Windows 10 Cloud bude odpovědí Microsoftu na Chromebooky

12

Microsoft chystá konkurenci Chromebookům od Googlu. Ta by měla nést označení Windows 10 Cloud. Prozatím není jasné, jak se Microsoft poučí z chyb platformy Windows RT, která mnoho úspěchů nezažila, každopádně těšit bychom se mohli na ultrapřenosná zařízení s dlouhou výdrží a pasivním chlazením.

Chromebooky nejsou vyloženě pracovní nástroje profesionálů, přesto jsou velmi úspěšné, především díky své nízké ceně a snadnému šíření. V USA je aktuálně platforma Chrome OS druhou nejoblíbenější, a to hned za standardními Windows. Dost možná ale i Microsoft přispěchá s podobnou nabídkou odlehčeného systému pro přenosná zařízení, která by měla nést označení Windows 10 Cloud. Prozatím však není jasné, kde se Microsoft inspiruje a do jak velké míry se vyvaruje chyb z již mrtvé platformy Windows RT, která byla postavena na základech Windows 8.

TIP: Prodeje Lumií stagnují, i tak Microsoft vykázal rekordní zisky

Microsoft

Již teď je jasné, že pokud se Microsoft s platformou Windows 10 Cloud odhalí, bude sloužit především pro nenáročnou klientelu, která využije minimum služeb, přesto však potřebuje zařízení s dobrou výdrží, ocení jednoduchost a také pasivní chlazení. Ideální variantou jsou tedy základní notebooky, případně levné tablety, které by nebyly zatížené drahou licencí „dospělých“ Windows.

Microsoft Surface RT
Microsoft Surface RT byl z řady těch méně povedených systémů

K dispozici by měly být jak univerzální, tak také běžné aplikace skrze emulaci. Nové platformy pro méně náročné zařízení se můžeme dočkat ještě v tomto roce, respektive v jeho druhé polovině.

Zdroje: theverge.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
ANO
"V USA je aktuálně platforma Chrome OS druhou nejoblíbenější, a to hned za standardními Windows." .... neco na podporu toho tvrzeni?
Na statcounteru ma neuveritelne 3% (coz je fakt hodne na takovou sracku), stale ale hodne vzdalen od treba macu ....
A je treba brat, ze uplne kazdy chromy je pripojen k netu, ale o ostatnich platformach to nutne neplati.
Milan Keršláger
ChromeOS má v USA nadpoloviční většinu v prodejích pro školy a pro B2B business. Letos klesne v celosvětovém prodeji OS Microsoft na třetí místo, protože ho předběhne Apple. První je drtivě Android.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze