Vyzkoušeli jsme virtuálního operátora Air Telecom. Co nabízí?

16

Air Telecom na podzim minulého roku koupil společnost U:fon, tedy našeho čtvrtého mobilního operátora, i když pojmenování „čtvrtý mobilní operátor“ je trochu zavádějící. U:fon funguje v pro nás nestandardním pásmu CDMA, zatímco Air Telecom zákazníkům nabízí volání v klasické GSM síti. Dnes se podíváme, jak se s Air Telecomem pracuje.

Z perexu je určitě řadě z vás nejasné, kdo vlastně Air Telecom je a co má společného s U:fonem? Pojďme si to tedy zrekapitulovat. Nejmladší, čtvrtý český mobilní operátor U:fon, spustil svoji síť 14. května 2007, kdy nabízel pouze internetové připojení v rámci sítě CDMA. Od června 2008 mohli zákazníci v této síti rovněž využívat mobilní hlasové služby, ale opět v pro nás nestandardním pásmu CDMA a s jinými, než běžnými telefony. Síť se tak uchytila téměř výhradně pro datové služby, používání hlasu bylo opravdu minoritní.

Air Telecom a U:fon: zatímco Air Telecom funguje v sítích GSM, U:fon vsází na CDMA.

Tarify, které operátor nabízel a nabízí, jsou sice výhodné, i pokrytí populace je velice slušné (v současné době 90%) ale pro hovory v síti CDMA je zapotřebí právě některý ze speciálních telefonů, jejichž nabídka čítá pouze základně vybavené telefony, které zvládají víceméně pouze volání a SMS. I to byl důvod toho, že se počet zákazníků operátora U:fon zastavil přibližně na 140 tisících.

Pokud máte zájem o hlasové služby, vybrat si můžete mezi standardním GSM a CDMA pásmem. První zajišťuje virtuál AirTelecom, druhé běží nadále pod značkou U:fon

TIP: Air Telecom se stal členem Asociace provozovatelů mobilních sítí

Situace se však změnila na podzim roku 2012, kdy se provozovatelem a vlastníkem sítě U:fon stal Air Telecom, který společnost oddlužil a od roku 2013 nabízí jak datové služby pod názvem U:fon, tak tarify a služby v pro nás klasické síti GSM pod názvem Air Telecom. Značka a síť U:fona funguje tedy nadále a zákazníkům nabízí internet a hlasové služby v rámci sítě CDMA, což byla i jedna z podmínek, aby odkup společnosti neznamenal ukončení podpory sítí CDMA, kterou U:fon několik let rozvíjel. Služby Air Telecomu jakožto GSM operátora jsou provozovány v rámci sítě T-Mobile. Air Telecom je tak na rozdíl od U:fona virtuální operátor, jelikož využívá infrastruktury jiného operátora. My se dnes ale podíváme na nabídku tarifních zvýhodnění Air Telecomu, tedy na nabídku tarifů pro volání v rámci sítě GSM.

Nabídka

Nabídka hlasových GSM tarifů zahrnuje jak základní balíčky, tak i balíček zahrnující neomezené volání do jakékoliv sítě za 749 Kč včetně DPH se závazkem na 24 měsíců. Ceny bez závazku jsou vždy o 100 Kč vyšší.

TIP: Air Telecom (U:fon): nové GSM tarify s voláním za 1,50 Kč

Pro úplnost musíme také zmínit, že v dubnu (při uvedení nových tarifů) byla nabídka rozdílná a balíček s neomezeným voláním (Air Unlimited) vyšel na 640 Kč (bez závazku 749 Kč). Navíc úplně zmizel nejvyšší tarif Air Unlimited Plus, ve kterém byly zahrnuty i neomezené SMS (680 Kč se závazkem, 799 Kč bez závazku). Na konci července, kdy se operátor Air Telecom dohodl s GTS (která předprodává služby právě od T-Mobile) se nabídka tímto stylem poupravila, tarify mají zaujmout vyšší počet zákazníků.

Příjemnou zprávou pro všechny zákazníky je snížení ceny volání u všech nově představených i inovovaných tarifů na 1,50 Kč za minutu (včetně DPH). Za tuto cenu lze volat do sítí všech tuzemských mobilních operátorů. Stejně, tedy 1,50 Kč (včetně DPH), zákazník zaplatí také za odeslanou SMS zprávu. Tarifikace hovorů je 60 + 30, první minutu tedy vždy platíte celou od samého začátku, druhou a další minutu vám operátor účtuje po 30 sekundách.

