Z Paříže do Bordeaux bez zásahu řidiče? Prototyp skupiny PSA to zvládl

16

Prototyp skupiny PSA urazil cestu z Paříže do Bordeaux, kde se koná kongres s názvem Inteligent Transport Systems. Celkem automobil urazil 580 kilometrů, a to bez jediného zásahu řidiče.

TIP: Facelift pro Peugeot 208 a model Partner přinesl CarPlay i Android Auto

Skupina PSA poslala 2. října jeden ze svých čtyř prototypů na cestu z Paříže do Bordeaux, která je dlouhá 580 kilometrů. Cílem této dálniční trasy je kongres Inteligent Transport System, který se koná od 5. do 9. října.

Automobil urazil trasu 580 kilometrů bez jediného zásahu řidiče. Vůz si díky svým systémů umí udržet bezpečnou vzdálenost před protijedoucím vozidlem, umí vybočit a opět se zařadit do jízdního pruhu, dále si hlídat povolenou rychlost a také se dokáže podřídit aktuální dopravní situaci.

Prototyp skupiny PSA

Skupina PSA dostala v červenci povolení pro testování hned čtyř prototypů. Dalších patnáct prototypů by se na silnice mělo dostat v průběhu roku 2016.

Předseda představenstva PSA Peugeot Citroën Carlos Tavares tuto francouzskou premiéru okomentoval: „Cesta, kterou dnes náš prototyp absolvoval, ukazuje, že se s automatickými vozy již nepohybujeme jen v žánru sci-fi. Mobilita vstupuje do nové éry, která je podle mě opravdu vzrušující.“

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Petr
Ono taky záleží jakých 580 km.. Může to být z pumpy na pumpu na krajích měst a 99,9% dálnice, navíc ve 2 v noci nebo to může být klidně jen 20 km skrz Prahu v 8 ráno, což by bylo 1000x těžší. Ale že auto ujelo 20 km by neznělo tak dobře.
Míša
Vůbec nevím, jak se k tomuto mám stavět. Důvody: může zachránit spoustu životů, když nahradí neukázněné, nebo vypsychlé řidiče. To je ale současně důvod k obavám, lidé s nižším vzděláním a dobrým umem kroutit volantem ztratí šanci žít důstojný život. Myslím pracovat za peníze. Spíš mám ale právě víc těch obav.
Strášce Galaxyje
Tak ve Francii řídí kde co, tam v tom bordelu se nějaký počítač v pohodě schová.
Var-G
Stejně si nikdy autonomní auto nekoupím :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze