Zemřel John B. Goodenough. Jeho nenápadný vynález zcela proměnil svět

Zemřel John B. Goodenough. Jeho nenápadný vynález zcela proměnil svět
Fotografie: Pixabay
  • Ve věku 100 let zemřel John B. Goodenough
  • Před 40 lety stál u zrodu lithiových baterií
  • Jeho vynález tak umožnil vznik celého odvětví elektroniky a zásadně změnil svět

S výjimkou Steva Jobse neinformujeme na mobilenetu příliš často o úmrtích osobností z oboru. Většina z toho, díky čemu dnešní přístroje fungují, jak fungují, je skryto za týmovou prací a interakcí mnoha rozličných lidí. Dnes je ale potřeba udělat další výjimku. Bez lithiových baterií bychom mobilní telefony měli, otázka je, jak by starší standardy zvládaly dnešní vysoké nároky. A netýká se to jen smartphonů, ale i dalších moderních zařízení, kterým se věnujeme na fzone.cz, a samozřejmě také elektromobilů, o nichž zase píše fdrive.cz.

John B. Goodenough
John B. Goodenough

Zjednodušeně řečeno, náš svět by vypadal úplně jinak bez vynálezu profesora Johna B. Goodenougha, který hrál klíčovou roli při vývoji lithium-iontových baterií. Texaská univerzita v Austinu oznámila, že tento Nobelovou cenou vyznamenaný vědec odešel v neděli ve věku 100 let.

Goodenoughův klíčový objev v oblasti baterií se odehrál před více než 40 lety. On a jeho výzkumný tým zjistili, že použitím oxidu kobaltnatého jako katody lithium-iontové dobíjecí baterie je možné dosáhnout vysoké hustoty uložené energie s jinou anodou než kovovým lithiem. Jak poznamenává článek na nytimes.com, Goodenough za práci na baterii nezískal žádný honorář. Na penězích mu příliš nezáleželo, a tak se vzdal většiny svých práv. I to pomohlo tomu, aby se lithiové baterie tak rozšířily a zásadním způsobem změnily náš svět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze