

Android Wear 2.0

Odpovídat lze stále pomocí předpřipravených rychlých odpovědí typu Ano, Ne, Ahoj pouhým nakreslením emotikonu nebo nadiktováním zprávy do mikrofonu (které ovšem v betě nepodporuje češtinu). Nová je miniaturní klávesnička s podporou swipe psaní pro delší zpráv. Jak ale můžete hádat, psaní na ní není opravdu žádný med, takže jsem raději využíval možnost psaní odpovědí pomocí malování písmen na displej. To funguje překvapivě dobře a pro kratší odpovědi je to určitě mnohem příjemnější řešení.

Aplikace a hudba: jeden krok vpřed, dva kroky zpátky

Aplikace samotné se nedočkaly v podstatě žádných změn. Narozdíl od Applu, který se právě na aplikace v poslední betě svého systému pro Apple Watch celkem dost soustředil, se Google zaměřil hlavně na lepší ovládání sytému a jeho přehlednost. Nutno uznat, že právě toto bylo v mnoha ohledech skutečně více potřeba, než zkrášlit aplikaci počasí či telefonu.

Jediného výrazného vylepšení se dočkala pouze Google Fit. Ta nyní automaticky rozpoznává vaší aktivitu (jestli běžíte, jdete či jedete na kole) a na základě toho může zcela automaticky zapnout i vhodnou fitness aplikaci, jako je třeba Strava. Největší novinkou je však sdílení dat z Google Fit do aplikací ostatních vývojářů, což znamená mnohem lepší propojení všech vašich fitness aplikací.

Aplikací se však týká i moje největší výtka k betě, kterou je pro mě velmi často používané ovládání hudby, které symbolizuje již zmíněnou nepovedenou stránku nového formátu notifikací. Ovládání má nyní totiž dvě vrstvy, stejně jako právě zmíněné notifikace. Ta první, náhledová, nevypadá zrovna vábně, opět je nesmyslně odříznut vršek a spodek, přičemž ani zvolené barvy a rozvržení není moc pohledné. Alespoň však můžete hned odsud ovládat hlasitost hudby a zastavit ji.

Pro přeskočení písničky však už musíte na přehrávač klepnout, čímž se vám ukáže nejdříve opravdu ošklivý čtverec s obrázkem alba a až po přejetí dolů najdete ovládání pro přeskočení, pauzu a zvuk. Tohle se Googlu zkrátka nepovedlo, předchozí provedení vypadalo dle mého názoru mnohem lépe.

Závěr: slibná evoluce

A tím jsme u konce našeho pohledu na Android Wear 2.0. Změn je tu opravdu hodně a chce to nějaký ten čas, než si zvyknete na nové ovládání, ale v drtivé většině jsou provedené změny a novinky skutečně vítané. Samozřejmě není chod systému nijak zvlášť rychlý, občas aplikace prostě odmítnou naběhnout a třeba gesto automatického zapnutí hodinek při náklonu ruky si funguje, jak se mu jen zlíbí. Největším krokem zpět je pro mě ovšem nový design notifikací a práce s nimi (potažmo hudební přehrávač). To jsou však věci, které se nám dozajista změní s příchodem finální verze a kdo ví, možná i ten místy nevzhledný design se ještě poupraví.

Huawei Watch

Android Wear verze 2.0 je zkrátka prakticky po všech směrech velmi příjemnou evolucí, která přichází s nutnými vylepšeními a hlavně prohlubuje a zpříjemňuje samotné ovládání hodinek, což je přeci jen tou nejdůležitější věcí.

Technické parametry Huawei Watch milánský pásek

Kompletní specifikace
Konstrukce42 × 42 × 11,3 mm, 96 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (18 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,4" (400 × 400 px), tvar: kruhový
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8926, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor300 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:15 hodin
Dostupnostzáří 2015, ?
Diskuze ke článku
XYZ
Chytre hodinky jsou jenom nafoukla bublina, ktera splaskne.
Mirutomaru Matroska
Mirutomaru Matroska
Zdravím, mohl by někdo otestovat a nahrát video jak je to ze čtením textu a pdf na hodinkách ? chci to k čistě výzkumným účelům zda si hodinky zakoupit nebo ne pokud to bude použitelné. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze