ZTE Open: Telefon s Firefox OS pro nenáročné uživatele

2

Vývoj nový operační systém pro smartphony Firefox OS se již chýlí ke zdárnému konci a je tedy čas představit první telefony, které na tomto systému poběží. Jedním z výrobců, který bude vyrábět telefony s tímto systémem je i čínské ZTE, které představilo na MWC 2013 v Barceloně první model s Firefox OS ZTE Open.

ZTE Open se se svými rozměry 114 × 62 × 12.5 milimetrů zařadí spíše mezi malé telefony. Na první pohled vypadá se svými zaoblenými křivkami sympaticky, přesto však jeho plastový vzhled vypadá trochu lacině. Telefon dostal 3,5palcový displej s dnes již podprůměrným rozlišením 480 × 320 pixelů, který však vypadá opticky větší díky rozsáhlým černým skleněným plochám nad ním a pod ním, které zabírají většinu přední strany přístroje.

Tip: Firefox OS oficiálně představen včetně prvních dvou smartphonů

Uvnitř se skrývá jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon S1 s taktem 1 GHz, který doplňuje 256 MB RAM. Z pohledu Androidu by se dnes jednalo o zcela podprůměrnou konfiguraci, která by neslibovala přílišnou plynulost systému. Nový Firefox OS je však založený primárně na běh aplikací založených na HTML5 a z tohoto pohledu by mohla být tato konfigurace více než dostatečná. To však ukáže až čas.

Vnitřní paměť má hodnotu pouhých 512 MB, ale naštěstí zde nechybí slot na microSD karty. Z dalších vlastností je nutné zmínit 3G konektivitu, kdy telefon nabízí rychlá mobilní data HSDPA (7,2 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nechybí však ani Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS, baterii s kapacitou 1200 mAh a fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx bez přisvětlovací diody. O tom, jestli postrádá i autofokus, však specifikace mlčí.

Prodávat by se měl ZTE Open v průběhu druhého čtvrtletí za dosud nezveřejněnou cenu. Stejně jako ostatní telefony s Firefox OS by se však ani ZTE Open zpočátku neměl dostat do volného prodeje. Mozilla, která za Firefox OS stojí, totiž v tuto chvíli sází především na spolupráci s celkem 18 operátory v čele se španělskou Telefónicou, jako hlavním partnerem, takže je velmi pravděpodobné, že rozjezd platformy proběhne právě přes tento z distribuční kanál. Jako první se přitom dočkají největší země Jižní Ameriky, které budou záhy následovat další oblasti včetně Evropy.

Technické parametry ZTE Open

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 62 × 12,5 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx,
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ?
Operační systémFirefox OS
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2013, ?
Diskuze ke článku
Wheatley
Zahraniční weby hovoří o 800mHz procesoru, kde je tedy pravda? :)
Velda
MSM7225A tak má mít tuto SoC a tam je jen Cortex-A5 do 800 MHz, takže těch 800 MHz bude blíže pravdě. 800MHz Cortex-A5 má ale výkon jako 1GHz Cortex-A8, takže tak. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze