Windows 10 bude možné brzy ovládat i očima

1
Windows 10 bude možné brzy ovládat i očima
  • Microsoft přidá do Windows 10 Fall Creators Update možnost ovládat systém očima
  • Funkci mohou Insideři vyzkoušet již od včerejška díky nejnovějšímu Insider Preview
  • Prozatím funkci podporuje pouze jediná kamerka pro sledování očí – Tobbi Eye Tracker 4C

Microsoft oznámil tento týden, že vytváří pro Windows 10 funkci, která v budoucí aktualizaci Windows 10 Fall Creators Update přinese možnost ovládat systém pomocí očí. Vývoj této funkce začal již v roce 2014 v rámci samostatného projektu, ale až nyní se dočká implementace do milionů zařízení s Windows 10 Fall Creators Update. Microsoft navíc nelení a už včera vydal první beta verzi Eye Control v rámci nového Insider Preview, takže si funkci může vyzkoušet každý, kdo je Insider a vlastní sledovací kamerku Tobii Eye Tracker 4C. V budoucnu však plánuje Microsoft podporovat i více Tobii zařízení.

Eye Control přidá do Windows 10 konkrétně následující možnosti:

  1. Eye Control launchpad, což je hlavní obrazovka, která se otevře po zapnutí funkce. Odtud máte přístup k myši, klávesnici atd.
  2. Interakci s prvky UI, kdy se stačí na nějaké tlačítko dívat, dokud se nestiskne. Pokud se na UI objekt skutečně díváte, zvýrazní se podobně, jako když na ikony či tlačítka přejedete myší.
  3. Pokud chcete ovládat myš, stačí vybrat možnost z launchpadu. Poté se podíváte tam, kam chcete kurzor umístit a dále se objeví nabídka, z níž vyberete, zda chcete provést zmáčknutí levého tlačítka, dvojité zmáčknutí levého tlačítka, zmáčknutí pravého tlačítka nebo zrušení.
  4. Pro použití klávesnice ji opět vyberete z launchpadu. Pak je ovládání už jednoduché. Stačí prostě koukat na písmeno, číslo či symbol, který chcete napsat. Nechybí dokonce ani funkční klávesy pod Fn tlačítkem. V současnosti je podporováno pouze EN-US rozložení klávesnice.
  5. Zrakové swipe psaní, které zapnete z nabídky, jež se objeví po zmáčknutí Fn klávesy z klávesnice popisované výše. Poté stačí vždy jen pohlédnout na první písmeno, zběžně zrakem projít všechna písmena ve vámi psaném slově a poté chvilku zírat na poslední písmeno slova. Při tomto procesu se vám bude vždy zobrazovat návrh daného slova a pokud návrh neodpovídá, můžete vybrat jiný z nabídky. Zkrátka podobně, jako je tomu u normálních softwarových klávesnic.
  6. Převod textu do mluveného slova. Tuto funkci lze opět spustit z launchpadu. Poté je možné pomocí klávesnice napsat věty, které počítač automaticky přečte nahlas za vás. Upravit si můžete i vlastní oblíbené fráze a na výběr je i pár různých hlasů.
  7. Nastavení všech jeho funkcí, s kterým si můžete pohrát. Nastavení se nachází opět pod Fn klávesou na klávesnici.

Zdroj: mspoweruser.com, mspoweruser.com