Hlasové balíčky k tarifům Air Telecom

GSM tarify Air Telecom Junior (do 26 let) Mini Relax Max Max Plus Unlimited
Měsíční paušál (se závazkem na 24 měsíců) 149 Kč 169 Kč 269 Kč 399 Kč 499 Kč 749 Kč
Měsíční paušál (bez závazku) 249 Kč 269 Kč 369 Kč 499 Kč 599 Kč 849 Kč
Volné minuty do všech sítí 70 100 200 300 350 neomezeně
Volné jednotky (minuty a SMS) v rámci sítě AIR - 100 100 - - neomezeně
Volné SMS do všech sítí 10 - - - - -
Internet (FUP) 50 MB* * * * 100 MB * 200 MB * 1 000 MB
Cena za minutu volání 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč -
Cena za SMS 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,01 Kč

* Lze využít nabídky datových balíčků

Ke všem nově představeným hlasovým tarifům lze pořídit také balíčky pro přenos dat o velikostech 50 MB, 150 MB a 250 MB. Ty lze libovolně kombinovat a zákazník si tak „namixuje“ přesně takový datový objem, jaký potřebuje. Zájemci mohou své tarify rozšířit také balíčky SMS a MMS. Například 10 MMS vyjde na 35 Kč, 50 SMS na 65 Kč.

Datové balíčky k tarifům Air Telecom

Datové balíčky DATA 50 DATA 150 DATA 250 DATA 550
měsíční paušál 49 Kč 99 Kč 169 Kč 229 Kč
FUP (objem dat) 50 MB 150 MB 250 MB 550 MB
maximální rychlost 42 Mbps 42 Mbps 42 Mbps 42 Mbps
rychlost po překročení FUP 64/32 Kbps 64/32 Kbps 64/32 Kbps 64/32 Kbps

Začínáme

Pokud si z tarifních zvýhodnění vyberete právě to svoje, stačí navštívit stránky operátora a zakoupit daný tarif přes e-shop. Dále můžete operátora kontaktovat na telefonním čísle 800 666 777, osobně navštívit značkovou prodejnu v Praze nebo navštívit některou z partnerských prodejen, jejichž seznam naleznete zde. Využít můžete také Skype (airtelecom.skype). Zákaznická linka pro uživatele Air Telecom je 790 811 811, jejím vytočením se automaticky přepojíte na živého operátora, žádný automat (hlasovou samoobsluhu) nečekejte.

Možností, jak si daný tarif zakoupit je mnoho, stačí si jen vybrat.

Nová SIM

Jakmile vyřídíte všechny náležitosti, dostanete novou SIM kartu s vámi vybraným tarifním zvýhodněním. Velice se nám líbí, jakým stylem Air Telecom vyřešil velikost SIM karty. Ta je standardně ve velikosti nanoSIM, tedy formát, který podporuje iPhone 5 a novější. Pokud potřebujete jinou velikost, umístíte nanoSIM do připravených výlisků na microSIM a klasickou velikost SIM. Jednoduché a praktické, pro uživatele iPhonu tak odpadá nutnost ořezávat dodávanou microSIM kartu, ostatní si mohou zvolit velikost přesně podle potřeby a je jedno, jaký telefon mají a nebo plánují zakoupit.

Velice se nám líbí, jak Air Telecom vyřešil problémy s různými velikostmi SIM karet v různých typech telefonů.

Na zadní straně plastového výlisku samozřejmě najdete všechny potřebné náležitosti, jako je PIN, PIN 2, PUK 1 a PUK 2 a také krátký návod, jak vylomenou nanoSIM aplikovat do redukce.

Samoobsluha

Když už jste zákazníkem, určitě si občas budete chtít i něco nastavit. Podrobně jsme tak otestovali Samoobsluhu. Jak funguje? Nalezneme ji rovnou na hlavní stránce jako odkaz v pravém horním rohu.

Na prvním obrázku vidíme úvodní obrazovku Air Telecomu, samoobsluhu najdeme pod odkazem v pravém horním rohu.

Přihlásit se musíte pomocí vašeho telefonního čísla a čtyřmístného hesla pro komunikaci s operátorem, které jste si určili při podpisu smlouvy. Na závěr je nutné pro ověření opsat kód. Pokud systém uváží, že je vaše heslo příliš jednoduché (jako například 0000, 1234, 1111, 999 atp.), požádá vás o ověření z důvodu zabezpečení vašich údajů v samoobsluze.

Pokud se samoobsluze vaše heslo nelíbí, požádá vás o dodatečnou autorizaci.

V tomto kroku máte na výběr mezi zadáním rodného čísla, zákaznického čísla (naleznete na faktuře) nebo pomocí IČ. Systém rozpozná, jestli jsou vámi zadané údaje také ve smlouvě a teprve poté se dostanete do samoobsluhy, kde budete rovnou přesměrováni do záložky pro změnu stávajícího hesla na bezpečnější.

Proces změny hesla k vaší samoobsluze.

Přihlásit se pomocí jednorázového hesla tedy (zatím) není možné. Pokud heslo zapomenete, můžete využít funkce obnovy hesla. Stačí kliknout na odkaz ,,Zapomněli jste heslo?'', zadat vaše telefonní číslo a určit, kam chcete zapomenuté heslo zadat.

Zapomenuté heslo obnovíte během pár vteřin.

Samoobsluha samotná je členěna do 7 hlavních záložek (domů, profil, služby, účty, FUP, změna hesla a SMS brána), kde najdete veškeré potřebné informace a podrobnosti vašeho účtu a ještě něco málo navíc. Záložka účty je navíc ještě rozdělena do dalších 5 podkategorií (platby, faktury, aktuálně provolaná částka, elektronický detailní výpis a změna způsobu platby).

Samoobsluha je členěna do 7 hlavních záložek a 5 dalších podkategorií.

V záložce profil máte pod kontrolou veškeré vaše osobní údaje, tedy jméno, příjmení, fakturační adresa a další podrobnosti. Tato sekce je pouze pro čtení a veškeré změny/opravy musíte konzultovat přímo s operátorem na zákaznické lince. V záložce služby naleznete vámi vybrané tarifní zvýhodnění a doplňkové služby, tedy například dokoupené datové balíčky nad rámec tarifu.

V záložce účty nalezneme hned několik podkategorií. V podkategorii platby nalezneme aktuální stav plateb (přeplatek/nedoplatek), seznam provedených plateb, datum přijetí platby, uhrazené částky a způsob plateb. V podkategorii faktury nalezneme přehled všech faktur a momentálně nastavený styl jejich doručování. V podkategorii detailní elektronický výpis máte zase pod kontrolou všechny provolané minuty. V poslední podkategorii změna způsobu platby si pak můžete dále nastavit, jakou formou chcete za vaše faktury platit, na výběr máte mezi ikasem, SIPO nebo standardním bankovním převodem. V poslední záložce SMS brána pak máte možnost odesílat SMS pohodlně z internetového prostředí.

Samoobsluha ničím nevyniká, naleznete v ní ale všechny podstatné informace.

První hovor a kvalita pokrytí

Samozřejmě jsme vyzkoušeli i to nejdůležitější - kvalitu hovoru a datové přenosy - vše bez zásadního problému. Telefon neměl za celou dobu používání jakýkoliv problém s příjmem signálu nebo spojením, jak ve velkoměstě, tak i v menších městech a vesnicích, žádné speciální nastavování datových přenosů ani přístupových bodů nebylo potřeba.

Air Telecom využívá infrastrukturu od T-Mobile, takže pokud máte zkušenost se špatným pokrytím T-Mobile v místě vašeho bydliště, stejný problém nastane i u Air Telecomu. Mapu pokrytí naleznete zde.

Co se týče pokrytí, na žádné problémy jsme nenarazili. Mapa pokrytí je stejná jako u T-Mobile

Závěr

Air Telecom se osvědčil jako každý druhý virtuální operátor. Funguje, jeho nabídka je přehledná a nabízí dokonce neomezený balíček, i když dražší než v dubnu a bez neomezených SMS zpráv. Za dobu, co jsme Air Telecom testovali, jsme nenarazili na žádný problém se signálem ani s datovým přenosem, také samoobsluha funguje tak, jak má. Dotované telefony Air Telecom zatím nenabízí, ale podle dostupných informací nad tímto krokem do budoucna uvažuje. Virtuální operátoři mají zkrátka tu výhodu, že nemusejí budovat vlastní infrastrukturu, mohou se tedy zaměřit čistě jenom na výhodnou nabídku, která dokáže zaujmout. Samozřejmě, pokud máte problémy s pokrytím daného operátora, na kterém se virtuální operátor „přiživuje”, budete mít problém i s ním.

Začali jste také využívat služeb virtuálního operátora Air Telecom? Jaké jsou vaše postřehy?

Zdroje: airtelecom.cz, ufon.cz

Diskuze ke článku
jirka
nabídka o ničem, člověk co je u velké trojky a nebojí se zeptat tak dostane lepší
woji
Air tecom je stejny majitel air banky?
kleinak
Tak to si pořídí jen nějaký Trotl.Pokud to dobře chápu,tak nějaký Air Telecom je dražší,jako klasický operátor a to dokonce všichni tři.
Vodafon je za 699kč a 1,5gb dat,Tmobile za 749kč a také 1,5gb i O2 a to mají svoje prodejny a lepší pokrytí.
Vážně nechápu,kdo si tohle pořídí.
Karel1
Somárů a Oslů je v Česku dost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze