Zdá se vám přisvícení vašeho Pixelu slabé? Poradíme, jak toto omezení obejít

4
Zdá se vám přisvícení vašeho Pixelu slabé? Poradíme, jak toto omezení obejít
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ve výchozím stavu je přisvícení Pixelů přibližně na 50 % maximální intenzity
  • Google přitom nenabízí žádnou v systému integrovanou možnost, jak svítivost regulovat
  • V článku se dozvíte, jak tuto zbytečnou limitaci vyřešit

Jakožto dlouholetý příznivec smartphonů Pixel mě s příchodem nového widgetu pro přisvícení na iOS 18, který je skutečně velmi pěkně zpracovaný a je možné skrze něj rychle měnit intenzitu svitu, zaskočilo, že konkurenční Google u svých telefonů žádnou takovou možnost nenabízí. Přeci jen je moderní Android 14, respektive Android 15, který se na Pixely právě dostává, rovněž velmi vyspělý systém s mnoha možnostmi nastavení a různými skrytými vychytávkami. Proč tedy nemůže obsahovat i tak jednoduchou funkci, jako je ovládání intenzity přisvícení?

Druhým důvodem, proč po Googlu něco takového chtít (tedy alespoň u Pixelů), je nastavení přisvícení Pixelů, které je zhruba na 50 % maximální intenzity. Jakmile si tedy spustíte svítilnu, dostává se vám jen poloviny maximálního jasu. Výrobce toto omezení zřejmě úmyslně zavedl kvůli zahřívání LED, ale i přesto to mohl vyřešit elegantněji. Uživateli mohl dát volnost a v případě zahřívání po dlouhodobějším používání 100% svitu LED jej například upozornit výzvou na displeji.

Nebojte, není potřeba instalovat pochybné aplikace

V každém případě existuje spousta třetích aplikací, které umí intenzitu přisvícení upravit. Pokud však do telefonu neradi instalujete tento typ aplikací, který navíc mnohdy vyžaduje dosti „zvláštní“ oprávnění, nabízí se jedna možnost, jak odemknout 100% jas svítilny. Navíc pochází přímo od Googlu.

Přestože se třeba v budoucích verzích systému Android volba upravit intenzitu jasu objeví (osobně doufám, že ano), je možné tuto možnost využít již nyní, a to jednoduše s aplikací Lupa. Jedná se přitom o aplikaci přímo od Googlu, jež se může hodit nejen kvůli přisvícení, ale i těm, kteří mají dobrý zrak a lupu nepotřebují.

Ukázka regulace přisvícení v aplikaci Lupa od Googlu

Kromě přibližovacích schopností, úpravy kontrastu apod. pro lepší čitelnost, se v aplikaci na pravé straně nachází také ovládání LED přisvícení. Mimo tlačítka pro (de)aktivaci zde najdeme také vertikálně situovaný „posuvník“, pomocí něhož lze relativně přesně upravovat jas, od velmi nízkého až po maximální. Pokud vlastníte Pixel, doporučuji dát aplikaci Lupa šanci, sami zjistíte, jak propastný rozdíl může být mezi 50% výchozím nastavením jasu přisvícení a jeho plnou intenzitou.