Windows 11 dostanou podporu Bluetooth LE Audio. K čemu je to dobré?

Windows 11 dostanou podporu Bluetooth LE Audio. K čemu je to dobré?
Fotografie: Microsoft
  • Low-energy Audio je součástí Bluetooth 5.2
  • Windows 11 se tak naučí nový kodek LC3 a funkci Auracast

Sdružení Bluetooth SIG oznámilo oficiální dokončení nového standardu Bluetooth LE Audio už loni. Tento standard je součástí Bluetooth 5.2 a a přidává dvě nové funkce, které jsou pro Bluetooth poměrně zásadní. Jednou z nich je funkce Auracast, která umí vysílat z jednoho zdroje na neomezený počet blízkých zařízení. Dále pak je to nový kodek LC3, který je také ztrátový, ale svou energetickou efektivitou by měl překonávat v současnosti používané SBC nebo AAC.

Abyste tyto funkce mohli využít, je nutná podpora na obou stranách, a to nejen u hardwaru, ale i u operačního systému. Zatímco u telefonů tyto funkce dorazily už s Androidem 13, u počítačů s Windows 11 je Microsoft oznamuje až nyní.

Microsoft ve své zprávě také vysvětluje, k čemu je tato novinka přínosná. Z nízké náročnosti kodeku mají těžit hlavně ti, kteří používají naslouchátka. Ta tak spotřebují mnohem méně energie, což přispěje ke zvýšení komfortu jejich používání.

Nadcházející aktualizace Windows 11 se rovněž zaměří na neslyšící a nedoslýchavé. Přináší totiž podporu dalších 10 jazyků pro živé titulky, tedy funkci, která automaticky přepisuje zvuk v reálném čase. Jedná se o čínštinu, dánštinu, francouzštinu, němčinu, italštinu, japonštinu, korejštinu, portugalštinu, španělštinu a další anglické dialekty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze