A13 Bionic od Applu je takřka dvojnásobně výkonnější než konkurenční čipsety

13
A13 Bionic od Applu je takřka dvojnásobně výkonnější než konkurenční čipsety
  • Podle AnandTech je Apple stále lídrem ve světě mobilních čipsetů
  • Energetická náročnost jednotlivých jader byla v mnoha případech téměř o 1 W vyšší než u A12 Bionic
  • V oblasti (ustáleného) grafického výkonu došlo k nárůstu o 50 až 60 %

Stejně jako každý rok, i letos AnandTech zveřejnil výsledky interního testování výpočetního výkonu nejnovějších čipsetů od Applu a porovnal je s loňskou generací. Během Apple Keynote, kde byly nové iPhony představeny, bylo uživatelům slíbeno, že se mohou těšit na 20% nárůst rychlosti oproti předchozí generaci. Je tomu tak doopravdy, nebo šlo jen o marketingovou frázi?

Při bližším zkoumání a srovnávání výkonu CPU bylo zjištěno, že je nový A13 Bionic skutečně o 20 % rychlejší oproti předchozímu čipsetu A12 Bionic. Aby však mohlo být tohoto navýšení dosaženo, zvýšila se rovněž energetická náročnost – maximální energetický odběr jednotlivých jader byl v mnoha případech téměř o 1 W vyšší. Jelikož je nárůst energetické náročnosti vyšší než nárůst výkonu, je na tom A13 Bionic z hlediska účinnosti oproti předchozímu A12 o něco hůř.

Podle názoru AnandTech se má vyšší energetická náročnost při maximálním výkonu projevit také větším zahříváním a telefon má být rovněž více náchylný k throttlingu. Podle Applu má být přitom A13 Bionic z hlediska energetické náročnosti o 30 % účinnější oproti A12 Bionic, a to při všech úrovních zatížení.

Pokud jde o hrubý výpočetní výkon, AnandTech uvádí, že Apple je stále lídrem ve světě mobilních čipsetů a A13 Bionic je oproti dalším procesorům použitým v jiných smartphonech takřka dvojnásobně výkonný.

Ještě více však byli odborníci z AnandTech ohromeni GPU. V případě testu maximálního výkonu zjistili, že došlo k navýšení přibližně o 20 %. Z hlediska dlouhodobého testování ustáleného výkonu pomocí grafického benchmarku GFXBench zaznamenali oproti iPhonu Xs nárůst dokonce o 50 až 60 %.

AnandTech je ve světě technologií vyhlášený svými podrobnými rozborkami komponent jako CPU a GPU. Zakladatel serveru Anand Shimpi se navíc v roce 2014 přidal k týmu zodpovědnému za vývoj čipů Bionic a nedávno se objevil v rozhovoru o novém čipsetu A13 Bionic na wired.com.

Diskuze ke článku
Mobile
Pak si na tom zapnu hru, akumulátor vybiju během chvíle a do toho budu mít spálené ruce. Oproti s855+ je výkon takřka stejný, a13 vyniká v jednovláknových testech. Suma sumárum nic co by běžného zákazníka zajímalo. Hw u iphonů jsem nikdy neřešil. Pouze v době povídaček, že jeden gigabyte ram stačí. Bohužel nestačil.
Dodo
"Apple a13 bionic je dvakrát výkonnější než konkurenční čipsety..."

A těd šup, šup tu pohádku o Karkulce....
Dodo
A kdo to potřebuje? Copak to lze dnes nějak smysluplně využít?

Stejně jako 4k televize. 4k obsah na nich sleduje možná tak promile osob....ale hlavně že to umí.
Adam
Mám v mobilu obyčejné SD 845. A nestálo se mi že bych řekl " sakra chtělo by to vyšší výkon" Navíc jak článek poukazuje že Apple zvýšil výkon na úkor spotřeby není zrovna ideální... Někdo argumentuje že ten výkon bude za 2roky potřeba. Možná ano ale ramku vám to nenahradí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze