Samsung pracuje na novém adaptéru. Výkonem neoslní, ale bude praktický

1
Samsung pracuje na novém adaptéru. Výkonem neoslní, ale bude praktický
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Adaptéry zřejmě nebudou typu GaN, budou mít tedy standardní velikost
  • Maximální výkon Samsung stanovil na 50 W

Ačkoliv se Samsung u smartphonů drží, co se nabíjecího výkonu týče, poměrně zkrátka (v nejlepším případě se historicky uchýlil k výkonu 45 W), nezastavilo jej to ve vývoji nových adaptérů. U chystané vlajkové řady Galaxy S24 lze očekávat, že zatímco nejmenší zástupce s označením Galaxy S24 si zachová maximální nabíjecí výkon 25 W, větší a dražší Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra budou podporovat až 45 W (pochopitelně je řeč o klasickém drátovém nabíjení, nikoli bezdrátové obdobě). Ať už se tak eventuálně rozhodnete pro jakýkoliv model, budete mít s chystanými adaptéry, které odtajnil uživatel sociální sítě X, Roland Quandt, výkonu více než dostatek.

Vynahradí průměrný výkon dvojice konektorů?

Výkonnější z připravovaných adaptérů nabídne maximální výkon 50 W, což je na dnešní poměry přeci jen trochu málo. V našem článku ze série mobilenet.cz radí jsme například doporučovali podstatně výkonnější 125W GaN adaptér od Motoroly, s pomocí něhož rychle nabijete nejen (kompatibilní) telefony, ale třeba také notebook či další elektroniku a zároveň máte jistotu, že vám výkon postačí i v budoucnu. 50 W je v tomto ohledu tedy trochu zklamáním, vynahradit by vám to však mohla „praktičnost“ nabíječky, která má být osazena hned dvojicí USB-C. Na obou výstupech bychom se tak měli dočkat nabíjecího výkonu 25 W. Tento adaptér nese označení EP-T5020.


Druhým modelem s označením EP-T4510 má být 45W nabíjecí adaptér, který je osazen pouze jedním USB-C, podobně jako starší 45W adaptér od Samsungu. Samozřejmostí této i dříve zmíněné nabíječky je pak podpora standardu PD (Power Delivery) či PPS (Programmable Power Supply), tudíž si bude rozumět s velkou řadou různých produktů. Zřejmě se však nebude jednat o adaptéry využívající novější technologii GaN, takže budou mít „standardní“ (tj. větší) velikost, než by bylo nutné u konkurentů využívajících právě nitrid galitý, jenž se kromě velikosti rovněž pozitivně podepisuje na provozních teplotách.