Lenovo IdeaPad Yoga 2 11
recenze

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11

Tentokráte Intel Pentium
11

Novým segmentem trhu s přenosnými počítači jsou konvertibilní modely, které spojují několik zařízení v jedno. Většinou se jedná o tablet a notebook, ale Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 má ještě více možností použití. Jedná se o nástupce modelu Yoga 11, kterého už však nepohání Windows RT, ale plnotučné Windows 8.1. Pojďme se tedy podívat, jak vlastně dopadl.

Společnost Lenovo je jedním z největších výrobců počítačů na světě a ve svých řadách má mnoho modelů a některé z nich opravdu velmi vyčnívají . Mezi ty netradiční patří i IdeaPad Yoga 2 11, který je nástupcem nepříliš úspěšného modelu Yoga 11. Notebook se vyznačuje tím, že má čtyři funkční režimy – notebook, stan, stojan a tablet.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Ačkoliv je cena počítače spíše vyšší, tak na obsáhlosti balení to opravdu nepoznáte. Nalezneme v něm jen pár brožurek a napájecí zdroj. Dle mého názoru by mohl výrobce dodat k počítači alespoň pouzdro, které by patřičně zvýšilo hodnotu celého počítače.

Příslušenství k počítači
Konstrukce 298 × 206,5 × 17,2 mm, 1,45 kg, konstrukce: konvertibilní
Displej IPS , 11,6" (1 366 × 768 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1 64bit
Čipset Intel Celeron N2820 / Pentium N3530*, CPU: 4 × 2,17 GHz, GPU: Intel HD Graphics
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 500 GB (SSHD)
Konektory 1× USB 2.0, 1× USB 3.0, microHDMI, 1× Jack 3,5mm
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 34 Wh, pohotovostní doba: 7 hodin
Cena
Lenovo IdeaPad Yoga 11 59-411608 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: plastový stříbrňák

Po vzhledové stránce je počítač celkem konzervativní, nenalezneme na něm žádné křiklavé prvky, ani barevné varianty nejsou nijak extravagantní, možná až na oranžovou. My jsme, ale měli na testování stříbrnou barevnou variantu, která na první pohled vypadá poměrně hodnotně, ačkoliv je konstrukce tvořena převážně z plastu. Lenovo vsadilo i na hliník, který byl použit na víku displeje, což je potěšující, ale i tak se víko celkem prohýbá.

Režim notebooku

Displej je krytý sklem, které nemá žádnou zvláštní ochranu, takže jej nejspíše poškrábete, ale to není nic neobvyklého, ovšem také záleží na tom, jak se k počítači chováte. Jak již bylo zmíněno, tak se displej prohýbá, nic neobvyklého, ale nepříjemné je, že se na displeji začnou vlnit barvy. Nicméně displej má jednu velkou výhodu, lze jej otočit až o 360°, takže si z počítače můžete udělat tablet, ale možností je mnohem víc.

Režim stojanu

Krom klasického notebookového režimu a režimu tabletu, je možnost mít počítač v režimu stojanu nebo také v režimu stan. I když se nejedná o příliš novou konstrukci, tak i přesto budí poměrně velké udivení u běžných uživatelů. Oproti předchozímu modelu Yoga 11S se zvýšila hmotnost, která je nyní 1,45 kg. Rozměry počítače jsou následující – 298 mm na šířku, 206,5 mm na výšku a 17,2 mm na hloubku.

Režim tabletu

Originální konstrukce dělá z počítače to čím je. Výhod má opravdu mnoho, v režimu notebooku otevřete displej do jakéhokoliv úhlu, což je velmi praktické. V režimu tabletu můžete zase hrát různé dotykové hry, ale od toho vás nejspíše odradí vyšší hmotnost počítače. V režimu stojanu zase můžete sledovat filmy v posteli nebo třeba ve vlaku. A v režimu stanu můžete mít počítač položený na stole a prohlížet si sociální sítě. Možnosti jsou opravdu nekonečné a konstrukce je neuvěřitelně univerzální, ale všechno má své mouchy.

Uzavřený notebook

I přes to, že oproti modelu Yoga 11S je novinka lehčí, tak přesto funguje i jako posilovací stroj, v režimu notebooku to nepoznáte, ale v režimu tabletu si s počítačem slušně zaposilujete. Dále by nebylo od věci, kdyby byla spodní strana počítače hliníková, prospělo by to k lepšímu chlazení, které je dostatečné, ale rozhodně není nejlepší, o tom však později. Naštěstí panty jsou tentokrát dobře zpracované a dobře drží polohu, takže se neopakuje problém s volnými panty, který měl model Yoga 11S.

Klávesnice: podsvícená by byla lepší

Klávesnice je tradičně od Lenova kvalitně zpracovaná. Velmi dobře se na ní píše, je poměrně tichá a hlavně má ergonomicky tvarované klávesy, to je i jeden z velkých plusů počítače. Jen musím zkritizovat jednořádkový enter, který byl u předchůdců dvouřádkový, jeho zmenšení ergonomii příliš neprospělo, ale krom této nepříjemnosti jsem na klávesnici neobjevil další větší závady, jen snad to, že by mohla být podsvícená.

Klávesnice

Jak už je dnes dobrým zvykem, na klávesách F1 až F12 jsou rozmístěny multimediální funkce. Můžete přes ně aktivovat režim v letadle, aktualizovat webovou stránku, či zavřít aplikaci. Zajímavé však je, že k jejich aktivaci nemusíte držet tlačítko Fn, jelikož jsou funkce na klávesách umístěny jako primární, což hodnotím kladně, protože přeci jen většina uživatelů dnes klávesy F nepoužívá a spíše ocení právě rychlý přístup k různým zkratkám. Sekundární funkci pak obsadily klávesy F1 – F12, ke kterým se dostanete po stisku tlačítka Fn.

Touchpad: velmi tvrdý stisk

Touchpad je dalším ze vstupních zařízení počítače a abych pravdu řekl, tak tentokrát se Lenovu příliš nepovedl. Oproti předchozím modelům je sice tišší, ale tím všechny výhody končí, protože je velmi tuhý a v horní části jej nelze prakticky stisknout. Pokud bych měl porovnat nový model s předchůdci, tak starší modely měly touchpad o několik tříd lepší a měly jeden z nejlepších touchpadů vůbec, ale u nového modelu se očividně šetřilo.

Touchpad

Samozřejmě se jedná o klasický clickpad a touchpad podporuje různá gesta, která jsou podporována ve Windows 8. Ovšem ty reagují i tehdy, kdy by neměla a tak se občas stane, že si otevřete nějakou aplikaci v nejméně vhodnou chvíli.

Displej: kvalitně, ale s nízkým rozlišením

Počítač disponuje klasickým IPS displejem od AO Optronics, ačkoliv se jedná o běžné IPS bez jakéhokoliv vylepšení, je displej celkem slušný. Oproti starému modelu Yoga 11 netrpí tento model problémem s duchy, což je pokrok. Barvy displeje jsou na dobré úrovni, ale krapet má problém se zobrazením černé barvy, která je spíše šedá, ale to není u IPS panelů nic neobvyklého.

Nastavení rozlišení v systému

Svítivost displeje musím hodnotit jako dostatečnou, v domácím prostředí nebudete strádat, jelikož podsvícení je zcela dostatečné, ale na slunci budete mít trochu problém, ale i tak je text ještě čitelný a obraz je rozpoznatelný. Bohužel má tento počítač rozlišení displeje pouze 1 366 × 768 pixelů, což je opravdu málo. Je škoda, že Lenovo neosadilo panel s rozlišením FullHD, který má kupříkladu model Miix 2 11 .

Ovšem i nízké rozlišení má jednu výhodu a to je skutečnost, že není potřeba navyšovat v systému DPI a přesto budou všechny prvky dostatečně čitelné a půjdou snadno stisknout prstem. Ačkoliv Modern UI nemá s vysokým rozlišením příliš problémů, tak prostředí plochy na tom tak dobře není a mnoho prvků je při vysokém rozlišení displeje rozmazáno. Displej je dále dotykový a zvládne detekovat až 10 dotyků najednou. Citlivost je příkladná, vždy reaguje vše jak má. Kvůli dotykové vrstvě je displej lesklý, což je celkem běžné.

Konektivita: jen základ

Počítač disponuje řadou drátových připojení. Mezi ty základní můžeme počítat USB 3.0, které se nachází na levé straně, dále zde nalezneme čtečku SD karet, napájecí konektor a microHDMI 1.4, který vidím jako negativum, protože předchozí modely mělykonektor v plné velikosti. Na pravé straně se nachází USB 2.0 a kombinovaný audio konektor Jack 3,5mm. Je škoda, že Lenovo neosadilo rovnou 2 × USB 3.0, ale i tak můžeme být rádi alespoň za dva USB konektory, dnes kdy spíše konektory z počítačů mizí. Absenci RJ-45 nevidím příliš jako vadu, konektor je příliš velký na to, aby se do počítače vešel a dnes lze využít různých redukcí.

Konektory na počítači

Komunikace: veškerý základ na palubě

Z pohledu bezdrátové konektivity počítač nijak nevystupuje ze zavedených standardů. Je přítomné WiFi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0, ale bohužel chybí podpora standardu 802.11ac. V počítači chybí NFC, GPS a ani 3G modul není přítomný. Tento fakt určitě nepotěší, jelikož chybějící modul omezuje celkovou mobilitu tohoto zařízení, které se vzhledem k velikosti bude častěji používat jako tablet. Citlivost Wi-Fi musím hodnotit jako mírně podprůměrnou mezi ultrabooky. Jakmile se příliš vzdálíte od routeru, začne připojení vypadávat, a to i v místech, kde jiné ultrabooky ještě signál drží a surfovat lze bez problému.

Veškeré antény jsou umístěny ve víku počítače

Fotoaparát: jen webkamera

Počítač má jedinou kameru a ta je umístěna nad displejem. Jedná se o běžnou webkameru o rozlišení 0,9MPx, která zvládá zaznamenat video o rozlišení 720p. Její kvalitu musím označit jako nadprůměrnou. V dobrých světelných podmínkách je obraz zcela plynulý a ve zhoršených světelných podmínkách je obraz stále plynulý a poměrně kvalitní. Bravo Lenovo! Druhá kamera pochopitelně chybí, což nevidím jako vadu, protože se jedná více o notebook, než o tablet p>

Fotografie z webkamery

Zvuk: velmi nadprůměrný

Další velmi dobrou vlastností počítače je kvalitní zvuk, který obstarávají pouhé dva reproduktory. Ve zvuku jsou slyšet hloubky, ale i výšky, ovšem ty při maximální hlasitosti rezonují a takovou Tarju Turunen si poslechnete jen na nižší hlasitost, ale zato poměrně kvalitně. K vylepšení zvuku ještě dopomáhá vylepšení od Dolby, které u tohoto počítače opravdu funguje a zvuk skutečně obohacuje, ale při poslouchání hudby pomocí sluchátek raději toto vylepšení vypněte, protože zvuk spíše zhoršuje až z něj bolí hlava.

Reproduktory jsou na spodní straně

Počítač disponuje dvěma mikrofony, které se nachází pod displejem. Jsou umístěny opravdu velmi dobře a jejich citlivost je vysoká ve všech polohách. Kvalitou jsou mikrofony mírně nadprůměrné, ale na klasický velký mikrofon kvalitativně samozřejmě nemají.

Zabezpečení: pouze to základní

Počítač nedisponuje žádným zvláštním zabezpečením. V podstatě je zde jen hardwarový TPM čip, který slouží k bootování systému a dále již nic zvláštního v počítači nenalezneme, bohužel není v počítači ani zámek Kensington, který v mnohých situacích může zachránit počítač od nenechavých rukou.

Výkon: Intel na všech frontách

Procesor: to nejlepší z řady Bay Trail

Počítač pohání to nejlepší, co Intel z úsporných procesorů nabízí. Je jím procesor Intel Pentium N3530, který má čtyři jádra na frekvenci 2,17 GHz s podporou Turbo Boost až na 2,42 GHz. Na to, že je procesor chlazen pasivně podává opravdu skvělý výkon, který je srovnatelný se staršími modely Intel Core 2 Duo na 1,8 GHz, ale v multivláknových operacích se procesor dotahuje i na starší procesory řady Core i3 a to už je celkem slušné.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 1,23 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 7,37 FPS

Jak jsme již zmínili, tak procesor je chlazen pasivně, je toho dosaženo především architekturou, kterou je Bay Trail-M a vychází z tabletových procesorů Intel Atom. Jedná se o SoC, čili vše je integrováno v jednom čipu. Konkrétně se jedná o procesorovou jednotku, grafický akcelerátor, paměťový řadič, severní i jižní můstek a některé komunikační rozhraní jsou integrovány také.

Informace o procesoru

Procesoru asistují 4 GB operační paměti RAM a ta již nejde nijak rozšířit, což je celkem pochopitelné. Jedná se o typ DDR3 a všechny paměťové čipy jsou taktovány na 1333 MHz. Všechny modely disponují 4 GB operační paměti a není k dispozici varianta s vyšší kapacitou, což by bylo celkem zbytečné, protože by je procesor stejně ani nevyužil.

Grafický adaptér: Intel řady Ivy Bridge

Jak již nadpis napovídá, tak adaptér pochází z procesorů řady Ivy Bridge. Ačkoliv se jedná o postarší architekturu, tak podává opravdu velmi dobrý výkon a ve srovnání se starými procesory Intel Atom je mnohonásobně výkonnější. Grafika podporuje všechny možné technologie, od Quick sync, což je akcelerace videa od Intelu, až po DirectX 11.

GPU-Z
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 3 FPS
Furmark v1.12.0.0 720p 2 FPS / 156 bodů
Heaven Benchmark v2.5 1,3 FPS / 32 bodů
Hry FPS
Crysis 3 4
Left 4 Dead 2 29

Výkon dostačuje na akceleraci grafického prostředí systému a zvládne i nějaké ty hry. Zahrajete i Bioshock Infinite, ale počítejte s rozlišením 800 x 600 pixelů a minimálním nastavením grafiky. Zahrajete si zkrátka starší hry, které nejsou příliš náročné, zkrátka se nejedná o grafiku, která je určena na hry, na to je určena Intel Iris Pro.

Úložný prostor: SSHD s rychlostí blesku

Hlavním úložištěm počítače je hybridní disk typu SSHD s kapacitou 500 GB a 16 GB vyrovnávací paměti. Jedná se o určitý kompromis mezi SSD a klasickým pevným diskem a výkonnostně je na tom tento disk opravdu velmi dobře. Výrobcem je Western Digital a odvedl skvělou práci, problémem je však zahřívání disku na poměrně vysoké teploty, ale to je jediná vada, kterou jsem zpozoroval. Ačkoliv je v testech disk spíše pomalejší, tak reakce systému jsou velmi dobré, jen ve velké zátěži se zadýchává. Start systému trvá pěkných 15 vteřin a probuzení trvá zhruba 6 vteřin, což je o dost více, než u SSD disků.

Testy disku

Po prvotním startu počítače je volných 405 GB prostoru a oddíl je v počítači jen jeden. Lenovo ještě nabízí variantu s pevným diskem. Nicméně by bylo lepší, kdyby společnost raději využila mSATA nebo M.2 SSD disku, díky tomu by bylo v počítači více prostoru pro baterii a celková spotřeba komponent by byla nižší, což by napomohlo vyšší výdrži, která není zrovna nejlepší.

Hlasitost a teplota: Vše pasivně

Počítač je chlazen pasivně, procesor se ani příliš nezahřívá, jen pokud jej vytížíte na maximum, tak začne mírně topit, ale přesto to není nic hrozného. Tím co nejvíce topí je pevný disk. Občas je to celkem nepříjemné a jeho teplota je pocítit, jak ze spodní strany, tak i z té horní, takže v zimě vám bude počítač příjemně zahřívat ruku, ale v létě bude nepříjemně topit.

Teploty počítače

Je zajímavé, že pokud počítač rozeberete, tak v něm uvidíte prostor určený pro ventilátor, takže nejspíše inženýři počítali s možností, že procesor bude chlazen aktivně, ale naštěstí nemuselo Lenovo ventilátor osadit. Nižším teplotám by však napomohl hliník, který by mohl být použit na konstrukci počítače, kde je v hlavní míře použit plast.

Výdrž

U všech přenosných notebooků je podstatným parametrem výdrž při běhu na baterii. Výsledky tohoto počítače patří mezi ty horší. Může za to především baterie s nižší kapacitou, vysoký výkon procesoru a pevný disk. K počítači bohužel nelze ani připojit další přídavnou baterii, rovněž ji nelze uživatelsky vyjmout nebo vyměnit.

Při kancelářské práci s aktivní Wi-Fi zahrnující psaní ve Wordu a brouzdání po internetu udržela baterie počítač naživu 5 hodin a 36 minut, což je ještě slušná hodnota, ale mohla by být delší. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít aktivováno minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii 7 hodin a 38 minut . Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 5 hodin a 13 minut.

Typ testu
Režim v letadle 7 hodin 38 minut
Kancelářská práce 5 hodin 36 minut
Přehrávání videa 1080p 5 hodin 13 minut

Operační systém: Windows 8.1 opět bez Office

Použitým systémem je Windows 8.1 v edici core, takže se jedná o tu nejnižší edici. Ovšem to nijak nevadí, protože funkce jako HyperV nebo Bitlocker byste na tomto počítači stejně nejspíše nepoužili. V systému není příliš mnoho balastu, jen pár ovládacích programů a Office, jedná se tak o jeden z nejčistějších počítačů, co jsem kdy viděl.

Windows 8.1

Porovnání s Yogou 11

Ačkoliv konstrukčně vychází Yoga 2 11 ze staršího Yoga 11 , došlo i k určitým změnám, především byly přeházeny konektory a tlačítka. Také byla vyměněna klávesnice, která má nyní jen jednořádkový enter, jenž je spíše krokem k horšímu. Dále se zvýšila hmotnost, která je nyní o 200 gramů vyšší než u staršího modelu a to je v režimu tabletu znát, nejspíše za to může pevný disk.

Srovnání s Yogou 11

Dalším rozdílem je volba operačního systému. V původním modelu Yoga 11 se nachází Windows RT s balíkem Office zdarma, ale v novince jsou již plnohodnotné Windows 8.1, ovšem bez balíku Office. V modelu Yoga 2 11 se také nachází lepší procesor, který má ovšem vyšší spotřebu, než NVIDIA Tegra 3, avšak ten má nižší výkon a architekturu ARM. Víceméně byla obměněna celá hardwarová výbava počítače.

Srovnání s Yogou 11

Také musím podotknout, že se razantně zhoršila výdrž baterie, která je nyní zhruba poloviční. Původní Yoga těžila především z velmi úsporného procesoru, který toho však neuměl tolik jako novinka. Nicméně Lenovo mohlo osadit přístroj lepším displejem, na mysli máme především využité nižší rozlišení.

Záruka: pouze lokálně

Lenovo na své počítače řady IdeaPad neposkytuje celosvětovou záruku, ale pouze lokální. Pokud si tedy koupíte počítač v USA, budete jej moci opět reklamovat jen v USA. Například řada ThinkPad tímto problémem netrpí a počítače z ní vyreklamujete všude.

Závěr

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 je všestranný počítač, který skrývá mnoho možností. Mezi nejlepší vlastnosti tohoto počítače patří jeho zvukový výstup z reproduktorů, pak musím pochválit kvalitní webkameru, vcelku dobrou konstrukci a vysoký výkon. Mezi ty záporné stránky počítače patří především vysoká hmotnost, průměrná výdrž a vysoká teplota disku. Dle mého názoru byl povedenější model Yoga 11S, který měl sice aktivní chlazení, ale byl celkově lepší.

Hlavním konkurentem je HP Pavilion x360, výbava i cena počítačů je velmi obdobná, výhoda HP je ve větším množství USB konektorů, které se vždy hodí. Nevýhodu skrývá menší pevný disk, který nedisponuje vyrovnávací pamětí jako námi testovaný počítač.

HP Pavilion x360

Dalším konkurentem počítače je Sony VAIO Fit 11A, jehož většího příbuzného jsme také testovali. Oproti modelu Yoga 2 11 má Sony výhodu v hliníkové konstrukci, podpoře stylusu a FullHD rozlišení displeje. V dalších parametrech si jsou počítače celkem podobné, ale u Sony je ještě výhoda v tom, že nabízí více barevných variant. Ovšem Sony má jednu zásadní nevýhodu, už se neprodává.

Sony VAIO Fit 13A

Paradoxem je, že Lenovo má také konkurenta ze své vlastní stáje a tím je Lenovo IdeaPad Yoga 11S. Jedná se o nepřímého předchůdce počítače a cena je podobná, ale výkonnostně je počítač lepší. Výdrž je také velmi podobná, v některých ohledech bych řekl, že je lepší.

Lenovo IdeaPad Yoga 11S
Graf ceny produktu Lenovo IdeaPad Yoga 11 59-411608 poskytuje server Heureka.cz
Klady
  • rychlé reakce systému
  • výborný zvuk
  • dobrá klávesnice
  • slušný displej
  • vysoký výkon
Zápory
  • horší výdrž
  • vyšší teploty
  • vyšší cena
  • nízké rozlišení
Diskuze ke článku
Olaf
sice uplne, ale uplne mimo misu, ale prece : PROJECT MY SCREEN NA WP8.1 je tady :-)
http://www.wpcentral.com/microsofts-project-my-screen-pc-component-available-download
Jakub
Jako konkurenta jste zapomeli zminit thinkpad yoga.
jacek
nevim jak u Vas, ale tenhle typ ultrabooku u nas uplne vytlacil tablet. Mame uz jen "erarni Air" A to prave diky Modern UI, ktere ma rezim tabletu. Vydrz neni spatna 6-7 hod. Na rychle zkontrolovani posty, atd mam Lumii 1520. uz ani na dovce nechodim s plackou (tabletem) v ruce, ale s Lumcou :-) kde mam mapy, pruvodce, a vubec vsechno
kubik393
ThinkPad Yoga 11 jsou na týden měl k vyzkoušení a s díky jej vrátil. Pokud nejste nároční na výkon přenosného počítače, často cestujete a potřebujete klávesnici a plnohodnotný Windows 8, například děláte v profesi, kdy musíte často manipulovat s texty, rychle upravovat obrázky, skypovat a komunikovat a dělat jinou drobnější práci, je to přesně univerzální stroj pro vás. Pokud jako já často používáte programy jako Blender, AutoCAD, Civil 3D nebo Autodesk Inventor, přecházíte jenom mezi prací/domovem/školou a není u vás nikdy problém s hustotou elektrických zástrček, přejděte tento notebook bez povšimnutí, rozhodně budete zklamáni. Jsem člověk, který má doma na míru (vlastnoručně) postavený desktop, stanici na grafiku a konstruování, běžící na Linuxu, a chci mít i mimo domov stroj, univerzálnější (Windows 7), a alespoň podobně výkonný, což žádný notebook z Yoga řady rozhodně není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze