Prvenství v kategorii 7nm procesorů získává A12 Bionic! Zjistěte, co vše dokáže

26
Prvenství v kategorii 7nm procesorů získává A12 Bionic! Zjistěte, co vše dokáže
  • Apple předběhl konkurenci s ukázkou prvního reálného 7nm procesoru A12 Bionic, který se zároveň jako první dostane i do prodeje
  • Ten díky strojovému učení nabízí zcela nové možnosti ve spojení s ARKitem 2
  • A12 Bionic nabídne o 50 % výkonnější grafický procesor, o 15 % zvedne výkon u hlavního procesoru, zároveň má být však až o 40 % úspornější

Jak se zdá, Applu se opět podařilo předběhnout konkurenci. Do nových iPhonů totiž nasazuje, jako první na světě, procesor vyrobený 7nm technologií s názvem A12 Bionic. Procesor skládající se z 6,9 miliard tranzistorů má přinést nekompromisní výkon a výrazné zlepšení oproti svému předchůdci A11 ve všech směrech. Díky tomu Apple předbíhá Huawei, který se 7nm procesor Kirin 980 chystá nasadit až do nového Huawei Mate 20.

A12 Bionic specifikace

A12 Bionic se skládá ze tří částí. Centrální procesorové jednotky, grafického procesoru a části nazývané Neural Engine. Šestijádrové CPU s dvěma vysoce výkonnými a čtyřmi úspornými jádry má nabídnout až o 15 % lepší výkon oproti procesoru A11. Zároveň se však podařilo dosáhnout až 40% energetické úspory. Grafický procesor má výkon dokonce o 50 % vyšší než procesor A11, nárůst v grafickém podání by měl tedy být doopravdy znatelný na první pohled. Ostatně Apple během Keynote prezentoval velmi pěkně vypadající hru Blade od vydavatelství Bethesda, na které demonstroval výkon nových iPhonů. Vše pak doplňuje takzvaný Neural Engine, který disponuje hned 8 jádry vyhrazenými pro strojové učení. Pro lepší představu o výkonu nejnovějšího procesoru Apple uvádí srovnání, podle kterého A12 Bionic dokáže zpracovat 5 bilionů operací za sekundu oproti A11, který zvládal zpracoval pouze 600 miliard.

Nový procesor také podporuje velikost úložiště až do výše 512 GB a má umožnit zrychlení běhu aplikací až o 30 %. Ohromná výpočetní síla taktéž dává nové možnosti platformě ARKit 2. Ta bude fungovat ještě lépe díky využití strojového učení v reálném čase. Stejně se tak očekává i zlepšená detekce 3D objektů, během Keynote byla prezentována ukázka ARKitu na trénovacím asistentovi „Homecourt“ za komentáře hráče NBA Steva Nashe.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
V podstate nejmensi prinos za cele roky. A ze Apple predbehl ostatni? Koupit si kapacity u vyrobcu neznamena predbehnuti. Kolik toho asi realne udelali pro vyvoj 7nm? Sami to nevyvinuli, proste jen zadali vyrobu dle navrhu. V tom opravdu nevidim duvod pro nadseni nebo oslavovani.
A dobry novinar by mel upozornit i na takove veci. Jenze mame jeste takove?
Xwert Is
Xwert Is
"Koupit si kapacity u vyrobcu neznamena predbehnuti.". Ale znamená.
A Apple si čip vyvíja sám akurát si ho dáva vyrobiť takže tej vete tiež nechápem...
Tupec
Jsi idiot a troll,
"Takže se ptám znovu, co Apple udělal pro 7 nm? "
Navrhnul si ho! To udělal, pak jen firmě zadal, ať ho vyrobí, což je logické, protože na to nemá fabriky. Takže pro idiota ještě jednou, co udělali? Kompletně si ho navrhli!
Patrik SK
Pre fanusikov applu je to skok a nieco nove dopredu, oproti tomu co pouzivali doteraz....androidakom to aj tak nic nehovori, aspon procesor 835, 64 bit, 6gb ram atd. to nehovorim o vyladenosti systemu od vyrobcu....kazdy mame svoj svet, apple vs. android :-)
pekny den chlapci prajem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze