Vyzkoušeli jsme nový Firefox OS: videopohled z MWC

V Barceloně jsme na MWC vyzkoušeli podrobně také nový operační systém z dílen Mozilly. Uvedeny byly dva jednoduché telefony, na kterých se bylo možno podrobně se systémem seznámit. Jak se ovládá, jaké má funkce a kdy se vlastně telefony s tímto systémem začnou prodávat ve světě nebo v České republice? To vše se dozvíte v našem videopohledu z MWC.

Velkou událostí MWC 2013 bylo představení nového operačního systému, který si bude snažit najít své místo na slunci. Jedná se o Firefox OS, který na to jde jinak, než ostatní, a má zcela jiné ambice, než například takový Android nebo Windows Phone. Systém jsme vám podrobně představili už v našem preview, nyní se na něj můžeme podívat podrobněji a hlavně v praxi.

Určitě už víte, že Firefox OS je trochu jiný, než ostatní známé systémy. Jednak je určen takřka výhradně pro cenově dostupná zařízení a unikátní je také aplikacemi psaných v jazyce HTML5, díky čemuž je případná nabídka překvapivě široká.

Panda červená za mřížemi

Pokud jsme si chtěli vyzkoušet Firefox OS sami, byl s tím na MWC překvapivě trochu problém. Po nedělním incidentu s nelichotivými recenzemi, které unikly, se Mozilla rozhodla, že novinářům bude moci předvádět systém jen z vlastních rukou a klasické vlastní hands-on video bylo poměrně složité zařídit, a to i proto, že například na stánku Alcatelu, kde k tomu byli poměrně svolní, zařízení příliš nefungovala.

ZTE Open

Nakonec se nám podařilo systém natočit a podrobně si jej vyzkoušet na stánku Deutsche Telekomu, který je jedním z partnerů projektu. Modelovým telefonem byl ZTE Open, na kterém běhal systém spolehlivě. Jaký tedy vlastně nový Firefox OS je? To vám už nyní ukážeme v našem videu z MWC.

Firefox OS – představení na MWC 2013

Firefox OS na vlastní ruce

Graficky systém nijak nevybočuje ze zaběhnutých standardů a nejvíc se podobá Androidu, který byl zřejmě vzorem. Máme tu horní lištu s názornými indikátory, základní obrazovky s ikonkami aplikací. Z iOS si naopak Firefox bere vyhledávací obrazovku vlevo od té základní. Vyhledávání je do značné míry unikátní a těží z toho, že telefon v podstatě spouští webové HTML5 aplikace které není potřeba nijak instalovat.

Firefox OS na ZTE Open

Vyhledávání, které se spustí jednoduchým psaním na dané obrazovce, totiž probíhá nejen na webu a fulltextově v rámci stávajících aplikací, ale i v rámci dosud „naneinstalovaných“ aplikací. Jedná se totiž jen o webové aplikace, které se instalovat nijak nemusí. Zadáte-li například výraz James Bond Skyfall, fulltextově se vám vyhledá například i hodnocení filmu v jedné z webových aplikací, kterou jste nikdy nepoužili. Pokud se vám aplikace líbí, můžete si ji přidržením okamžitě připnout k menu – bez stahování a instalace – vše je okamžité.

Alcatel One Touch Fire s Firefoxem OS

Co si od toho, že vše běží na HTML5 Mozilla slibuje? Je to jednoduché. Znalost tohoto jazyka totiž má obrovské množství vývojářů. Počet jich je daleko větší, než v případě dalších jazyků, což by teoreticky mohlo zajistit velmi rychlé rozšíření počtu přizpůsobených aplikací právě pro Firefox OS. U HTML5 to ale nekončí. V HTML je totiž zpracováno kompletně celé uživatelské prostředí systému.

ZTE Open

Jak je na tom Firefox OS z hlediska rychlosti? Je nutno podotknout, že telefony, na kterých běží, nejsou žádná děla. Oba telefony, tedy Alcatel One Touch Fire a ZTE Open, jejichž fotogalerii naleznete taktéž v tomto článku, nabídnou 3,5 palcový kapacitní displej, 1 GHz procesor s jedním jádrem, 512 MB vnitřní paměť s microSD kartami a 256 MB RAM. Konektivita zahrnuje Bluetooth, 3G, Wi-Fi a samozřejmě GPS.

Na rovinu, systém nijak svižný není, ale pomalý také ne. V rámci dané třídy jej lze zařadit do průměru, což je na nový systém slušné a časem se určitě díky optimalizacím bude rychlost zlepšovat.

Alcatel One Touch Fire s Firefoxem OS

Mozilla chce s novým systémem Firefox OS přinést na rozvojové trhy dostupný smartphone, který by byl chytřejší, než cenově srovnatelné „hloupé telefony“. Start prodejů se očekává nejdříve v Latinské Americe a zemích východní Evropy, včetně Polska, Maďarska a případně Slovenska. O České republice zatím slovo nepadlo, ale vzhledem k působení O2, tedy partnera projektu, se zde možná nových telefonů s červenou pandou ve znaku.

Co si o novém systému myslíte vy, má šanci uspět?

O úspěchu rozhodne více hráčů

Pokud bychom se na tuto otázku měli pokusit odpovědět sami a trochu si tak zaspekulovat, vrátili bychom se nejdříve určitě k cílové skupině. Je bez pochyb, že běžného fanouška mobilních telefonů, který řeší otázky typu, zda je potřeba upgradovat na FullHD displej, nebo ten 720p ještě chvíli poslouží, připravovaný sytém od Mozilly moc neosloví. Nedává si to ani za cíl.

Systém je cílen na zákazníky, kteří chtějí co nejlevnější zařízení a možná ještě ani nikdy nevlastnili smartphone. V podpoře systému se navíc opravdu významně angažují operátoři, kteří mají velkou moc Firefox OS pomocí dotací prosadit. Role operátorů tak bude v případném úspěchu Firefoxu v mobilech hrát významnou proměnnou.

Ovšem ani dotace operátorů nejsou všespásné a koncový zákazník bude stále rozhodovat. Jsou webové aplikace a datová konektivita již na takové úrovni, že dokážou splnit reálné požadavky současných zákazníků? Tím spíše část těch cloudem příliš nezasažených? Budou chtít zákazníci, kteří utratí za telefon pouze pár tisíc korun, případně ho dostanou téměř „zdarma“ k nějakému úvazku, platit ještě každý měsíc za datový paušál?

Uvidíme, jak budou operátoři telefony s Firefox OS propagovat a kam ho skutečně zacílí a jakými službami podpoří. Zatím nezbývá, než si ještě nějakou dobu počkat…

Fotogalerie ZTE Open

ZTE Open

Fotogalerie Alcatel One Touch Fire

Diskuze ke článku
Concionator
Asi to nakonec smysl má... bude-li to znamenat nízkou cenu přístroje a přitom stabilní chod systému.
Eidž
Pokud nemá OS vysoké HW, tak smysl má. Důležitý bude power managment. Ale obecně - pokud na současný průměrný HW půjde nainstalovat OS, kterému to bude stačit, bude svižný, aby hledání kontaktu netrvalo věčnost, tak to má budoucnost. Android vznikl jako konkurence iOS, tak proč by nemohla vzniknout konkurence Androidu? ;-)
Orion
Nevypadá to špatně... Hlavně ve srovnání s takovým Samsung Star, což je konkurence.
Naecken
Prozatím to nevypadá zle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze