Dvojice Alcatelů One Touch Snap a Fire útočí designem i výbavou

2

Alcatel v letošním roce představuje jednu novinku za druhou. One Touch Snap zaujme svoji výbavou i designem, naproti tomu One Touch Fire se bude výrazně odlišovat. Do prodeje totiž vstoupí s operačním systémem Firefox. Přesto, že obě zařízení vyznačují povedeným designem, zaujmou nízkou cenovkou.

Po včerejším představení špičkového modelu One Touch Scribe tu máme další dvojici, respektive trojici novinek. Zastupují jak vyšší střední třídu, tak i nižší třídu. Obě zařízen mají co nabídnout. Alcatel tvrdí, že klade důraz na jednoduchost a uživatelskou přívětivost. S nadsázkou a špetkou humoru dále tvrdí, že pro ovládání jeho zařízení není potřeba vysokoškolského titulu. Přesto říká, že i když jsou jeho telefony jednoduché, ukrývají obrovský výkon. Jak se tato filozofie potvrdila v praxi?

One Touch Snap - ve znamení fotek a velkého displeje

První a slibně vypadající novinkou je One Touch Snap, která se řadí do nejvyšší třídy, přibližující se top modelům. Nezměrný výkon je demonstrován čtyřjádrovým 1,2 GHz procesorem, konektivitou HSPA+ DC 42 Mb/s a Wi-Fi sdílením multimediálního obsahu. Jak je s označení "Snap" patrno, novinka bude zaměřena na fotografické funkce. Demonstruje to přítomnost zadního fotoaparátu s rozlišením 8 megapixelů a předního fotoaparátu s rozlišením 1,2 megapixelů. One Touch Snap vstoupí do prodeje ve třech barevných verzích - stříbrné, šedé a bílé. Zadní kryt novinky bude mít navíc zajímavou úpravu v podobě speciální vodoodpudivé vrstvy.

Alcatel One Touch Snap - oficiální fotografie

Slibně vypadající novinka bude disponovat 4,5palcovým dotykovým displejem s rozlišením 540 x 960 bodů a odolným minerálním sklem Dragontrail Glass, které navíc bude potaženo údajně kvalitní oleofobní vrstvou, která bude eliminovat nežádoucí otisky a mastnoty. Potěší skutečnost, že v základu nebude chybět nejnovější Android 4.2, kterým se nemohou pochlubit ani renomovaní výrobci. Příliš slibně nevypadá kapacita baterie 1800 mAh. Jak ovšem víme, Alcatel si umí dobře poradit s optimalizací systému, podle našich dosavadních testů víme, že jeho zařízení disponují slušnou pohotovostní výdrží.

Vedle novinky One Touch Snap bude pro vybrané regiony existovat i varianta s označením LTE. Toto označení věští přítomnost moderní datové technologie s rychlostí stahování dat až 150 Mb/s. Prodej této verze je předpokládán na trzích, kde je již tato technologie zaběhlá, České republice se tedy vyhne obloukem. Varianta s označením LTE bude disponovat dotykovým displejem s úhlopříčkou 4,6 palce a slabším rozlišením 480 x 800 bodů. HD rozlišení by mu slušelo více, pokud se ovšem novinka bude prodávat za nižší cenovku, dá se to odpustit. Varianta LTE bude dále osazena výkonnějším 1,4 GHz čtyřjádrovým procesorem. Hlavní fotoaparát zaujme rozlišením opět 8 megapixelů a přední kamera přinese oproti základní verzi rozlišení 2 megapixely. Značného zvětšení se dočká použitá baterie, jejíž kapacita vzroste z 1800 mAh na 2200 mAh. Vzhledem k energetické náročnosti připojení k LTE sítím je to určitě vítaný krok. Šedá a bílá varianta bude v případě LTE verze doplněna ještě o červenou a černou variantu.

Alcatel One Touch Snap - oficiální fotografie

Obě novinky zavítají na trh v průběhu dubna letošního roku za dosud výrobcem neavizovanou prodejní cenu. Tušíme ovšem, že především první varianta Snap se s rezervou vejde do částky 10 tisíc korun včetně daně.

One Touch Fire - liška podšitá

Poslední novinkou, a dodejme výraznou, je One Touch Fire. Svoji výbavou nebude konkurovat předchozím dvěma novinkám, ale bude chtít cílit především na nenáročné uživatele, kteří ocení rozumnou výbavu a hledají přívětivý jednoduchý systém. Fire bude patřit mezi první zařízení, která na trh vstoupí s operačním systémem Mozilla Firefox. Hlavními hesly novinky jsou: vzhled, veselé barvy a zaoblené tvary. Výraz konzervativní si novinka bere jako nebetyčnou urážku.

Alcatel One Touch Fire - oficiální fotografie

Novinka servíruje následující výbavu. 3,5 palcový kapacitní displej s rozlišením 320 x 480 bodů, poté to bude fotoaparát s rozlišením 3,2 megapixely a nakonec jednojádrový 1GHz procesor. Telefon chce nabídnout co nejjednodušší ovladatelnost, přehlednost a intuitivnost svého prostředí. Nepřekvapí nativní internetový prohlížeč Firefox. Výkon dle papírových parametrů kazí jen menší 256MB RAM paměť. Zatím ale nevíme, jak náročný nový systém bude. Vzhledem k renderování HTML5 obsahu by to nemuselo být tak špatné. Uvidíme ale v praxi.

Budoucí zákazníci, kteří preferují brouzdání po internetu nebo rádi tráví čas na sociálních sítích, ocení přítomnost bezdrátových sítí Wi-Fi b/g/n a technologií HSPA 7,2 Mb/s. Pro navigaci poslouží interní GPS modul. Až 300 hodin provozu v síti 3G zajistí baterie s kapacitou 1 400 mAh. Novinka Fire by měla vstoupit na trh v červnu Zatím nevíme, zda výrobcem nastavený měsíc zahrnuje i region střední Evropy, především Českou republiku. Vzhledem k tomu, že hlavním partnerem projektu Firefox OS je i Telefónica, působící pod brandem O2 i v České republice, bychom se podobného zařízení dočkat mohli.

Technické parametry Alcatel OneTouch Fire

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 62,3 × 12,2 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ?
Operační systémFirefox OS
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2013, ?

Co na novinky Alcatelu říkáte? Jak hodnotíte jejich výbavu a design? Zaujal vás nový systém Mozilla Firefox? Diskutujte s námi v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Michal
To se nám se čtyřjádrovými Alcately roztrhl pytel: Scribe X, Scribe HD, Idol X, Snap...
No hlavně aby se začaly v ČR prodávat ve stejném čase jako ve zbytku Evropy.
marek
One Touch Idol X bude můj. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze