VLC Player je konečně ve Windows Store: vyzkoušeli jsme jej

9

Jednou z nejočekávanějších aplikací pro Windows 8 je multimediální přehrávač VLC Player. Ten umožňuje přehrávat velké množství mediálních souborů mezi, které patří i velmi populární Matroska. A konečně jsme se dočkali dne, kdy se VLC Player objevil ve Windows Store, i když jen jako beta.

Nejednotnost a roztříštěnost multimediálních formátů je problém, který se táhne s počítači už od dob jejich počátků. Jejich přehrávání řešily různé přehrávače a kodeky, což vytvořilo v tomto segmentu vcelku velkou konkurenci. Mezi ty nejznámější přehrávače patří VLC Player, který se konečně dočkal portace na Windows 8, resp. pro prostředí Modern UI. Paradoxem je, že aplikace není ještě dostupná pro Windows RT, ale nutno podotknout, že se stále jedná o beta verzi.

Fakt, že přehrávač není ještě ve finální fázi vývoje, způsobuje to, že aplikace nefunguje tak jak má. Přehrávání je trhané a video v rozlišení 4K nemáte šanci přehrát. Co velmi potěší je integrovaná podpora titulků ve videích, ale pokud máte soubor s příponou mkv a máte v něm integrované titulky, tak se titulky automaticky zapnou, ale nelze je vypnout, člověk si říká, kde soudruzi ze západního Německa udělali chybu. Prostředí při přehrávání videí se také špatně ovládá myší, protože dochází k prodlevě, kdežto na dotykovém displeji reagují tlačítka téměř okamžitě.

Prostředí přehrávače videa

Samozřejmě můžete přehrávat i hudbu, ale není to zrovna dobrý nápad. Pokud přehráváte hudbu na pozadí, tak se hudba normálně přehrává, dokud neskončí písnička. Poté se přehrávání ztlumí a vy se musíte opět vrátit do aplikace, kde se zvuk automaticky zesílí. Velkým problémem je také občasné sekání. Musím však pochválit kvalitní zpracování přehrávače hudby. Je přehledný, umí si z internetu stáhnout informace o interpretovi, a to i když se jedná o poměrně exotické zpěváky či kapely.

Prostředí přehrávače hudby

Celkově mám z prostředí aplikace dobrý pocit, jen je hrozně pomalé a nespraví to ani pěkné přechodové animace, za které by se nemusel stydět ani Microsoft. Problém však nastává v momentu, kdy máte dva monitory a každý s jiným nastavením DPI, pokud máte na jednom monitoru ovládací prvky zvětšené a přesunete aplikaci na druhý, tak se prvky nezmenší, jen se přesunou. Stejný případ nastává i v opačném případě. Také občas zmizí v aplikaci kurzor, ale to se stává pouze v případě, kdy máte dva monitory. Dalším problémem je, že nefunguje pozastavení hudby pomocí tlačítka, které se objeví spolu s indikátorem hlasitosti. Krom toho občas aplikace spadne nebo se vůbec nespustí a je nutno restartovat systém.

Samotné prostředí aplikace

Jak jsme již zmínili, tak přehrávač je stále v beta verzi, takže než se aplikace dostane do finální fáze, bude většina chyb odstraněna, mimo to přibude i podpora pro systém Windows RT. Nynější verze nacházející se na Windows Store je 0.2 a další aktualizace by se měla objevit v následujících dnech. Co myslíte? Vyplatilo se čekání na VLC Player, nebo jste dali přednost jinému přehrávači?

Stáhnout VLC Player

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
maros
dobry den, ja by som sa chcel spytat, ci tato verzia VLC uz konecne vie ukladat nastavenia ekvalizera ? Pretoze sucasna verzia ktoru mam to nedokaze, a je fakt otravne neustale ho nastavovat
jarda
Jestli nedaji do wp equalizer a posouvani skladby posuvnikem,muzou se jit s playerem vycpat!
readytogo
Ked citam zento clanok, tak sa citim akokeby som cestoval v case do roku 2000...
jarda
Tuctovy prehravac,ktery nic neumi a vyvoj pritom stal plno penez.nechapu tu podporu prehravacu.davno tady mel byt nejaky poradny s equalizerem a se vsim ostatnim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze