Windows 11 na Surface Duo je o pořádný kus blíže

Windows 11 na Surface Duo je o pořádný kus blíže
Fotografie: Microsoft
  • Surface Duo je mobilem od Microsoftu, na kterém běží Android
  • Parta nadšenců jej chce nahradit za Windows 11 for ARM
  • Jejich projekt dostal značné vylepšení, které jej posouvá kupředu zásadním způsobem

Když Microsoft představil telefon Surface Duo, vyvolalo to smíšené reakce. Mnozí oceňují, že firma nezanevřela na mobilní telefony a naopak se tento segment trhu snaží rozvíjet netradičním hardwarovým řešením. Objevily se i názory, že je škoda, že na telefonu běží Android a Microsoft tak zjevně rezignoval na svou snahu mít nějaký podíl i na mobilních operačních systémech.

To se ale časem může změnit. Na github.com byla zveřejněna poslední verze projektu, která se snaží na telefonu nahradit Android za Windows 11. Půjde samozřejmě o verzi Windows 11 for ARM, takže nelze počítat s plnou funkcionalitou, nicméně pro mobilní použití by to mohla být zajímavá volba.


Poslední uvedená verze je navíc přelomová v tom smyslu, že posunuje projekt z fáze „jde to spustit“ k mnohem větší použitelnosti. Operační systém nově získává přístup k Wi-Fi, mobilním datům, údajům z GPS a mnoho dalších vylepšení. Bohužel, stejně tak dlouhý je i seznam nedostatků, z nichž mnohé jsou natolik zásadního rázu, že vylučují běžné používání přístroje. I přesto stojí tento projekt za pozornost, už jen z důvodu, že nám ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby to Microsoft s mobily nevzdal.

Microsoft Surface Duo

Rozměry186,9 × 145,2 × 9,6 mm, 250 g
DisplejAMOLED, 5,6" (1 350 × 1 800 px)
Fotoaparát11 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 577 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze